Жители на асеновградски села въстанаха срещу кариера пред съда в Пловдив (снимки)

17.01.2024 14:14 24 часа Пловдив онлайн
С жълти жилетки протестиращите застанаха пред Административния съд в Пловдив. Снимки: Виолета Керемидчиева
Част от недоволните издигнаха знак със зачеркнат камион.
Протестиращите заявиха исканията си.

Никой от тях не е случаен, насъскват ги фондации, отвърна концесионерът Вакрил Запрянов

С жълти жилетки и плакати със задраскани камиони протестираха пред Административния съд в Пловдив жители на селата Горнослав, Червен, Орешец и Долнослав срещу бъдещата кариера. Концесионерът Вакрил Запрянов обжалва становището на РИОСВ-Пловдив, че процедурата на оценката за въздействие на околната среда трябва за започне отново, защото е изтекъл 5-годишният й срок. 

"Искаме законът да се спазва", настояха протестиращите преди заседанието на съда. И заявиха, че находището ще съсипе всичко наоколо.

"Ще има взривове, облаци прах и ще бъде замърсена водата на няколко села", обясниха те.

По същото време пред сградата на ВАС в София имаше протест срещу въпросната кариера. На него беше и бившият екоминистър Борислав Сандов.

"Подкрепям хората, които живеят в селата от Добростанския район в Родопите. Много ме е яд, когато виждам посегателства в зони от Натура 2000 с абсолютно частни интереси, без да се съобразяват с хората", коментира Сандов.

"Никой от протестиращите не е случайно там. Сред тях няма кореняци от Горнослав", коментира пред "24 часа" концесионерът Вакрил Запрянов.

Той обясни, че имало решение на ВАС, което постановява кои са заинтересованите лица и не подлежи на обжалване.

"Това са хора, поощрявани от фондации. До този момент всичко, каквото сме предприели, е съгласно закона. Аз също имам вила в Горнослав и живея там. Нито един жител от селото не е казал нищо срещу кариерата", твърди той. По думите му находището за добиване на инертни материали е 44 дка - колкото едно голямо лозе.

"Сред тези, които протестират, има такива, които искат да строят къщички в земеделски земи. В инициативния комитет едната е от Стара Загора, другата - от село Труд, а третата - от Пловдив. Я, кажете ми коя е от Горнослав", попита Запрянов. И обясни, че днешното дело в Административния съд се води между него и РИОСВ-Пловдив. "Обжалваме едно писмо на екоинспекцията. А протестиращите не са заинтересована страна в случая. Те искат да шиканират делото", коментира той.

От РИОСВ-Пловдив благодариха на протестиращите за подкрепата от "Местен инициативен комитет Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан".

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>