Организаторите на новогодишното парти в София: Липсата на фестивална култура е причина за опашките

05.01.2024 19:43

Липсата на фестивална култура у част от присъстващите на новогодишното парти NU YEAR'S FESTIVAL е причината за струпванията на много хора на едно място в определени моменти. Това обясни пред "Дневник" представител на организаторите на събитието - столичната дискотека "ЕХЕ club" в отговор на въпроси, изпратени от медиата.

Обявеното като най-мащабно парти за Нова година, което се проведе на територията на Киноцентър "Ню Бояна", предизвика много недоволни коментари в социалните мрежи - повечето оплаквания бяха от хора, които са посрещнали 2024 г. на опашката да влязат или блокирани в тълпи между залите, други - от проблеми с плащанията. Организаторите публикуваха на 2 януари в профилите си в социалните мрежи извинение за тези, които са имали негативни преживявания и обещаха, че ще направят "задълбочен анализ" на случилото се.

Те отново се извиниха на посетителите, но казаха, че са спазили всички правила и изисквания и твърдят, че е имало достатъчно контрол.

Посетители твърдяха в социалните мрежи, че на събитието са се събрали между 14 000 - 15 000 души, някои разкази достигаха и до 17 000 души. В предварителни интервюта организаторите бяха съобщили, че очакват 12 - 13 000 човека.

Сега те съобщиха, че партито е събрало над 11 хиляди души на площ от 30 декара.

А капацитетът на събитието е бил изчислен и спрямо закритите пространства. Дадоха пример, че в "Арена Армеец" са организирали събития на много по-малка площ с близо 8-9 хиляди присъстващи и досега не са имали проблем.

"Но това, което сме подценили в цялата ситуация, е как ще се разпределят хората в тези пространства в определени моменти" - това обясниха "EXE club" още в позицията си от 2 януари.

NU YEAR'S FESTIVAL беше в 7 зали (шест закрити сцени и една външна) с различна музика и диджеи и изпълнители. От разказите на посетителите се разбра, че най-труден е бил достъпът до WINAMP залата, както и до RAP Cavier, защото и до двете се стига по един коридор. В него са ставали задръствания от хора, в които на моменти придвижването, в която и да е било посока е било блокирано. Двете зали също са били препълнени, явно поради най-силния интерес към рап музиката и изпълнителите в тях. Затова и различни посетители разказаха, че или не са успели да влязат въобще, или не са можели да излязат, други са излезли да видят и други зали, но след това е било невъзможно да се върнат отново там.

Посетителите на двете основни сцени с техномузика (те са и в края на цялата площ на фестивала) разказват, че при тях е било "нормално пълно" и са се движили между двете зали лесно и не са разбрали, че е имало проблеми с опашки.

Организаторите твърдят, че "по-голямата част от присъстващите са доволни" и също посочват, че това са любителите на електронната музика. Оплаквания от музиката, декора, изпълнителите няма.

Опашките бяха най-често споменавания проблем в оплакванията на посетителите - чакане на входа, чакане за залите, за гардероб, за тоалетна. Като най-сериозното струпване е станало на входа след около 22:30 часа.

"Напрежението идва от част от самите хора, които не знаят как да се държат на опашка, поведението им ги поставя в такива рискови ситуации", заявиха организаторите. Те допълниха още, че събитието е било обявено за 20 часа, за да може всеки да влезе преди посрещането на новата година.

Признаха обаче, че носят отговорност, тъй като не са инструктирали допълнително посетителите, "които нямат фестивална култура", че трябва да отидат по-рано, за да се избегнат ситуации, при които стотици (по изчисление на потърпевшите) посрещат 2024 г. пред киноцентъра, а не на територията на фестивала.

Според потърпевшите обаче причините се крият не в тяхното поведение, а в липсата на добра организация и достатъчно контрол.

Организаторите казаха, че са били спазени и всички изисквания за пожарна безопасност, била наета и фирма, която ги посъветвала как да процедират. По думите им на място е имало 120 охранители, а на входовете около 24 проверяващи, без да се включва охраната. Според тяхната оценка охранителите са си свършили работата и са опитвали да регулират потоците от хора на входовете и изходите на залите.

Посетители сигнализираха, че е имало хора с паник атаки и припаднали на опашките. От ЕХЕ обаче отричат да има пострадали, нито до тях да са постъпвали сигнали за такива.

Организаторите разказаха, че след сигнал до 112 за "липса на достатъчно сигурност", на място е пристигнал патрул на Шесто РПУ. Полицаите не установили нарушения.

Обясниха, че е имало и медицински пункт, където били прегледани две момичета, които се почувствали зле след употреба на алкохол. На картата на фестивала никъде не е отбелязано къде се намира.

Преди събитието в социалните мрежи от ЕХЕ обявиха, че пари в брой няма да се приемат на баровете в шестте закрити зали. "За да избегнете чакането, силно препоръчваме да ползвате фестивални карти, тъй като те са най-сигурния и бърз метод за заплащане", се казваше в съобщението им във фейсбук.

След това неизползваната сума може да бъде изплатена на всяка една "cash desk" каса по време на събитието и до 30 минути след края на събитието (07:30 ч.), пишат още те. Потърпевши обаче сигнализираха в социалните мрежи, че касите са били затворени след 3 ч., като много хора така и не са могли да си върнат неизразходваните средства във фестивалната карта. Поради тази причина потребители коментираха, че ще подадат жалби в Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Oрганизаторите заявиха, че има точни правила за връщането на сумата, като потърпевшите всъщност не са били запознати с тях и не са си поискали парите обратно. "Пари се връщат до края на фестивала", допълват още от клуба.

На въпрос спряло ли е плащането с дебитна или кредитна карта в средата на вечерта, от ЕХЕ заявиха, че проблемът е бил технически, но не е продължил през цялата вечер.

В новогодишната нощ от столичната дискотека обявиха в продажба още 500 билета "поради големия интерес на входа за киноцентър "Бояна". Сега от клуба коментират, че между 1:30 и 1:45 са били продадени само 50 от тези 500 билета и са затворили касите, след като са установили, че "самото влизане е ставало по-тромаво".

По повод обявения безплатен транспорт от "Ню Бояна" до стадион "Васил Левски" и разпространените видеа в социалните мрежи, на които се вижда претъпкани автобуси, превозващи посетителите на фестивала, от ЕХЕ заявиха, че това е било допълнителна услуга, която те не са били длъжни да включват.

От "Столичен автотранспорт" коментираха, че в новогодишната нощ са били наети 8 автобуса от фирмата "Густе травел енд инвентс" ЕООД. Организаторите на фестивала уточниха, че това е бил максималният брой, който са можели да наемат.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>