Само 4 г. затвор за приятеля на пребита и починала жена в Сопот - не искал да я убива (Обзор)

05.01.2024 17:54 Никола Михайлов
След задържането си Николай Танчев е признал за сериозен побой, но после се отрече от думите си и заяви, че показанията му са били дадени под натиск.

47-годишният Николай Танчев от Сопот ще лежи в затвора само 4 г. за побоя над приятелката си Марияна Кръстева, която почина. Мъжът беше задържан и обвинен в умишлено убийство.  Разследването продължи половин година, а делото в съда – 9 месеца. И на 22 ноември т. г. мъжът беше оправдан по тежкото обвинение и признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда. С тази промяна в правната квалификация се обяснява и леката присъда.

Тялото на 58-годишната Марияна Кръстева

беше открито безжизнено на стадиона

в Сопот на 7 август м.г. от охранител, който извикал полиция. При първоначалния оглед на трупа разследващите открили следи от побой. Още същия ден като заподозрян беше арестуван приятелят ѝ. 

“Аз смятам, че Окръжният съд се произнесе справедливо. Не е имало никакъв умисъл в неговите действия”, коментира пред “24 часа” адвокатът на Николай Танчев Стефан Шипкалиев.

В хода на пледоариите прокурорът Борис Михов твърдеше, че обвинението в умишлено убийство е доказано по несъмнен начин, но не внесе протест срещу 4-годишната присъда. Така тя вече е влязла в сила.

Танчев и Кръстева живеели заедно в апартамента на свекърва ѝ от първия брак, която обаче искала да я изгони. “Аз ѝ казах: “Ти 23 години гледа болния ѝ син и не те гони, сега, като ѝ се махна зорът, иска да се отърве от теб”. Посъветвах я да не напуска”, разказа Николай в съдебната зала.

В началото той издържал приятелката си, после тя започнала да получава пенсия от 300 лв. Голяма част от парите ѝ обаче отивали за алкохол. Танчев също се черпел, но се ограничавал, защото трябвало да работи, а никой шеф нямало да го търпи почерпен.

“Марияна - колкото има и колкото може  - пиеше.

Тя си имаше проблеми с алкохола, нещо я мъчеше. Даже на вересия ходеше да взема

от магазина и после продавачката ме караше аз да плащам”, обясни пред съда мъжът. 

В блока, в който двойката живеела, не било тайна, че обичат чашката. Десетина дни преди смъртта си Марияна Кръстева паднала на стълбите във входа. Двама съседи я заварили просната и ѝ помогнали да се прибере. “Сутринта едното ѝ око беше надуто, а рамото ѝ - цялото синьо”, спомни си Николай Танчев. Установено е, че жената била с две счупени ребра отпреди фаталната нощ.

Въпреки редовната злоупотреба с алкохол, мъжът твърди, че двамата не са се карали. Марияна не била лош човек, нито я избивало на агресия. “Добре си живяхме, разбирахме се. Чак да сме се обичали - не. Но я съжалявах и ѝ помагах”, каза той. 

Вечерта на 6 август 2022 г. Николай и Марияна отишли на гости у свой приятел. Още преди това той изпил няколко бири, тя също била почерпена. Настроението било добро, слушали музика и пили ракия. “Весело беше. Не сме се скарали, само я предупредих да внимава колко пие, защото трябва да се прибираме”, описа Танчев.

Купонът приключил към 23 ч и двамата си тръгнали. Кръстева вървяла бавно и залитала, което ядосало приятеля ѝ. “Предупредих те да не се наливаш толкова, а ти мислиш, че ще изпиеш всичкото пиене на света”, скарал ѝ се Николай, но жената не отговорила.

Малко по-надолу по пътя той се обърнал и видял, че Марияна е паднала на земята. Танчев започнал да я дърпа за ръката, а трима случайни минувачи им предложили помощ. 58-годишната жена се изправила, но заради голямото количество на изпитото след 30-40 метра отново паднала до една кола. “И пак се развиках: “Марияно, видиш ли какво правиш, предупредих те”, заяви приятелят ѝ пред магистратите.

В съдебната зала беше прожектиран запис от

камера, която хванала как жената пада по улицата

Същите момчета дошли и помогнали да я изправят, но отново били отпратени. След това Николай хванал Кръстева и я носил на почивки до стадиона. Двамата се промушили през дупка в оградата, за да минат напряко и да не заобикалят. 

Николай Танчев се изморил от носенето и стоварил пияната жена на тревата. Ризата ѝ била разкопчана. Едно от момчетата ги настигнало и предложило на Танчев да си свали тениската и да я сложи на нея. Двамата изпушили по една цигара и мъжът

решил, че ще остави приятелката си на игрището,

тъй като нямал сили. До дома им оставали 300-400 метра, тя имала ключ и Николай преценил, че ще се оправи сама. 

На сутринта Марияна все още я нямало вкъщи. Танчев пратил майка си, която била в апартамента, да види какво се случва и дали е на стадиона. Жената се върнала малко по-късно и обяснила, че там е пълно с полиция, защото открили труп. Николай веднага тръгнал натам и бил арестуван.

Версията на Танчев за събитията във фаталната нощ, която той представи в хода на делото, обаче се различава от разказа му пред полицията след задържането му. Той призна единствено, че ударил 2 шамара на Кръстева с оправданието, че трябвало “да се стресне малко и да стъпи сериозно”. Не се били карали пред дома на приятеля им, не я е влачил по земята и не видял кръв по нея.

Историята от разпита му е друга - първите шамари били още на излизане и били придружени с цинизми по адрес на жената. По пътя към стадиона Николай я ударил още няколко пъти, а на игрището станало страшно.

“Хванах ѝ блузката, тя се скъса, ударих я 4 пъти и я дръпнах за косата

Освен шамарите, един път ритнах Марияна по задника. От джуките и носа ѝ течеше малко кръв, видях чак на стадиона, където беше осветено. Не съм я ритал и не съм я удрял с юмруци в главата”, казал той на полицаите. Макар разликата да беше посочена в залата, Танчев стоеше зад думите си от втората версия и твърдеше, че е ял бой в районното, затова признал неща, които всъщност не са се случили.

Според лекарите, изготвили психиатричната експертиза, Николай имал изключително висок самоконтрол. Във фаталната нощ бил афектиран от скандала, но по принцип нямал склонност към жестокост.

Вещите лица пък са категорични, че 58-годишната жена е издъхнала в резултат на черепно-мозъчна травма, причинена от удари с ръка или крак.

По тялото на Марияна Кръстева имало и наранявания от падане на земята, но фаталните не са от тях. Експертите обясниха, че всяко едно от нараняванията може да доведе до смърт. По думите на д-р Павел Тимонов Кръстева е била с 2,78 промила алкохол.

За обвинението, което беше повдигнато на Николай Танчев, законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, доживотна присъда и дори без право на замяна. Прокурорът Борис Михов поиска наказанието да бъде определено в превес на смекчаващи вината обстоятелства - 15 г. при строг режим.

“Той ѝ е ударил 2 шамара. Това е. Алкохолът е помогнал шийните мускули да се отпуснат. Всеки един удар е можело да бъде фатален”, категоричен беше адвокат Стефан Шипкалиев. В крайна сметка съставът начело със съдия Екатерина Роглекова прецени, че Танчев не е искал да убие Кръстева. 

Други от Регион

Общинарят Вълков от Пазарджик влезе в НС за 3 заседания, в почти всеки мандат има депутат за 1 ден (Обзор)

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков от Пазарджик. Досегашният общински съветник положи клетва на мястото на Екатерина Захариева

Майка се хвърли с бебето си от третия етаж на хотел, бягала от ревнивия си мъж (Обзор)

Детето е със строшен череп, жената останала невредима Експертиза ще покаже дали има психични проблеми Разследват опит за убийство 20-годишна жена скочи заедно с детето си на година и половина от

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

>