Виетнам иска да внася розово масло, ние - работна ръка

08.01.2024 07:23 Лиляна Клисурова
Посещението на Росен Желязков е по покана на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Виетнам има интерес към българското розово масло, което да използва във фармацията, а България - към трудова мобилност и миграция на виетнамци за нуждите на нашия пазар.

Това са само две от областите, в които страните ни установиха възможност за сътрудничество по време на официалната визита във Виетнам на българската парламентарна делегация, водена от Росен Желязков.

Посещението е по покана на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе, който лично и много топло посрещна Желязков на входа на институцията. Делегацията ни бе поканена в Традиционната зала, където председателят на българския парламент се разписа в Златната книга за официални гости.

Акцент на разговора между Желязков и Въонг Дин Хуе бе ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество. В българската делегация са Деница Сачева и Христо Гаджев от ГЕРБ, Стоян Михалев и Нели Димитрова от ПП-ДБ, Ангел Георгиев и Иво Русчев от "Възраждане", Хамид Хамид и Валентин Тончев от ДПС, Борислав Гуцанов от БСП, Цветан Предов и Александър Вълчев от ИТН. Както и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Виетнам има голям интерес към засилване на сътрудничеството в сферата на науката и образованието, защото голяма част от кадрите им, включително в области като енергетика и архитектура, са учили у нас, стана ясно още след разговорите между двете делегации.

С благодарност за изключителното гостоприемство и ползотворните разговори започна изказването си след срещата парламентарният шеф Росен Желязков.

Това е не само възстановяване на динамиката на двустранните ни отношения, но и ясен знак за тяхното възходящо развитие, което още тази година трябва да бъде облечено в конкретни практически решения, обясни той. И напомни, че предстоят политически консултации на ниво външни министри, както и 24-ото заседание на смесената комисия по икономическо и ноучно-техническо сътрудничество.

Желязков изброи секторите, които имат потенциал в отношенията между България и Виетнам - енергетика, провишленост, високотехнологичнот земеделие, иновациите, фарцевтиката е туризма.

Има общо разбиране за сътрудничество в сферите на сигурността - за предотвратяване на последиците от организираната престъпност и засилване на полицейското сътрудничество; на правоприлагането - за противодействие на киберпрестъпността и трансграничната престъпност. А в областта на отбраната и военнотехническото сътрудничество трябвало да се използват всички възможности, които Военнопромишления комплекс на България предоставя.

Засилва се и сътрудничеството на регионално ниво, след като след София, Варна и Бургас, и Казанлък подписа сега меморандум с провинция Лай Чао.

Тази година трябва да бъде попълнена договорната база с работа по спогодбата за трудова миграция между двете страни, която би дала добра основа за трудова мобилност и миграция за нуждите на българския пазар, обясни Росен Желязков.

Важното е, че духът на приятелството се усеща от всички и сме длъжни да използваме както потенциала, които споразуменията дават, така и доверието между нашите народи и страни, каза още Желязков.

Истинският приятел е този, който знае твоето минало, вярва в твоето бъдеще и те приема такъв, какъвто си в настоящето, завърши шефът на българския парламент.

Това е първо посещение на председател на българското Народно събрание след 12 г., каза Въонг Дин Хуе. И разказа за добрите си впечатления и приятелското посрещане на виетнамската парламентарна делегация в България през септември.

Виетнам винаги цени традиционното приятелство, считайки го за актив граден от много лидери през тези 75 години отношения, каза домакинът. И определи България като приоритетен партньор, поздравявайки я за развитието й във всички аспекти и за високата позиция в региона ни.

Виетнам демонстрира желание и решимост за по-тясно разширяване на сътрудничеството с България. Договорено е засилването на парламентарен обмен между двете страни с цел обмен на опит в законодателството.

Ефективно ще се изпълнява Меморандума за сътрудничество, подписан през септември по време на виетнамското посещение в София.

Ще има насърчаване на търговията и инвестиционното сътрудничество, подкрепа на бизнеса, допълване взаимно в селското стопанство, по въпросите за изменение на климата, обясни домакинът. И допълни, че Виетнам има интерес от внасяне на българско розово масло за фармацията и други нужди.

Официалната визита на Росен Желязков продължава със срещи с премиера и президента на Виетнам.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>