Дискусия за 12-ата присъда на асеновградчанин: В съда в Пловдив никой не раздава шоколадови бонбони

04.01.2024 20:00 Никола Михайлов
Рецидивистът Асен Найденов в Пловдивския окръжен съд.

За опита за грабеж билетите са много големи и вие това го знаете много добре. В Окръжния съд в Пловдив никой не раздава шоколадови бонбони.

С тези думи се обърна пловдивският съдия Петко Минев към 27-годишния Асен Найденов от Асеновград преди заседанието, в което той получи дванайсетата си присъда. Младият прекара близо половин час в спорове с магистратите, тъй като предложеното споразумение за 4 г. затвор му се стори прекалено тежко наказание.

От 14-ия си рожден ден, когато е започнал да носи наказателна отговорност, Найденов е получавал присъди редовно и е влизал в затвора повече от веднъж. Последното му освобождаване е било месец и 20 дни преди провинението, за което днес той се изправи пред Темида.

В първия ден от миналата година рецидивистът се отдал на кражби. Разрушил преградата на имот, от който задигнал вещи на стойност 252,20 лв. Собственикът го заварил и Асен Найденов прибегнал към сила и заплахи, за да опази плячката. От друг човек откраднал предмети за 97 лв., а от трети - колело. Пробвал и да разбие кафемашина, в която имало 57 лв., но неуспешно. Счупил предното стъкло на намиращо се наблизо сузуки, с което ощетил собственика с 200 лв. Полицаите заловили крадеца още в новогодишния ден и оттогава той е зад решетките.

Година по-късно делото срещу него започна, а в началото отново се повдигна темата за споразумение с прокуратурата. В досъдебната фаза Найденов няколко пъти размислял дали иска, или не иска да приеме предложението. "Аз така и така съм възстановил щетите, но прокурорът ми иска много голяма присъда", оплака се 27-годишният рецидивист. Магистратите му обясниха, че с криминалното му минало и няколкото повдигнати обвинения сега няма как да получи по-малко. Прокурор Галин Гавраилов посочи, че предложението за 4 г. лишаване от свобода все още важи.

Въпреки казаното от представителя на държавното обвинение и съдия Петко Минев, както и неколкоминутното съвещание с адвоката си Стефан Харизанов, Асен Найденов настоя делото да протече по съкратената процедура - без разпит на свидетели, но и без споразумение с прокуратурата. В последен опит да разчувства магистратите и да си спечели по-ниско наказание асеновградчанинът пробва да покаже снимка на дъщеричката си. Съдията и прокурорът обаче го отрязаха.

След като пазарлъците приключиха, прокурор Гавраилов посочи, че в хода на разследването са събрани много доказателства, разпитани са свидетели, двама от които очевидци на случилото с, и всичко категорично доказва вината на Асен Найденов. "Откакто е навършил 14 г., до 26, когато е извършил това, той само краде. Не го прави единствено когато е в затвора. Кражбалъкът му е занаят", коментира богатото криминално минало на асеновградчанина прокурорът. Той посочи, че наказанието трябва да бъде определено в превес на отегчаващите вината обстоятелства, но би си затворил очите, защото щетите са възстановени и поиска баланс. Прокурор Гавраилов настоя за 12-годишна присъда, която след редукцията с 1/3 да стане 8 г.

"Смятам, че за няколкото месеца, откакто се запознахме, Асен е поосмислил положението си в живота, че му се е родила дъщеричка и така нататък", коментира адвокат Стефан Харизанов. Найденов пък отново поиска по-лека присъда и изрази съжаление за стореното.

След като изслуша всички страни, съдебният състав начело с Петко Минев призна асеновградчанина за виновен. Той отива в затвора за 6 г. при първоначален строг режим. От срока ще бъде приспадната едната година, в която е бил задържан. "Малко пак ви пожалихме. Да знаете, че заслужавате повече. Просто съдебните заседатели са благи и добри хора", обърна се към него на излизане Минев.

Дванайсетата присъда на Асен Найденов е първата за тази година на Окръжния съд в Пловдив.

Други от От Пловдив

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

Съдът посече диригента Манукян, трябва да плати 50 000 лв. за свободата си

Мярката му за неотклонение беше потвърдена Пловдивският окръжен съд не уважи искането на вече бившия директор на театъра в Разград - диригентът Левон Манукян, паричната му гаранция от 50 000 лв

Почина бившият шеф на Здравната каса - пловдивчанинът д-р Глинка Комитов

Преди да се издигне до високия пост в София, той беше шеф на канцеларията на председателя на общинския съвет в Пловдив Красимир Орбетенов На 70 години д-р Глинка Комитов, бивш шеф на НЗОК

Ограничават движението около стадион "Христо Ботев" за мача на "канарчетата" с "Левски"

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите "Ботев" (Пд) и "Левски", която ще се проведе на стадион "Христо Ботев" в събота, движението по бул. "Източен" ще бъде ограничено

>