Министър Цеков: За близо 1500 сгради няма средства, за да бъдат санирани

17.01.2024 17:27
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков Снимка: Йордан Симеонов

За близо 1500 сгради няма средства, за да бъдат санирани, обясни регионалният министър Андрей Цеков по време на изслушването му в ресорната комисия. 

Пред депутатите той разясни като цяло какво се случва със санирането на сградите, което предизвика голям обществен отзвук. 

Припомняме, че дни преди Коледа регионалното министерство пусна списък с одобрените 756 блока от 102 общини, които ще бъдат обновени с 1,1 млрд. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост със 100% безвъзмездни средства.

Крайното класиране на проектите, които кандидатстваха за безплатно саниране пък бяха 4 пъти пъти повече от наличния финансов ресурс. 

"Подадените проекти предложения са 3608 на стойност близо 4 млрд. лв., а допуснатите проекти предложения са 756", каза министърът. 

По думите му средната стойност за саниране на една сграда е милион и половина. 

Той обясни, че класиранията и всички документи свързани с оценката са публикувани в ИСУН. Достъпни са за всички бенефициенти и там те могат да се запознаят с всички въпроси. 

"Оттук насетне всяко едно решение, което е влязло в сила по отношение на конкретна сграда вече може да доведе до сключването на договор. Срокът за изпълнение на цялото ПВУ е 2026 г.", припомни Цеков. 

Заделените средства по плана обаче били крайно недостатъчни, категоричен бе Цеков. Покривали по-малко от една трета от подадени проекти предложения. 

"Остават над 2187 сгради в резервен списък, които са с проекти предложения на стойност 2,763 млрд. лв.", стана още ясно от думите му. 

"Пред нас стои този проблем и този проблем МРРБ може да подпомогне с процедурата по втория етап на Плана за възстановяване и устойчивост, където се предвиждат 20% самофинансиране. Бюджетът е 282 млн. лв. и удължихме срока, който беше до 16 януари. Към вчерашна дата бяха подадени 58 проекти предложения", разясни министърът. 

Той каза и, че ведомството му разполага с още два инструмента -  пари по Програмата за развитие на регионите, по която има 63 млн. лв.  за десетте най-големи общини и 150 млн. лв.  за всички останали. 

"Отделно по Фонда за справедлив преход имаме целеви 196 млн. за енергийна ефективност за общините в  областите Стара Загора, Перник и Кюстендил", добави Цеков.  

Това общо правело 791 млн. лв. , които ще покрият 500 сгради, но оставали още около 1500. 

"МРРБ има подробно разписан бюджет и там ясно са идентифицирани проектите, за които ние имаме заделени капитални разходи в централния бюджет и нямаме откъде да вземе други средства", заяви пред депутатите Цеков. 

По думите му трябва да се структурира ясна програма за енергийна ефективност, която да предложи решение за оставащите сгради. 

Относно оплакванията за фалшиви  енергийните сертификати, министърът припомни, че министерството не е контролният орган затова, а Агенцията за устойчиво енергийно развитие. 

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>