Кауза: Майката на убития Ангел направи 400 коледни мечета, с парите ще купи подаръци за сираци

28.12.2023 15:25 Диана Варникова
Ангел при завършването на езиковата гимназия “Бертолт Брехт”
Полицаи водят Никола в съда.
Мечетата, които е изработила майката на Ангел.

На 29 септември 2023 г. една майка загуби сина си. 21-годишният Ангел Здравков бе намушкан смъртоносно два пъти с нож в бедрото от 18-годишния Никола Райчев. Трагедията стана към 18,40 ч пред жилищен блок на ул. "Панайот Волов" в Пазарджик.
Родителите на Ангел - Михаела и Недялко, и приятелите му подеха благотворителна кампания "Мече с кауза" в негова памет.

"Поръчани са над 400 пухкави мечета, малки и големи, които са изработени с много любов от една майка с много тъжно, но безкрайно добро сърце. Михаела Здравкова иска да изпрати чрез своите мечета искрица топлина и добрина на всеки, който се нуждае", разказва Димитрова, която е приятелка на Ангел.

Събраните средства от продажбата на мечетата ще бъдат използвани за закупуване на подаръци за деца, които няма да получат майчина обич и прегръдка.
"Вярваме, че "Мече с кауза" ще обедини много приятели на доброто", казват инициаторите.

"Почти 3 месеца без нашето Ангелче. Дели ни едно небе. Той е там, а ние - тук.

Злото ни раздели, защото успя да победи

Смазани сме и вече сме различни. Но очите и сърцата ни остават широко отворени за невидимото и за добрини. Защото само ако сме добри и хората покрай нас са добри, само тогава ще може да живеем в по-добър свят.

За да бъдем по-добри, трябва да учим децата на това, да създаваме доброта и да я раздаваме. Нека отворим сърцата и душите си за доброта. Нека носим спомена за едно добро Ангелче", казва с разтреперан глас Михаела Здравкова.

На 29 септември Ангел се разхождал с Дарина Бързакова, която познавал отскоро и била бивша приятелка на убиеца Никола. Заслепен от ревност, че е изоставен,

18-годишният Никола 3-4 дни следил Дарина и Ангел

Във фаталния петък вечерта той пристигнал пред блока на момичето. В това време пред входа Ангел и Дарина си говорели. Никола се приближил към тях и след разменени реплики бързо се върнал към беемвето, с което пътувал. Извадил оттам нож и намушкал Ангел.

За броени часове целият град настръхна, след като в социалните мрежи заваляха гневни постове за убийството. Криминалисти търсеха в различни посоки накъде е изчезнал извършителят.

Никола лъгал близки и приятели, че е на вила в Пловдивско, в опит да ги заблуди за местонахождението си, докато бяга, казаха разследващи. На всеки, който го питал къде е, беглецът давал различна информация. В същото време зарязал колата си в пазарджишко село, където изхвърлил ножа, а после се качил на влак за София.

Именно в района на Централна гара телефонът му бил засечен

и младежът е арестуван.

"В залавянето бе включен огромен ресурс от полицейски служители", каза говорителят на ОДМВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.  

Никола Райчев, който е в ареста от края на септември, ще бъде обвинен в умишлено убийство, научи "24 часа". Според запознати разследващите събрали достатъчно доказателства, за да прецизират обвинението и то да стане най-тежкото - умишлено убийство. За това настояваха близките и приятелите на младежа на многобройните протести.

На 3 октомври окръжният съд в Пазарджик отсъди за Никола най-тежката мярка "задържане под стража". За извършеното престъпление законът предвижда от 10 до 20 г. затвор.

От държавното обвинение бяха категорични, че ще изчакат експертизите и ще преценят дали да променят квалификацията на обвинението - на убийство с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин.

Родителите на убития Ангел и неговите приятели и съученици организираха мирно шествие в Пазарджик, на което настояха извършителят на убийството

да получи присъда до живот без право на замяна

"Имахме два живота - преди и след. Това е. Сега само съществуваме. България просто трябва да се събуди, защото това не е нормално", коментира майката на убития. Бащата Недялко също е категоричен, че искат най-суровото наказание за Никола.  

"За нашия случай в НК пише, че лице, което е под 20 г., не може да получи доживотен затвор без замяна. Настояваме за промяна в този текст. Той е пълнолетен, той е убиец - искаме текстът да се промени и виновният да си получи заслуженото", казва бащата.

Той попита: "Защо родители създават деца, когато не могат да ги възпитават? Искам да кажа на всички хора да не създават деца, ако ще ги оставят да станат убийци, изнасилвачи и престъпници.

Защото ние, родителите, няма как да ги опазим. Държавата трябва да пази децата ни. Ние ги пазим, докато станат на 17-18 г. Оттам нататък няма как да спреш едно дете и да му кажеш "Не, няма да отидеш на дискотека, опасно е". Те сами си решават.

Държавата трябва да пази нашите деца - със закони".

Майката Михаела допълва, че има чувството, че законите са писани в полза на престъпниците.
Според запознати 18-годишният Райчев е дете на разведени родители. Тази година трябвало да бъде в XII клас в механотехникума, но не се появявал там. Вместо това шпорил из улиците с колата си.

Разследващите имат данни за проявена агресия в чат преди убийството.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>