Индийска учителка от САЩ преподава на малцинствата в Самоков

14.01.2024 09:28
Класна стая Снимка: Pixabay

Веда Белажи е от Индия, израства в САЩ, а от няколко месеца благодарение на програмата „Фулбрайт" преподава в самоковската професионална гимназия по туризъм. Работи предимно с деца от малцинствата.

На древен санскрит нейното име означава безкрайно знание, а тя го следва във всяка световна точка. Веда Белажи е един от най-новите жители на Самоков.

„Майка ми и баща ми са от Индия, от Бангалор, през 90-те те се преместват да живеят в Америка, заедно с мен и моя брат. Там израснах и сега съм тук в Самоков. В университета учих неврология, психология и история, така че събрах доста голям спектър от знания", казва младата учителка в "Тази сутрин" по bTV.

Научила е вече, че всяка култура е уникална и има причини за определени решения.

„В България за мен беше важно да разбера повече за ромското население, чисто исторически поради индийските ми корени се чувствам някак свързана с тях и за мен беше важно да разбера защо те реагират различно при някои ситуации в сравнение с общоприетите норми", уточнява Белажи.

След първоначалния шок от студеното време и купуване на възможно най-дебелите пуловери Веда се запознава и с местния си ментор – учителката по английски в гимназията Рубина Димитрова.

„Това е много полезно за мен, защото нейния начин на преподаване е коренно различен от този, който аз имам", коментира Димитрова.
Това, на което младата индийка иска да научи децата, е да са любопитни и жадни за нови знания.

„Образованието е най-важното нещо за тях сега, да учих и да си отворен да ти преподават. Виждам как се интересуват от много неща, но идеята да седнат и да получат структурно знание не им е много по вкуса. И мога да го разбера, минала съм по този път, всички сме били ученици. Просто трябва да оставят съзнанието си отворено и да питат. Когато нещо ново се изпречи на пътя им, да грабнат тази възможност. Не е нужно да харесвате, седенето на чин, но трябва да харесвате знанието", обяснява Веда Белажи.

Други от От страната и света

Земетресение на границата между България и РС Македония

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна Македония, съобщават от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

В регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за 10 г. са се увеличили със 751%, сред собствениците и много българи Отдавали се безразборно, отчете министерството на туризма

>