На 10 януари 1997 г. държавата беше фалирала като на 10 ноември 1989-а

10.01.2024 17:09 Стефан Софиянски
Стефан Софиянски СНИМКА: Пламен Кодров

Противопоставянето между българи от 10 януари 1997 г. не трябва да се повтаря

Противопоставянето на българи срещу българи от 10 януари 1997 година не трябва да се повтаря, заяви пред БНР Стефан Софиянски, служебен премиер през 1997 г., след управлението на правителството на Жан Виденов, довело до хиперинфлация и фалит на държавата.

"Тогава 24 часа бях на площада, бях ангажиран с Общината (тогава той е кмет на София - б.р.). Бяха изправени българи срещу българи. Трудна, тежка ситуация. Беше дошла полиция от страната, а не само от София. Това противопоставяне между българи. Поне това, което видях и доколкото успях да предотвратя като пряк сблъсък, беше ужасно и не бива да се повтаря", разказа той.

Днес се навършват 27 години от щурма на Народното събрание по време на масовите протести срещу управлението на БСП през т.нар. Виденова зима. Събитията от 10 януари 1997 г. водят до края на управлението на правителството на Жан Виденов. Страната е в политическа, икономическа и зърнена криза.

Подобно да 10 ноември 1989 г. и на 10 януари 1997-а държавата ни също беше фалирала, подчерта Софиянски и добави: "И в двата случая промяната на държавната насока, на политиката, причината за това беше фалитът на държавата. Хората загубиха парите си, бяха фалирали есента на предходната година банки, имаше над 200% инфлация".

По думите на Софиянски правителството на Иван Костов, което идва на власт след служебното, оглавявано от него, е било "едно от най-добрите правителства": "Беше в един много труден период и проведе голяма част от реформите. ... С влизането в НАТО и в ЕС преходът свърши".

Бившият служебен министър-председател коментира и промените в Конституцията,  отнасящи се до фигурата на служебния премиер, като изтъкна, че в тези текстове "има грешна философия".

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>