Едно тежко препиване е по-опасно за черния дроб от същия брой чаши, но за цяла седмица

07.01.2024 03:00 Любомира Николаева

Учени от университетите на Кеймбридж и на Оксфорд в ново проучване: Моделът на пиене е по-точен индикатор за риска от цироза от сборната консумация във времето. Вредата от здравото напиване расте при генетично зададена слабост на органа и при хората с диабет тип 2 2. Комбинацията от факторите умножава по 6 вероятността за заболяване

Непремереното пиене, дори да е инцидентно, застрашава черния дроб повече, отколкото се мисли.

В представата на повечето хора алкохолът и цирозата са свързани. А събирателният образ е човек, пристрастен към чашата, който не пропуска ден без напиване. Към това може да се добави нов типаж. Симпатичният купонджия например, който в никакъв случай не може да се нарече алкохолик, но при повод - а поводи може да се намерят често - успява да се напие безпаметно. Вместо "купонджия" може да се напише, каквото си поискате определение - смисълът не се променя. Проучване, публикувано в Nature Communications, е първото, което оценява как личният модел на пиене на човека, неговият генетичен профил и метаболитното му здраве - дали има, или не захарен диабет, влияят на риска от развитие на свързаната с алкохола цироза.

Оказва се, че не е важно само колко пиете като цяло, но и начинът, по който пиете. Изпиването на голямо количество за кратко време може да има сериозни последствия за здравето на черния дроб
"Резултатите от проучването предполагат, че би било по-вредно да се изпият например 21 чаши за няколко сесии, вместо да се разпределят равномерно за една седмица. Въпреки че подозирахме, че случаят е такъв, мисля, че все пак всички, които проведохме проучването, бяхме изненадани как взаимодействието между рисковите фактори нарежда някои хора в изключително рискова категория", казва водещият автор д-р Гаутам Мехта.

Цирозата е смятана за преддверие към фатален край. Може да се оприличи на образуване на твърда нееластична като белег тъкан в черния дроб - фиброза, причинена от увреждане на чернодробните клетки. Това пречи на черния дроб да работи правилно - спира да изпълнява жизненоважните си функции за метаболизма, производство на протеини, включително фактори на кръвосъсирването, и филтриране на лекарства и токсини. Състоянието понякога се нарича краен стадий на чернодробно заболяване, защото се случва след натрупано увреждане на органа и може да доведе до невъзможност да продължава да функционира. Смята се, че цирозата не може да се излекува дефинитивно, но ако се открие достатъчно рано и в зависимост от причината, има шанс прогресирането на влошаването да се забави с лечение.

Ключова констатация в проучването е, че колкото повече рискови фактори са включени, толкова по-голям е "излишният риск" поради взаимодействието на тези фактори. Ефектът не се различава значително между мъжете и жените и в различните възрасти.
Разбивката на приноса на отделните рискове показва, че тези, които са участвали в препиване, което се категоризира като 12 единици алкохол в даден момент от седмицата, са били 3 пъти по-застрашени да развият цироза. Рискът за тези със силно генетично предразположение е 4 пъти по-висок, а за тези с диабет тип 2 - два пъти по-висок.
Добрата новина е, че с поведението си всеки би могъл да държи риска под границата.
Но защо препиването изглежда по-опасно за черния дроб от условно казано разумна консумация на алкохол, разпределен във времето? Отговорът ще се търси в следващи проучвания. Възможна хипотеза е, че се дължи на шока от голямото еднократно количество алкохол, което черният дроб трябва да обработи много бързо.

Спиртът действа като тъканна отрова в целия организъм. Но главният проблем е, че залповата доза може да надвие способността на органа да метаболизира алкохола. Изказват се предположения, че това става след загиване на клетки на черния дроб
поради силно увреждане, към което те може да са генетично предразположени.

На въпроса коя е мярката за препиване, има много отговори в зависимост от конкретния човек, неговата възраст, пол, моментно състояние. За ориентир Националният институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм в САЩ определя прекомерната консумация като модел на пиене, който води до 0,08 грама алкохол на децилитър кръв или повече. Това обикновено се случва, ако жена изпие 4 или повече напитки, а мъж - 5 или повече напитки в рамките на около 2 часа. Изследванията показват, че по-малко напитки за една и съща времева рамка водят до същата критична концентрация на алкохол при младежи - само три напитки за момичета и три до пет напитки за момчета, в зависимост от тяхната възраст и телесно тегло.

Въпреки че пиенето на каквото и да е количество алкохол може да носи рискове, препиването е особено опасно не само за черния дроб. В часовете на интоксикация то може да компрометира имунната система и да доведе до критично възпаление на панкреаса.

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>