“Иху!” от Букурещ и София, в петък - виенско “Тихо!” (Обзор)

29.12.2023 21:25
Бойко Борисов, Николай Денков и Мария Габриел се събраха вечерта в четвъртък в опит да успокоят Австрия, след като новината за вдигнатото вето бе обявена.

След огласената радост на премиерите Чолаку и Денков за частично вдигане на ветото за Шенген от Австрия Борисов им припомни правилото на Брюксел: “Докато всичко не е договорено , нищо не е”

Прибързаната радост на Букурещ и София, и то обявена публично, че вече е договорено с Австрия вдигане на ветото за присъединяване на Румъния и България към Шенген, смути предизборна Виена. У нас пък политици прекалено бързо взеха да мерят чия тежест е по-голяма за разхлабване на примката по границите.

Че нещо извънредно се случва, се усети в четвъртък, когато премиерът Николай Денков, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев отидоха при Бойко Борисов в ролята му на председател на комисията по външна политика в парламента. Какво се е случило вътре в бившия Партиен дом, преди четиримата да се усмихнат пред камерите, се научава единствено от политическите интриги.

Ако обяснението откъм ГЕРБ бе, че бившият български премиер от 4 дни почти не е излизал от кабинета, разговаряйки с европейски лидери по темата “Шенген”, то откъм партньорите в “Продължаваме промяната” се прокрадваше съмнение, че Борисов иска все пак да сложи той точката на една успешна и продължителна битка за частичното вдигане на ветото.

Такова било договорено тристранно между вътрешните министерства на Австрия, Румъния и България още на 23 декември

Споразумението е предвиждало в края на март България и Румъния да се присъединят към Шенген с въздушните и морските си граници, а след това да се преговаря за сухопътните с хоризонт началото на 2025 г. Част от договорката обаче е било и съгласието да не се оповестява, докато не мине съветът на постоянните представители, който трябвало да вземе решението днес, 29 декември, в Брюксел.

На 27 декември обаче първо премиерът на Румъния Марчел Чолаку не издържа и обяви падането на ветото. На следващата сутрин последва и потвърждение от българския премиер Николай Денков. С уговорката, че съгласието засега е само устно и не е трябвало да бъде огласявано.

Вечерта в четвъртък обаче правителството в Австрия отложи потвърждаването на решението. Затова и всъщност се оказа тази нерадостна среща по уж радостния повод при Бойко Борисов на най-важните хора в държавата Денков, Габриел, Асен Василев и вътрешния министър Калин Стоянов.

Петимата всъщност са направили опит да бъде убедено правителството на Карл Нехамер да вземе официално решение. Вместо това обаче късно вечерта в четвъртък вътрешното министерство във Виена обяви, че преговорите за въздушния Шенген продължават, а днес дойдоха и допълнителни условия това да се случи. Някога. (Виж изявлението на вътрешния министър Герхард Карнер долу)

В Австрия са се подразнили от прибързаното обявяване на вдигането на ветото, защото това

създало във Виена вътрешни драми за кабинета на Нехамер

Тази централноевропейска държава в момента наистина има огромен проблем с нелегалната миграция. И въпреки че повечето мигранти влизат от Италия и Хърватия, темата за Шенген е неудобна, още повече че през юни в Австрия има парламентарни избори. Като причинените вреди от прибързаната радост са били ясно разяснени от австрийците късно вечерта в четвъртък и на българските власти.

Румъния избърза, говорейки за очертаваща се сделка за Шенген. Това е много вредно в дипломацията, особено по въпроси с вътрешнополитически оттенък. В Австрия темата е свръхчувствителна. Изтичането на информация не помага на работата. Всякакви обсъждания на темата са преждевременни, обясни ясно ситуацията във Виена диполоматът и бивш зам.-министър на външните работи Стефан Тафров по Нова тв.

Че радостта е била прибързана и това е втвърдило позицията на Австрия, потвърди днес и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В Брюксел работи правилото - докато всичко не е договорено, нищо не е. Младостта и липсата на опит изиграха лоша шега и в България, и в Румъния. Един огромен труд е подложен на доза съмнение, дава се възможност да се появят негативни коментари. Днес следобед (петък - бел.ред.), ако не се случи да получим документа, не е добре за дипломацията. Не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане днес, ще отидем януари, а тогава е близо до изборите в Австрия, полагаме всички усилия, обясни Борисов механизма на вземане на решения в ЕС.

Петъчното “Тихо!” откъм Виена обаче показва, че няма да посрещнем Нова година с разрешение да преминаваме по въздух и вода през държавите от Шенген.

Възможно е това да се случи в средата на януари, когато е насрочен нов съвет на постоянните представители (това са посланиците на държавите - членки към ЕС). Все още обаче темата Шенген не фигурира в предварително обявения му дневен ред.

А най-трудното ще е за българските политици от това (не)коалиционно управление, които до март ще се състезават по оптимизъм, но е добре и да се координират, когато го правят.

 

Нови условия: България да приеме бежанци, а ЕК - специални закони за Шенген

Днес вечерта Герхард Карнер направи остро изявление. Този път от София коментираха сдържано: Преговорите продължават

Остро изявление, с което обяви нови австрийски условия, направи късно вечерта днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер.

С него реално той върна преговорната ситуация през лятото на миналата година, въпреки че се очакваше потвърждение на компромиса за приемането на България и Румъния в Шенген с летищата и пристанищата.

Европейската комисия и председателството на ЕС, което от 1 януари поема Белгия, да изработят законодателна рамка за влизането на България и Румъния в т.нар. от Австрия “въздушен Шенген”, поиска Карнер. Като това законодателство трябвало да стъпва на политическия компромис, който бил постигнат между Виена, София и Букурещ.

Допълнително Карнер постави условието България и Румъния да приемат бежанци от Афганистан и Сирия. Последните дни то като че ли бе отпаднало от разговорите между трите държави. Още повече че София и Букурещ бяха подчертали пред Виена, че връщането на мигранти от Австрия става по Дъблинския регламент и в момента, ако заловените там бежанци наистина са минали през наша територия.

“Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия -

това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави

Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген. Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата, гласи пълното изявление на Герхард Карнер.

Този път от българското правителство реагираха сдържано.

“Преговорите с Австрия продължават”, бе единственият коментар от страна на Министерския съвет, след като бе публикувано изявлението на Герхард Карнер.

Пред “24 часа” дипломати потвърдиха, че контактите с Австрия са продължили през петъчния ден. Засега обаче нямало пробив при втвърдената позиция на правителството във Виена.

Други от От страната и света

Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

>