Турция отказа да ни предаде тираджия, убил в катастрофа двама пловдивски музиканти

22.01.2024 10:47 Никола Михайлов
Мехмет Калисал в залата на пловдивския съд.
В този ден загинагме и ние - хората, които бяхме, каза майката на Николай Николов-Нико Мариела Николова.
Адвокатът на Мехмет Калисал Рамадан Нуретин беше заяви, че автомобилът на музикантите се е движел по-бързо от тира на клиента му.
Адвокатът на близките на Павел Дюлгерски Пламен Бонев.

Делото срещу Мехмет Калисал тръгна задочно, без той да е в залата

Турските съдебни власти са отказали да екстрадират тираджията Мехмет Калисал, осъден за катастрофата, в която загинаха музикантите Николай Николов-Нико и Павел Дюлгерски. Пловдивският апелативен съд е получил отговор от дирекция "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси" в южната ни съседка, според който удовлетворяването на молбата би могло да наруши тяхното законодателство. Разпоредбите в Турция казват, че дело може да приключи в отсъствието на обвиняем, само ако се планира решение, различно от осъдителна присъда. По тази причина магистратите приеха, че трябва да гледат процеса срещу тираджията задочно.

Както "24 часа" вече писа, на 29 юни 2018 г. Николай Николов, който е от Пловдив, шофирал до Раковски, откъдето взел Павел Дюлгерски и го помолил да кара колата му. Двамата музиканти отивали на концерт в Русе. Около 13,30 ч. били на пътя от Гурково за Велико Търново.

Срещу автомобила на младежите идвал тирът на Калисал. Дюлгерски загубил контрол над колата в завой и се ударил в тежкия автомобил. Николов загинал намясто, а спътникът му издъхнал месеци по-късно от нараняванията си.

Тираджията беше заловен на 9 февруари 2023 г., като само през 2022-а е влизал над 50 пъти у нас, без да го арестуват. На 18 май Махмет Калисал се призна за виновен пред Окръжния съд в Стара Загора и получи 3-годишна условна присъда. Книжката му беше отнета за същия срок. Близките на загиналите музиканти обжалват наказанието, но тираджията е напуснал България и е неоткриваем.

"Считам, че няма пречка за даване ход на делото задочно", заяви зам.-апелативната прокурорка Божидарка Попова, която наблюдава процеса. Турските власти са върнали отказа си с предложение Калисал да бъде разпитан в родината си, но според нея това не би допринесло с нищо, тъй като той е дал показания у нас, участвал е в съдебното производство и е чул всичко от преводач. Тираджията е бил наясно, че присъдата му подлежи на обжалване и протест. Адвокатите на пострадалите се съгласиха, а защитникът на Калисал Рамадан Нуретин напомни, че клиентът му не е уведомен за делото, но остави на съда да реши дали да започне задочно. След съвещание магистратите приеха, че пречки няма. 

Според прокурор Попова Мехмет Калисал е трябвало да получи 5-годишна присъда, която няма как да бъде изтърпяна условно. Тя посочи още, че в последните години у нас има ръст на пътнотранспортните произшествия и трябва да се налагат по-тежки присъди, които да въздействат психически на водачите. "С оглед на генералната превенция наказанието на Калисал трябва да бъде изтърпяно ефективно", каза тя и поиска от Апелативния съд да отмени условното наказание. 

Адвокатът на семейството на Павел Дюлгерски Пламен Бонев беше категоричен, че обществената опасност на инкриминираното деяние е особено висока и настоя Мехмет Калисал да получи 6 г. ефективно. "Смятам, че първоинстанционният съд е дал занижено наказание. Причината за катастрофата е високата скорост. Ако не беше тя, между лекия автомобил и товарната композиция нямаше да има контакт", заяви представителят на Николови Венцислав Ортакчиев. Според него професионалният шофьор е трябвало да се съобрази и с метеорологичните условия - в деня на фаталния инцидент пътят е бил мокър. 

"Единственото, което мога да конкретизирам, е исканият от нас размер на ефективната присъда - 8 години. Щетите са огромни за нашето семейство. Освен загубата на сина ми, катастрофата отключи онкологично заболяване на съпругата ми. Цялото семейство се разби", каза пред магистратите бащата на Нико Цветан Николов. Майката на музиканта Мариела също поиска ефективна присъда, която да бъде красноречива позиция пред обществото. "В този ден загинагме и ние - хората, които бяхме. Моята мисия вече е децата на България да пресичат спокойно пешеходните пътеки, без да бъдат убивани", заяви Николова. 

Адвокат Нуретин поиска наказанието на клиентът му да бъде потвърдено. Той посочи, че колата, управлявана от Дюлгерски, също се е движела с превишена скорост, по-висока от тази на тира. "Пряка причина за произшествието е навлизането на лекия автомобил в насрещното. Водачът е допуснал няколко нарушения на закона", каза защитникът на Калисал. Според него ефективната присъда би била прекалено тежка. 

След като изслушаха страните, апелативните съдии обявиха, че ще се произнесат в предвидения от закона срок. 

Други от От Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

Откриха 6 флакона с райски газ в колата на 20-годишен пловдивчанин

Безакцизни електронни цигари открили полицаи от Трето РУ в колата на 20-годишен пловдивчанин. При претърсване в спрения за проверка автомобил униформените иззели 37 устройства със съдържание на

>