Три добри новини на академичните оскари: студентите се реализират все по-добре, привличаме и чужди, а безработицата е ниска

12.01.2024 17:03
"Академичните оскари" събра елита на висшето образование. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ, РУМЯНА ТОНЕВА, НИКОЛАЙ ЛИТОВ, ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Проф.д.т.н. инж. Николай Вълканов връчи на премиера Николай Денков икона.
Акад. Николай Денков връчи наградата на университетът с най-много първи места по направления - 22 е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Тя бе приета от ректора проф. Георги Вълчев.
Проф. Галин Цоков връчи отличието на проф. Бойчо Ланджов, ректор на Медицински университет – София

Българското висше образование е добро, а студенти се реализират все по-успешно на пазара на труда.  Безработицата при тях е много ниска - 2%. Освен това българските университети успяват да привлекат двойно повече студенти от чужбина. Това стана ясно от трендовете очертани на Новото издание на рейтинга на висшето образование даде отговор за най-добрите по професионални направления, а "24 часа" в петък  раздаде отличия на стилна церемония. Това бе осмата поред церемония "Академичните оскари".

Поканихме министри на образованието от правителствата след 1990 г. Дойдоха 7 министри, което придаде на събитието дух на приемственост и обединяване на опита.

Рейтинговата система се изготвя по поръчка на Министерството на образованието и науката, а церемонията по награждаването се организира от вестник „24 часа". Правим го в партньорството с компаниите Минстрой Холдинг, Кауфланд България, Главболгарстрой Холдинг, Геотрейдинг, Клийнтех България, A1, Телелинк Бизнес Сървисиз, Трейс, Дънди прешъс металс, УникредитБулбанк.

Класацията сравнява 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления по 47 индикатора.
Това събитие е най-смисленото състезание в сферата на духа и интелекта. То събира академичния елит и бизнеса и прави връзката университети - икономика, пазар на труда, дава заявката за нуждата от квалифицирани специалисти. Безспорно е, че огромно значение за успеха на България и бързото догонване на развитите държави в ЕС има качественото и модерно висше образование.

"24 часа" дава добавена стойност на рейтинговата система с три неща - достъпност, прави го по-ценен и мотивиращ. Достъпност - с 2 млн. читатели на сайта и вестника, които имат най-точната информация. Ценен от бизнеса, защото за него е важно да има образовани кадри. Мотивираме ректорите всяка година да търсят специалности, които да привличат и да предлагат най-късата писта, която дава добри професии и възможности, каза издателят на "24 часа" Венелина Гочева.

Задължението на бизнеса е да подготвя и да се грижи за своите кадри. Това заяви проф.д.т.н. инж. Николай Вълканов зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, председател на Съвета на директорите и собственик на Минстрой Холдинг АД, председател на настоятелството на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и член на настоятелството на Университета по архитектура, строителство и геодезия. „Чест и привилегия е да бъдеш тук и да говориш пред тези хора. За първи път България има премиер на науките, благодарим за това което правите, благодарим за Шенген", обърна се той към премиера акад. Николай Денков.

„Искам да споделя своя опит в работата между бизнеса и университета. Задължението на бизнеса е да подпомага университетите. Това е задължението на бизнеса, за да може тези хора да почувстват, че имат своето бъдеще. Когато завършват, младите идват готови, подготвени", заяви Вълканов.
Той връчи подарък на акад. Денков в знак на благодарност - икона на „Св Иван. Рилски".

"Благодаря на "24 часа" и Министерството на образованието и неговите екипи, които вече 13 години правят рейтинга. Ако не беше проявата на тази политическа воля денс нямаше да сме в тази зала, каза Георги Стойчев. И отбеляза, че рейтинговата система дава възможност за информиран избор и благодарение на него е една от най-прозрачните сфери. 

Висшите училища са сред институциите с най-високо доверие. Има три устойчиви и полезни тенденции - наблюдаваме устойчива тенденция за реализация на младите на пазара на труда, която не беше прекъсната от войната и COVID. Завършилите и реализиралите се на пазара на труда от 1 до 5 г. са се увеличили повече от два пъти, рекордно ниска е безработицата в тази група - 2%. Делът на реализиралите се млади висшисти, които остават и се реализират в българската икономика се повишава и достига 60%. Този дял при завършилите магистри е още по-висок - 70%, което означава, че всяка следваща степен на висшето образование дава добавена стойност, обясни Стойчев. 

"Делът на чуждестранните студенти също се удвоява. За десетилетие той се е вдигнал от 4 на над 8% и достига средното ниво в ЕС, а България е и лидер на Балканите. За да достигнем баланс на входящите и изходящите потоци на студенти би трябвало да достигнем 13%. Това е достижима цел, ако разнообразим търсенето. Над 90% от чуждестранните студенти у нас идват от Европа, а в ЕС те са 50%, каза още Стойчев. 

Над 11 хил. са новите места за обучение на студентите. Все по-голям дял от местата обаче остават незаети. В момента 47% от местата са заети от студенти, каза още Стойчев. Според него трябва да се преодолеят образователните неравенства в страната. Ако те не съществуваха вероятно щяхме да имаме между 15 и 20 хил. студенти, каза още Стойчев. 

Премиерът акад. Николай Денков връчи наградата на университетът с най-много първи места по направления - 22 е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Тя бе приета от ректора проф. Георги Вълчев.

"Това е едно от най-полезните събития. Винаги е удоволствие да бъда тук. Рейтинговата система е една от най-добрите не само в Европа, но и в света. От нея получаваме изключително ценна информация за всяко едно висше училище, която използваме непрекъснато. Това, което е най-важно е, че с нея успяваме да запълним информационния вакуум. С него можем да поднесем по лесен начин на младите хора да направят своя избор. Тази информация да не бъде затворен в папките и в министерствата, а да бъде поднесена на младите хора - който иска да стане медик къде трябва да учи, каза премиерът акад. Николай Денков. Той посочи и втората цел - политики за развитие на висшите училища, за да не лежат на старите лаври. Дали ще е свързано с научните публикации, дали ще е свързано с бизнеса, който участва в подготовката на студентите, каза още премиерът.

Сега вече отивам към проблемите - навсякъде трябва да се стремим да имаме високо качество. Различните висши училища не се съревновават по една писта, а по различни, които искаме да усъвършенстваме. Всяко висше училище може да я усъвършенства в различни посоки и да реши къде иска да бъде. По всяка от тези писти трябва да се мери качеството. Всеки един студент трябва да бъде горд, че е във висшето училище и да е там не защото няма къде да отиде, а защото знае, че там е най-доброто, каза още премиерът. 

Българското висше образование много дълго беше подценено и с усилията на колегите доказахме, че достойно се вписваме и съревноваваме с европейските университети. Битката през XXI век е битката за човешки потенциал - няма как да мислим за просперитет, ако всеки на своето място не върши своята работа. Това е признание за колегите, но и на нашите студенти, който идват да получат знания и да се реализират успешно, каза ректорът на СУ. 

В годините, откакто се прави рейтингът има отчетлива тенденция – професионалните направления, свързани с медицина стават все по-търсени от студенти и у нас, и в чужбина, а професионалната реализация на завършилите е отлична. А министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков  връчи отличието на проф. Бойчо Ланджов, ректор на Медицински университет – София, който е с първо място в професионални направления „Здравни грижи", „Медицина", „Обществено здраве", „Стоматология" и „Фармация". Изказвания на проф. Цоков и проф. Ланджов.

"Този университет има най-много история и постижения. Медицински университет - София е свързан с няколко важни тенденции. На първо място почти нулевата безработица на завършилите, високото заплащане на завършилите и не на последно място той има много висок принос – два пъти нарастване на чуждестранните студенти. Това е много сериозен бум, който след време ще бъде изследван защо е станал", заяви министърът на образованието. "Медицинските университети и в частност МУ-София са лицето на нашето висше образование, те са изследователски университети. В тях се случва голяма част от науката в България. Медицински университет – София се развива като много важен модел на българското висше образование", категоричен бе Цоков.
Министърът даде пример, че наскоро е разговарял с посланика на Кралство Испания, който е казал, че там има голям интерес към МУ-София. „Искам да отбележа, че това което постигна рейтингът е голямо, той промени облика на българското висше образование.
Проф. Цоков пожела на Медицинския университет да е в топ 100 на университетите в света.

„За мен е огромна чест, гордост и уволствие да получа този приз, който е благодарение на труда на цялата академична общност", каза проф. Бойчо Ланджов. По думите му академичната общност  повече от век със своя ентусиазъм, работа, компетенция, безсънни нощи продължава да издига университета в света. "Особено ценна е, тъй като тази година сме лидер в пет направления. Това е огромна отговорност за ректора, мотивиран съм да дам рестарт, тоест да подобрим с нови подходи, с иновации, изследователски методи, с целесъобразност да продължим да поддържаме този висок рейтинг не само в Европа, но и в света", заяви Ланджов.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева  връчи отличията на флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, ректор на Висше военноморско училище „Н.Й. Вапцаров" Варна, който е първи в направление „Военно дело" и на проф. Дарина Заимова, зам.-ректор на Тракийски университет - Стара Загора, първи в направления „Ветеринарна медицина" и „Животновъдство".

Изключително съм развълнувана да съм тук днес. С академичните оскари признаваме ролята на науката за двигател на растежа. Работим с тясно сътрудничество в МОН и премиера, защото сме заложили основна визия инвестиция в хората и човешкия потенциал, като единствен силен актив, който да ни даде устрем през следващите години. Имаме отделени 300 млн. лв. през тази година, за да бъдат насърчена връзката между наука и бизнес. Преди няколко дни имах възможност да бъда на честването на годишнината на Висшето военноморско училище. То е символ на доблест, високи стандарти, но е и едно от най-иновативните нови училища. Поздравявам и Тракийския университет, че са един от новаторите в технологиите. Те са и един ръководителите на екипа за създаването на първата водородна долина в България, която е част от 8-те в Европа, каза още министърката. 

Приемаме тази награда с изключителна чест, защото познаваме цената на успеха и ще продължаваме да даваме всичко от себе си да помагаме на нашите студенти да се развиваме, проф. Дарина Заимова.

През последните години ние сме на челните места в Европа, каза адмирал Медникаров. 

Кметът на София Васил Терзиев връчи наградата на проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет с първо място в направление „Театрално и филмово изкуство" и проф. Георги Янков, ректор на Национална художествена академия, която е първа в направление „Изобразително изкуство".

Темите за образованието са нещо, което паралелно с бизнеса, съм се занимавал години наред. Мисля, че всички трябва да сме обединени около темата за образованието, това е бъдещето на нашата държава. Няма как да имаме здраво общество без здрави хора. За да имаме здрави души, трябва да имаме здраво изкуство. Благодаря, че го правите възможно и благодаря за това, което правите за бъдещето на нашата държава", обърна се кметът на София към присъстващите. 

Проф. Пламен Дойнов, който получи наградата от кмета на София, обясни, в Нов български университет преди 3 години основа трети корпус, който е радио-телевизионен център - модерна фабрика на изкуство и знания. „Това се отплаща, университетите искат да правят лично с най-добрата техника своето изкуство. От последния месец предстои да видим дали няма да се сбъдне пророчеството за смъртта на автора - изкуствен интелект, но съм сигурен, че авторите тук няма да се дадат", заяви той.

„Създаваме друга добавена стойност, изкуството дава физиономията на една страна пред Европа и света", каза проф. Георги Янков. "Това, което преди година сме си говорили, е Академията да направи редизайн на тези награди и да са изписани коректно на кирилица. България е единствената страна, която пише на кирилица, нашите букви са по-красиви и естетични. „Това ще даде друг облик на България", каза той.

 Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН пък отличи проф. Сава Димитров, ректор на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с първо място в направление „Музикално и танцово изкуство" и на проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив с първо място в направление „Теория на изкуствата".

Винаги ми е много приятно да съм в компанията на колегите от висшите училища. Това заяви акад. Юлиан Ревалски. „Очевидно този, който е предложил да връча тези награди, познава историята на БАН. В нашата академия изкуството е на голяма почит. БАН в продължение на 7 години се е казвала Българска академия на науките и изкуството. Има отделение за творци на изкуството, има институт, който изучава изкуството, даде пример Ревалски. Той поздрави наградените и им пожелава още повече успехи.
Развълнувана от наградата, проф. Тони Шекерджиева-Новак съобщи, че през тази година Академията чества 60 години. „За мен тази награда в края на моя мандат означава много", заяви тя.

Чест е за поредна година да получаваме първо място. Оценката за това, което студентите получават като знания, я виждате на сцената, там показват наученото и своя талант, каза проф. Сава Димитров. Българските музиканти сме познати в целия свят, заяви той.

 Миглена Узунова-Цекова, старши директор "Човешки ресурси" в A1, връчи наградата на проф. Иван Кралов, ректор на Техническия университет с първи места в направления „Електротехника, електроника и автоматика", „Енергетика", „Комуникационна и компютърна техника", „Машинно инженерство", „Общо инженерство" и „Транспорт, корабоплаване и авиация".

За мен е чест да бъда сред академичния цвят и много колеги от бизнеса. Партньорството на А1 и Техническия университет е дългогодишно, и ние взаимодействаме отлично, както с преподавателите, така и със студентите, които са наши стажанти. Провеждаме мастъркласове при нас, където студентите могат да видят на живо как се работи в реална среда. А1 ще продължи да подкрепя студентите в ТУ, защото вярваме, че бъдещето е в техните ръце. Повече от няколко стотин са колегите, които са кадри на Техническия университет, нека ги увеличим заедно, каза Миглена Узунова-Цекова, старши директор "Човешки ресурси" в A1.

За мен е чест и удоволствие да приема тази награда. Нека си пожелаем да участваме и на европейски оскари, каза ректорът на Техническия университет.

 Акад. Лъчезар Трайков, председател на Съвета на ректорите, отличи на чл.-кор. проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехнически университет с първо място в направление „Горско стопанство".

Като празник и тържество на интелекта, описа събитието на „24 часа" акад. Лъчезар Трайков. Тук са всички приятели и колеги, мисля че се опитваме да допринесем колкото можем", каза той.
Преди години бе определено голямо финансиране на българските университети. Разбрах, че има 300 млн. за университетите. Мога да кажа на колегите „ И вие ще бъдете финансирани, както нас". Няма разлика между малките и големите университети, заяви Трайков. „Искрено се надявам, че финансирането ще даде възможност за още по-достойно място на Лесотехническия университет", заяви Трайков. Ректорът на университета проф. Иван Илиев прие наградата с „удоволствие и гордост, но и с чувство и отговорност". „Нови успехи, здраве, да вие е леко", пожела той на присъстващите.

 Иван Георгиев, главен финансов директор и член на Управителния съвет на Kaufland България връчи наградата на проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС. Тя е специална и е за „Висше училище с най-висока институционална акредитация според НАОА и най-престижно висше училище в професионално направление "Икономика" според работодателите и преподавателите във висшите училища".

Върнах се близо 30 г. назад, когато бях студент в УНСС и тогава не ми минаваше през ума, че ще бъда на една сцена с ректора. За Kaufland България образованието не е само част от нашата визия и дългосрочна стратегия, а за образованието работим всеки ден. Партнираме си с над 100 учебни заведения. Нашата цел не е да променяме образователната система, а да бъдем мост между бизнеса и образователната система, а с нашия пример да помогнем на интеграцията на българската икономика. С УНСС стартирахме много успешна бизнес академия, която през тази година смятаме да надградим с нови модули. Благодаря на УНСС за всеотдайната работа и, че произвеждат високоспециализирани специалисти. 

Аз ще кажа едни два-проблема и едно решение. Рейтингът дава много информация и ние трябва да се възползваме. Работим тясно с бизнеса. Кауфланд ни подари видеостена за 100 хил. лева. Нашият отбор по право на едно състезание се класира преди "Харвард", каза ректорът на УНСС.  И даде за пример, че бюджетите на университетите в топ 10 в света започват от 1 млрд. долара.

Емилия Илиева, изпълнителен директор на Геотрейдинг АД даде награда на  на проф. Ивайло Копрев - ректор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" . Тя е за първото място в направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми".

"Искам да поздравя Минно-геоложкият университет, който и тази година спечели наградата в направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми". Голяма част от мениджърите в минните компании в България са негови възпитаници. През 2023 г. университетът отбеляза своята 70-годишнина и успешно си партнира с бизнеса. Съвместно с Група ГЕОТЕХМИН и други компании от минната индустрия беше проведен Ден на кариерата, на който присъстваха над 100 студенти. За тази учебна година Група ГЕОТЕХМИН продължаваме да подкрепя обучението и през тази година отпускаме 15 стипендии за младежи от Минно-геоложкия университет, а за последните няколко години техният брой е над 40. Пожелавам на проф. Копрев управляваният от него университет да продължи да предлага качествено обучение и да си сътрудничи с бизнеса все така успешно", каза Емилия Илиева, изпълнителен директор на Геотрейдинг АД.  

Вероятно всички знаете, че в топ 100 на минните компании има български, но малко хора знаят, че 98% от инженерите в тях са българи, каза проф. Ивайло Копрев.

 Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех връчи награда на  на проф. Иван Марков, който довършва мандата си като ректор на Университет по архитектура, строителство и геодезия за първо място в направление „Архитектура, строителство и геодезия".

Изключителна чест за мен е за поредна година да съм тук, защото смятам, че академичната общност води света напред. Като екологична компания Клийнтех за мен е чест да връча тази награда на УАСГ, защото строителния сектор има световен въглероден отпечатък  и да прави наука за бъдещето - нови строителни процеси в екологията, каза. Заедно можем да постигнем устойчив и зелен преход, каза Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех. 

За мен е чест да получа тази награда, която се дължи на работата на един голям колектив и най-вече на студенти, каза ректорът на УАСГ. 

Светослав Любомиров, генерален мениджър на Главболгарстрой Холдинг даде награда на на проф. Сеня Терзиева - ректор на Химико-технологичен и металургичен университет - София за първо място в направления „Материали и материалознание", „Металургия" и „Химични технологии".

Поддържането на рейтинговата система е едно чудесно начинание. Младите хора трябва да имат възможност да направят информиран избор за своето бъдеще, а нашето бъдеще е свързано с младите хора. Младите хора, които обучавате имат своята роля за намаляване на въглеродния отпечатък, съхранение на зелената енергия и много предизвикателства, каза Светослав Любомиров, генерален мениджър на Главболгарстрой Холдинг.

Чрез рейтинговата система получаваме една добавена стойност - видимост и разпознаваемост, каза проф. Сеня Терзиева.

Андреа Тониети, директор „Хора и култура" и член на УС на УниКредит Булбанк връчи наградата на на д-р Марги Енсайн, президент на Американски университет в България с първи места в направления „Администрация и управление" и „Икономика".

 Владимир Пенев, бивш министър на културата даде  на проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ за първо място в направление „Театрално и филмово изкуство" и на старши комисар доц. д-р Иван Видолов, ректор на Академията на МВР с първо място в направление „Национална сигурност".

„Уважавам дълбоко труда и усилието на хората, които дават път на младите и се опитват да ги обучат. В Министерския съвет мястото на културата е най-накрая. Надявам се някой някога министър на културата да мине много по-напред до министър-председателя", заяви актьорът.

"Приемаме го като предизвикателство и висока летва, която трябва да надминаваме. Значението на това събитие нарасна неимоверно. Значението, че не само възможността младите да се ориентират, но и един от факторите да се повишава конкуренцията между висшите училища", каза доц. д-р Иван Видолов.

Иво Русев, Главен търговски директор на Телелинк Бизнес Сървис отличи проф. Веселина Горанова, зам.-ректор на Медицински университет - Пловдив с първо място в направление „Медицина".

Виждаме страхотна енергия, желание за постигане високи резултати, за да бъдете вие по-успешни. Наука се прави с данни, но енергията, която генерирате, не сме виждали преди това. Продължавайте да се трудите, пожела Иво Русев на наградените.

 Качество е да правиш това, което трябва, но тихо, когато никой не те гледа, каза проф. Веселина Горанова.

Ирена Цакова, Директор "Разрешителни и правни дейности" на „Дънди прешъс металс" връчи престижната награда на проф. Христина Янчева, ректор на Аграрен университет – Пловдив с първо място в „Растениевъдство" и „Растителна защита".

Бизнесът и университетите отдавна сме в 10, като гледам хората в тази зала. Пожелавам успех на Аграрния университет – Пловдив, но и на всички, които работите да образовате нашите деца, каза Ирена Цакова, Директор "Разрешителни и правни дейности" на „Дънди прешъс металс".

За мен е чест за осма поредна година да получа тази награда. Ние сме първият зелен университет в Европа, каза проф. Христина Янчева.

Георги Стойчев, ръководител на екипа, който изработва рейтинга даде отличието  на проф. Димитър Димитров, ректор на Великотърновския университет със специална награда за „Първо място за висше училище извън София в професионалните направления „История и археология", „Филология", „Изобразително изкуство", „Педагогика", „Религия и теология" и „Теория и управление на образованието" и на проф. Галин Иванов – ректор на Университет по хранителни технологии – Пловдив за първо място в направление „Хранителни технологии".

Не е лесно да си университет извън София. Два университета с утвърдени позиции. Великотърновският университет е университет с много дълги традиции, а Университетът  по хранителни технологии – Пловдив е безспорен лидер.

Тази награда е свидетелство за устойчивост, признание, но и предизвикателство. Университетът е създал име, качества, бранд. Трудно е да създадеш бранд, да го поддържаш, развиваш и най-вече да е в крак с развитията. "Университетът са сградите, лабораториите, но най-вече хората. Благодаря на тях", каза проф. Димитър Димитров.

"Някой ще си каже това е специфичен университет и нямате конкуренция, но се борим за престижа на международната сцена. Нашата амбиция да сме лидер в науката за храните, напитките, виното и и туризма на международната сцена", заяви проф. Галин Иванов.

Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование в Народното събрание връчи оскара на бригаден генерал Иван Маламов, ректор на Национален военен университет "Васил Левски" - Велико Търново за първо място в направление „Военно дело" и на проф. Красимир Петков, ректор на Национална спортна академия "Васил Левски" за първо място в направление „Спорт".

Рейтинговата оценка  стана база за правене на политики. Ако я нямаше тази оценка,  нямаше да правим политики, обясни проф. Вълчев.

Други от Просветни

Наши ученици спечелиха четири сребърни медала от Международната олимпиада по информатика

Български ученици по информатика спечелиха 4 сребърни медала от 36-ото издание на Международната олимпиада по информатика в Египет в конкуренция на над 350 участници от над 90 държави

Над 100 компании прилагат дуално обучение в Пловдив с елитни училища в града

Да си подготвиш кадри още от училище, осъзнаха колко е важно големи пловдивски компании преди 10-ина години. И не престават да отделят ресурс за дуални паралелки. Резултатите са факт

Студенти предпочетоха да учат в Университета по хранителни технологии вместо в чужбина

Отличници с максимален бал се записаха в новата бакалавърска програма “Хранителни и фармацевтични биотехнологии” Успешно премина приемът на новите студенти за академичната 2024/2025 година

Обявяват поръчката за нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив

Общината получи 7,5 млн. лв. за обекта от държавата, останалите средства ще се търсят от други източници Документацията за конкурса за строителството на нова сграда на Математическата гимназия "Акад

МОН публикува резултатите от ДЗИ през август

МОН обяви резултатите от Държавните зрелостни изпити, които се проведоха през август. Резултатите  можете да видите на https://infopriem.mon.bg/. Проверката става с входящ номер и идентификационен

>