2500 семейства в Смолян замениха кюмбетата с котли на пелети и с климатици по европроект

28.12.2023 18:16 Валентин Хаджиев
Отопление на пелети са предпочели 1057 домакинства в Смолян.
При монтирането на климатика домакинствата получават обучение на място как да използват новия уред.

2456 домакинства в Смолян вече подмениха старите печки на дърва и въглища с пелети и климатици.

Проектът за подобряване на качеството на атмосферния въздух, финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" и съфинансиран от ЕС чрез Кохезионния фонд, приключи.

Отоплението с печки на дърва се сочи за основен замърсител на въздуха в родопския град. Според измерванията в общината замърсяването на въздуха е само от фини прахови частици (ФПЧ) и е сезонно, а основната причина е битовото отопление на дърва и въглища.

По изчисленията на експертите с подмяната на горивните системи ще се спестят около 100 тона вредни емисии.

"Преди година цялото семейство поне 3 дни се мъчехме с дървата - след доставка се режеха, цепеха, подреждаха. След това от октомври до май постоянно се носят през жилището и се налагаше да се чисти непрекъснато.

Много сме доволни от климатика. Нито цапа, нито пуши и със сегашните цени на тока ни излиза на сметка, тъй като през последните години и дървата поскъпнаха драстично", казва Анита Петрова от Смолян.

Тя е получила климатиците в началото на лятото.

1397 домакинства са поискали отопление на климатици - вече в домовете им са монтирани до 3 броя

в зависимост от отопляемата площ, или общо 3273 уреда.

Общо 1057 домакинства са предпочели да се отопляват на пелети и в домовете им има камини, камини с водни ризи и котли. Отоплението на пелети е горе-долу сходно като цена с това на дърва. Камина с водна риза в жилище с площ 80 кв. метра изразходва около 1,5 тона пелети на сезон.

По сегашните цени това ще струва около 900 лв. на домакинството

При отопление на дърва би струвало около 1000 лева.

Уредите се монтираха по предварително изготвен индикативен график с класиране на кандидатите по точки. От общината предоставят и 3-годишна гаранция и гарантирано обслужване на доставеното и монтирано отоплително устройство.  

При монтирането домакинствата получават обучение на място как правилно да използват новото устройство. След подмяната на стария уред общината го транспортира и предава за рециклиране.

Подмяната на печките е част от мерките за борба с мръсния въздух. Неразделно звено от дейностите са демонтажът и предаването на старите устройства.

Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране по програма "Околна среда" и е сред най-напредналите в реализацията му.

Общината е и единствената без финансова корекция от 8-те в България, където стартира програма за подмяна на старите уреди на дърва и въглища, сочат данните в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).

"Хората са доволни. В общината непрекъснато получаваме снимки на екологичните уреди

При доста домакинства, преди да им се монтират безплатни котли и климатици, общината им санира и жилищата.

Така, от една страна, ефектът е чист въздух и намалени прахови частици през зимата, от друга - се повишава стойността на самите жилища на собствениците", казва кметът Николай Мелемов.

Община Смолян подготвя и втора фаза на проекта за подобряване на качеството на въздуха. Дейностите са на стойност 20 млн. лв. Във втората фаза освен климатици и пелетни камини ще се монтират и термопомпи и фотоволтаици.

За тях ще кандидатстват както отхвърлените досега, така и нови. Интересът е голям. Процедурата бе открита в началото на октомври и до този момент вече има подадени над 1000 заявления, съобщи ръководителят на проекта инж. Хамди Моллов.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>