НСО чака три нови бронирани мерцедеса, по 1 млн. всеки (Обзор)

16.01.2024 22:10
Румен Радев и съпругата му Десислава слизат от кола на НСО.
С коли на НСО се возят президентът и вицепрецидентът, шефът на НС и заместниците му, министрите, конституционните съдии, шефовете на ВКС и ВАС, кметът на София и главният прокурор.

Автомобилите ще се ползват от президент, премиер и шеф на парламента при голяма опасност или от чужди делегации

В близките дни Националната служба за охрана очаква да получи първите си нови автомобили от 10 години насам. Те ще са три бронирани мерцедеса, които бяха поръчани още през есента на 2022 г. Като договорът за трите VIP лимузини е на обща стойност 3 млн. лв.

Бронираните лимузини може да се ползват от президента Румен Радев, премиера и председателя на парламента, ако се прецени, че имат нужда. Те обаче ще обслужват и чуждестранни делегации.

Поръчката на трите лимузини започна още през есента на 2022 г. Тогава НСО проведе обществена поръчка за покупката на бронирани автомобили с прогнозна стойност 3 млн. лв. По търга кандидатстваха българският представител на “Мерцедес” “Силвър Стар” и чешка компания.

Чехите обаче са

били отстранени

заради непълноти в документацията, става ясно от досието на обществената поръчка в електронния портал.

Въпреки че победител бе обявен още през 2022 г., договорът за доставка на трите бронирани лимузини между НСО и “Силвър Стар Ритейл” ЕАД – София, собственост на Халед Ахмад ал-Джуфали от Саудитска Арабия, е подписан на 31 март миналата година. В него изрично е посочено, че поръчката е за автомобили от “Мерцедес-Бенц” АД, Германия.

Срокът на доставката на автомобилите е до 10 месеца

От документацията става ясно също, че колите ще са със сертификати VPAM - BRV за ниво на защита от куршуми и сертификат VPAM - ERV за балистична устойчивост – срещу взрив на покрива, на пода и отстрани.

“В резултат от обществената поръчка следва да бъдат доставени три броя бронирани леки автомобила от висок (представителен или лукс) клас на Националната служба за охрана за целите на осъществяваната от нея нормативно установена охранителна дейност съгласно Закона за НСО”, пише в описанието на поръчката.

НСО и в момента разполага с бронирани автомобили, като един от тях обслужва президента Румен Радев. Те обаче вече са доста амортизирани, като последните нови автомобили за службата за охрана са купувани преди 10 години. Тогава бяха взети лимузини “Ауди”, на които се возят министрите.

През 2022 г. пък партия ГЕРБ закупи за 269 хил. лв. автомобил “Ауди” и го подари на НСО. Като той замени друго ауди, което е било купено през 2014 г. и е обслужвало Бойко Борисов като премиер.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>