Съветниците в Пловдив дружно отхвърлиха изграждането на завод за преработка на гуми

17.01.2024 10:25 Радко Паунов
Общинските съветници отхвърлиха изграждането на завод за преработка на гуми в пловдивския район "Южен".
Инвеститотър Стефан Терзиев.

Как да гласуваме, попитаха те инвеститора и посочиха, че въздухът в града и без това е мръсен

Мощен отпор срещу изграждането на инсталация за преработка на излезли от употреба гуми в пловдивския район "Южен" дадоха общинските съветници. Както "24 часа" съобщи, има внесено инвестиционно предложение, което е получило одобрение от РИОСВ. Инвеститорът Стефан Терзиев твърди, че технологията била безопасна.

Не така обаче мислят съветниците. С 48 гласа "за", 0 "против" и един "въздържал се" (Славчо Атанасов - б.р.) те приеха декларация против намерението.

Тон даде Йордан Илиев от ГЕРБ, който заяви, че групата е категорично против. "Крайно притеснени сме от изграждане на такава инсталация на бул. "Кукленско шосе" 15", посочи той. И допълни, че при преработката на гуми ще се отделят диоксини и флорани. Той посочи, че нивата на замърсяване на въздуха и сега надвишават допустимите норми и застрашават човешкото здраве. По думите му не може в най-гъсто населения район да се прави такава инвестиция.

Георги Рогачев от ПП-ДБ също изрази отрицателната позиция на групата. "Един такъв завод ще рециклира около 20 тона гуми всеки дени това ще има негативен ефект върху екологията на района", каза той.

Борислав Инчев от "Браво, Пловдив" припомни, че общественото обсъждане е било насрочено за 29 декември м.г. - крайно неподходящ ден между празниците.

"Получих много обаждания на хора от район "Южен", които са негативно настроени. Наложително е да бъдат предоставени доказателства, че тази инсталация е безопасна. Трябва да се преосмисли и мястото й", настоя той.

А Славчо Атанасов от "Съединени за Пловдив" изтъкна, че инвеститорът не е извървял нужните стъпки. Той обаче посочи, че Пловдив ще е първият град у нас с такава инсталация. "Да внимаваме с мръсната вода да не изхвърляме и бебето", призова Атанасов. И даде пример, че такива заводи функционират в Европа.

"Как да гласуваме във ваша подкрепа, като не сте ни убедили и направили необходимите стъпки", попита той.

„Експертната общност е изолирана, а обществото ни е лъгано. Няма да се прави завод за горене на гуми, а инсталация за рециклиране", коментира в кулоарите инвеститорът Стефан Терзиев. 

Предприемачът посочи, че подобни инсталации функционират на територията на Европейския съюз, тъй като има издадена директива през 2021 г., в която се посочва, че този тип технология отговаря на условията за иновативна кръгова икономика.

Терзиев заявява, че притежава необходимите документация и сертификати, издадени както от български, така и европейски институции, за да получи разрешение за развиването на подобен тип дейност. „Без такава инсталация ще продължи горенето на гуми в Пловдив", каза още инвеститорът.

Следващото обществено обсъждане е насрочено за 23 февруари.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>