Още мраз и сняг, но се стопля от сряда

13.01.2024 07:30
Парка Липник край Русе през есента. Снимката е на Иво Ботев и е част от конкурса на "24 часа" - "Гледките на четирите сезона".

Свършва периодът с под 0° и през деня

Южен вятър вдига градусите до 15

Краят на седмицата, превърнала повечето области в страната в “Замръзналото кралство”, ще е подобаващ - с ледени утрини. Затоплянето, което се прогнозира през следващата седмица обаче, ще се предусети.

В събота предупреждението за опасно време остава в сила. Но в неделя дневните температури ще започнат да се повишават. Нови

снеговалежи се очакват във вторник

А с напредването на седмицата времето ще става все по-топло. Това прогнозира за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Нова порция студен въздух ще се настани над страната в събота. Денят ще започне с мъгли в ниските места. През деня ще бъде слънчево като постепенно ще се затопля. Очаква се слаб, а в планините умерен вятър. Вероятността за валежи днес е едва 10%.Минималните температури ще бъдат от -3 до -9 градуса, а по Черноморието до -4. Максимални температури пък ще достигнат между 1 до 6 градуса. Най-студено ще е в Добруджа, където максималната температура ще е 1 градус.

Неделя ще започне с краткотрайни мъгли в поречията. През деня ще бъде слънчево като студеният въздух над страната ще започне постепенно да се затопля. Следобед от запад ще се заоблачи. Вятърът ще бъде слаб със скорост до 20 км/час от запад-югозапад. По високите части на планините ще духат умерени ветрове от северозапад със скорости до 30 км/ч. Минималните температури ще бъдат от -4 до -10 градуса, а по Черноморието до -4. Максимални температури ще достигнат между 3 и 8 градуса.

Със студ и мъгли в ниските места ще започне понеделник сутрин. Следобед от запад ще се заоблачи. Слънчево ще е времето в планините, където ще духа умерен вятър със скорост до 40 км/ч от запад. В останалите части на страната се очакват слаби ветрове с до 20 км/ч от юг.

Минималните температури остават ниски - ще са от -5 до -10 градуса, по Черноморието до -4. Максималните температури обаче вече ще достигнат между 4 и 9 градуса в страната, а по Черноморието - 10.

Във вторник по-съществени валежи от сняг ще има в западната половина от страната. Дъжд пък ще вали в източната, където

ще има и условия за поледици

В сряда отново ще бъде мъгливо в ниските части, а по планините ще има повече слънце.

Топъл южен вятър ще нахлуе в страната в четвъртък и времето чувствително ще се затопли с температури до 10-15 градуса, а по Черноморието около 14-15 градуса.

В петък вятърът ще отслабне и следобед ще захладнее. Дъжд ще превали в Северна България. Нови снеговалежи и захлаждане се очакват през следващия уикенд.

Други от Времето

Предимно облачно днес, до 25° в Пловдив

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони

Ниска видимост в планините, неподходящо за дълги преходи

Облачно е времето в планините, на места има слаб вятър. Прогнозата е за валежи, така че хората трябва да се съобразяват и да внимават, да са подготвени за ниска видимост и да не предприемат много

Облачно време ни очаква днес, в Пловдив 25 градуса

През нощта в по-голямата част от страната вятърът ще стихне, а през деня отново ще духа вятър от изток-североизток и ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°

Проф. Рачев: Не бързайте с дебелите якета, от събота времето ще е прекрасно – само за гроздобер и релакс

От събота започва едно плавно повишение на температурите и ще влезем в едно прекрасно есенно време – само за гроздобер, почивка и релакс. Следващата седмица ни очаква прекрасно време

Облачно ще е времето днес, в Пловдив - до 24°

Днес вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°

>