Недействителни бюлетини са преправяни като валидни за общински съветници в Г. Делчев

08.01.2024 15:37 Тони Маскръчка
Бюлетини СНИМКА: Архив

Административният съд – Благоевград отмени избора на общински съветник от Гоце Делчев и на негово място постанови да влезе друг от листата на ГЕРБ, заради неправилно отчетени преференции.

С Решение на Общинска избирателна комисия кандидатът от листата на ПП „ГЕРБ" Георги Найденов, е обявен за избран общински съветник, след пренареждане според брой подадени за него 161 преференции, представляващи 7.36% от общия брой гласове за партийната листа на ГЕРБ.

От ГЕРБ са обявени за избрани шестима общински съветници. Пренареждането на листата, според получен брой преференции, измества кандидата Димитър Попов на седмо място, а той обжалва в съда.

По образуваното дело съдът извърши оглед, проверка и ново преброяване на бюлетините за избор на общински съветници и прегледа записите от видеозаснемането на преброяване на бюлетините в СИК№27 в община Гоце Делчев. Установи се, че действителните бюлетини Георги Найденов са с две по-малко от отбелязаните в протокола. При прегледа на записите от видеозаснемането на преброяването на гласовете в СИК №27 съдът установи осъществено манипулиране на отчетените като недействителни бюлетини, част от които от недействителни са „коригирани" като действителни с отбелязана преференция за кандидата от ГЕРБ под № 109.

Съдебното решение отразява и заключението на вещо лице по назначената съдебно-математическа експертиза, според което преференциите на Георги Найденов са недостатъчни за пренареждането му в листата и не би следвало да бъде обявен за избран за общински съветник.

Съдът връща изборните книжа на ОИК – Гоце Делчев за определяне на резултатите от гласуването в отменената част на Решението на избраните кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ според получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането в листата, при спазване на указанията по тълкуване и прилагане на закона, дадени в мотивите на съдебното решението.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>