Страсти около един изпит за помощници при Кьовеши с 4 двойки и без шестица

29.12.2023 13:31 Ана Михова
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши при последното си посещение у нас през ноември.
Прокурор Виктор Тарчев е с 20 години стаж като магистрат. Той е бил и българския представител в Евроджъст.
Теодора Георгиева е българският представител в Европейската прокуратура със седалище в Люксембург.

Неочаквано силни емоции предизвика първият конкурс за прокурорски помощници, проведен в офиса на Европейската прокуратура у нас.

Вероятно кандидати, недоволни от оценките, обмислят да занимаят с казуса както българския съд, така и шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и българския европейски прокурор Теодора Георгиева.

Магистрати подозират, че се прави опит да се отмени конкурса и затова се появили неверни според тях слухове, свързани с шефа на изпитната комисия Виктор Тарчев.

Очаквано като при всеки конкурс недоволни има. А страсти и засегнати чувства се пренасят на медийното поле.

На 22 декември в сайта “Сега” е публикувана статия, че “трима от фаворитите на Гешев са се провалили за прокурорски помощници”. Там се споменава още, че те са роднини на известни юристи.

Въпреки че липсват имена, вероятно има засегнати, защото на 28 декември в сайта “Блиц” следва отговор. Пак без имена. Тези “трима фаворити” обясняват, че обвързването с Гешев било клеветническо, а твърдението, че са преместени в Европрокуратуратa поради роднинство, определят като инсинуация.

Какви са

фактите?

До този момент конкурс за прокурорски помощници в офиса на Европейската прокуратура в София не е провеждан. На тази позиция са назначени петима, но временно и до провеждането на конкурса, който е за седем бройки. Някои от кандидатите са били прокурорски помощници във Върховната касационна прокуратура.

Конкурсът е обявен на 6 октомври.

Изпитването е на

два етапа - тест

и събеседване

Тестът съдържа 20 въпроса, свързани с нормативната уредба, по която работи Европейската прокуратура, и от наказателното право. Допуснат до устния изпит е този, който е изкарал минимум 3 на теста.

Конкурсната комисия е от трима делегирани прокурори - Виктор Тарчев, Анна Алексова и Василен Бенчев.

Важен детайл от биографията на Виктор Тарчев например е, че преди да стане делегиран прокурор, е българският представител в Евроджъст (Агенция на ЕС за сътрудничество между държавите в наказателното право). Като председател на комисията Тарчев подготвя теста, но и го съгласува, както и цялата процедура, с централата на Европейската прокуратура в Люксембург.

Комисията, отчитайки факта, че председателят притежава необходимия опит в провеждането на конкурси (провеждал е такъв за младши прокурори - б.р.), както и че разполага с преподавателски опит (обучавал е магистрати в Националния институт по правосъдие), му възлага изготвянето на теста, както и съхраняването му заедно с верните отговори до началото на писмения изпит, пише на сайта на администрацията на Европейската прокуратура у нас.

При обявяване на конкурса кандидатите са наясно, че при проверка на работите им ще се спазва принципът на пълната анонимност. Тестът се поставя в плик, а името в друг, по-малък. Това също е обявено на сайта. Така,

когато комисията

ги проверява,

не знае

коя на кого е

Документи подават 51 кандидати, като няма изискване да са били прокурорски помощници. На двама документите не били изрядни, поради което отпадат. На теста, който се провежда на 7 декември, са допуснати 49 души, но 11 не се явявят. Така за 7 места се борят 38 човека. От публикуваните правила става ясно, че за да получи тройка, кандидатът, който е юрист по образование, трябва да даде поне 8 верни отговора. За да онагледим въпросите, ще посочим само един от тях:

Съучастие в престъпление е възможно:

- само в умишлено престъпление;

- само при престъпление, извършено в пряк умисъл;

- и при непредпазливо престъпление, но в особената част на НК.

"Верният отговор е само при умишлено престъпление, това го знаят и студентите, защото е основата на наказателното право”, коментира юрист, според когото въпросите не били трудни.

В началото на теста всички кандидати оставят телефони, смартчасовници, дамски чанти, сакове и друг багаж на отдалечено място, както е на всички изпити. Подобно нещо правят и членовете на комисията, които също се разделят с техниката си. И това става пред очите на кандидатите. Членовете на комисията за кратко се оттеглят, за да обсъдят отговорите на теста, който продължава 90 минути.

Преди това обаче

те са оставили

пред кандидатите

телефони и

смартчасовници

Още същия ден са публикувани и верните отговори, така че всеки да може да ги свери.

Голямото разочарование вероятно идва, когато са публикувани резултатите от теста. Няма нито една шестица, нито дори оценка 5,25. Четири са чистите двойки. Болшинството са изкарали между 3 и 4,25. Прокурорските помощници, които до този момент са били такива в офиса на Европейската прокуратура, но без конкурс, също се явяват.

Като цяло резултатите им са две петици, 3, 3,25 и 4,50. Пуска се дори слух, че Тарчев е дал теста предварително на двама от тях. “Ако им го беше дал, нямаше ли да се представят по-добре, поне да бяха получили 5,50”, чуди се магистрат.

Идва ред и на устния изпит. Тук оценките са по-високи. Като от резултатите може да се види, че единият от членовете на комисията - прокурор Бенчев, е по-благосклонен към петимата прокурорски помощници, работили в офиса на Европейската прокуратура у нас. На двама например е дал 5,25, докато колегите му Тарчев и Алексова са били “безпощадни” - 3 и 3,25. На третия Бенчев е дал 5,50, а другите членове на комисията - две четворки. И така те не се класират. Другите двама са получили 6 и от тримата. Както впрочем и други кандидати. Тези шестици обаче са само на устния изпит, на писмения такава висока оценка няма.

Прокурорският помощник е дясната ръка на магистрата, задължително юрист

За хората, които не са юристи, длъжността на прокурорския помощник едва ли е ясна. Това е фигурата, която изключително много подпомага работата на магистрата, който не би смогнал да проучва цялата съдебна практика, включително на европейските институции и да отговаря на сигналите и писмата, които пристигат в прокуратурата. Задължително изискване е да са юристи по образование и да са издържали изпита за юридическа правоспособност.

Според правилата на сайта на администрацията на Европейската прокуратура у нас назначените прокурорски помощници трябва да подпомагат делегираните прокурори. Тяхна работа е да изготвят проекти на отговори на постъпили писма и сигнали, да подготвят проекти на прокурорските актове, становища и доклади.

И още - да въвеждат информацията в централизираната система за управление на дела на Европейската прокуратура, поради което много доброто владеене на английски също е задължително. Длъжни са да извършват и проучвания по преписки, които им възлага прокурорът, да изготвят доклад по тях, да проучват, анализират и обобщават правната доктрина и съдебната практика по конкретно зададени въпроси.

Професията дава възможност да се натрупат знания, които после да са от изключителна полза, ако помощникът реши да се яви на конкурс за младши прокурор.

 

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>