С новия зелен транспорт Благоевград става по-тих, по-чист и привлекателен

28.12.2023 20:37 Тони Маскръчка
Шестте микробуса пристигнаха в града и бяха показани на площада през есента.
За обслужването на интегрирания градски транспорт бе открит и координационен център.

На 98 спирки на градския транспорт, в уебсайт и мобилно приложение се следят разписанието и движението

Шест нови електробусa стават част от градския транспорт на Благоевград и ще помогнат въздухът в града да стане по-чист.

Модерните обществени превозни средства са доставени по проект "Интегриран градски транспорт на град Благоевград", финансиран по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, а бенефициент е община Благоевград.

Проектът е на стойност 5 634 666 лв., от които

над 3,7 млн. лв. са безвъзмездните европейски средства,

655 387 лв. национално съфинансиране и 1 265 418 лв. собствен принос от община Благоевград.

През октомври приключи изпълнението на проекта, спечелен през 2019 г., а новите електробуси KARSAN пристигнаха и бяха представени за тестово пътуване от жителите на града.

"Не говорим просто за автобусен превоз. Това е екологичен, чист, зелен транспорт, който прави града по-привлекателен и много по-тих. Сигурна съм, че този транспорт ще допринесе за това Благоевград да прилича на истински европейски град, а това от своя страна да го превърне в по-привлекателно място за учене, работа и живот", каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, която е и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж".

Електробусите са нископодови, с двойна врата за осигуряване на максимален комфорт за пътниците със специални потребности, както и за родители с колички. Разполагат с рампа, след пускането на която автобусът не може да потегли. Снабдени са и със система за сигнализация и безопасност на пътниците.

Климатизирани са и обезпечават комфорт на пътуващите през всички сезони

Размерите на електробусите са съобразени така, че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенната пътна мрежа. Във всеки от тях могат да се возят до 20 пътници, като има и обособени места за трудноподвижни хора и майки с колички.

Електробусите са оборудвани с таблети, които дават цялостна техническа информация на водачите, включително за равнището на батерията на електрическия автомобил и оставащия пробег, както и да бъде управлявана и температурата в купето за максимален комфорт на пътниците.

Оборудвани са с камери, като три от тях са монтирани в самия автобус, а друга позволява на шофьора да се информира за движението при заден ход. Имат специфични бутони, посредством които пътуващите могат да алармират за желанието си да спрат на избрана спирка. Снабдени са и с вградени USB портове за зареждане на телефони и таблети.

Това са първите автобуси с нулеви вредни емисии в Благоевград

Оборудвани са с най-висок клас мотор и задвижване, производство на световноизвестна автомобилна марка. 88-ватовата им батерия позволява над 200 км пробег без допълнително зареждане.

За обслужването им са доставени и монтирани и 3 двойни зарядни станции, всяка с мощност 44 квт. Те дават възможност по едно и също време зареждане и на шестте електробуса.

Автомобилите се стопанисват от създаденото общинско дружество "Благоевград екотранспорт" и обслужват създадена нова автобусна линия 12 на градския транспорт, която допълва утвърдената маршрутна мрежа и за първи път осигурява обществен транспорт в част от кварталите на Благоевград.

Линията обхваща кв. "Грамада", автогарата и гарата, бул. "Джеймс Баучер" и плажа, а първите две седмици жителите и гостите на Благоевград пътуваха с тях безплатно. Маршрутът на линията позволява на жителите на обхванатите квартали да достигат до всяка централна точка на града в рамките на по-малко от 15 минути.

Осигурява се и възможност за прекачване на други от основните линии,

част от обществения транспорт. Създават се нови възможности за придвижване и намаляване на автомобилния трафик и задръстванията в града, по-добра достъпност до второстепенната улична мрежа и разбира се, нулево отделяне на вредни емисии в атмосферата от новите превозни средства.

Друга част от европейския проект е оборудване на 98 спирки с гласова сигнализация за разписанието на автобусите. На спирките са поставени електронни информационни табла, които позволяват на жителите в реално време да следят разписанието и движението на автобусите.  

Съоръженията разполагат и с гласова сигнализация, за да бъдат от полза и на хора в неравностойно положение. Те са част от новата информационна система за управление на градския транспорт, която включва и програмен продукт, който дава опция за достъп на потребители в уебсайт и мобилно приложение за информация в действително време за придвижването по градските линии.

Открит бе и контролен център, в който се извършва наблюдение на движението на градския транспорт, контролира се трафикът в града, а информацията се предава своевременно към участниците в движението и пътниците чрез новите табла.

"Освен мониторинг на самата платформа системата е структурирана върху анализ на данни и

дава конкретика в управлението на всички процеси, свързани с градския транспорт",

коментира по време на откриването Борислав Горов, представител на фирмата - разработчик на информационната система за управление на градския транспорт.

В нея съществени детайли са информационна и сървърна инфраструктура, включваща видеостена, аварийно захранване - UPS, сървър, съоръжение за транспорт на данни, система за позициониране, надзор и ръководство на транспортните средства на публичния превоз и електронните осведомителни табла по спирките.

На всички електробуси са инсталирани устройства, които дават непрекъсната информация на електронната система за тяхното местонахождение, скорост на придвижване и състояние по отношение на графика на маршрутите.

Община Благоевград разработва и въвеждането на зелен транспорт при поискване

Жители на малките населени места на територията на общината, които не са обхванати от общинската транспортна схема, ще могат да заявяват чрез кметовете и кметските наместници ползването на зелен транспорт при поискване.

Услугата ще бъде безплатна. За първи път тя беше предоставена през октомври, когато живеещи в с. Дъбрава организирано имаха възможност да посетят новооткрития пазар в града и да закупят стоки от първа необходимост, както и да използват времето за разходка и срещи в центъра на Благоевград.

Други от От страната и света

България е на първо място в ЕС през август по годишен ръст на строителството

Продукцията на сектор "Строителство" в Европейския съюз през август се е повишила с 0,4 на спрямо юли (месечна база), а в еврозоната е нараснала с 0,1 на сто

Жоел Мейер: Успехът на игрите в Париж бе възможен благодарение на добрата организация на сигурността

Това сподели Н.Пр. Жоел Мейер по време на среща с български участници, на която специални гости бяха министър Атанас Илков и служители на ГДБОП и ГДГП

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 17 октомври, около 23 часа по пътя между селата Свобода и Крушари е спрян за проверка

Експерт за BG-Alert: Тестът беше успешен, не е трябвало да получим съобщение

Целта на тестването наBG-Alert е била да се провери линията на комуникация от МВР към мобилните оператори, а не до крайните потребители. Ние не е трябвало да получим съобщение

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче от Кресна

Млада жена от Кресна е била отвлечена и пребита от неин съгражданин, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел. 112

>