Патриарх Неофит май ще посрещне и Нова година в болницата, не пускат при него заради вирусите (Обзор)

27.12.2023 22:58
Патриарх Неофит

Патриарх Неофит остава под наблюдение в болница и все още не е ясно кога ще бъде изписан. Лечението му от белодробно заболяване продължава вече цял месец.

Патриарх Неофит е във ВМА и се възстановява, но достъпът до него е ограничен заради опасността от вируси. Молим се за него. Нека годината да е успешна и за нас, и за Негово Светейшество, каза Западноевропейският митрополит Антоний пред БНТ. Той замени патриарха в службата на Рождество.

Църквата е духовна лечебница и винаги е била стълб на обществото. Божието слово е неизчерпаемият иточник на духовна сила, добави дядо Антоний.

Официално от синода съобщиха на 29 ноември, че главата на БПЦ е във ВМА, приет е бил с белодробно заболяване. Стана ясно, че е бил поставен в медикаментозна кома, а в храмове в цялата страна бяха направени молебени за здравето му.

Още на следващия ден от синода успокоиха, че състоянието му е стабилно, а на Никулден митрополит Киприан обяви, че е в съзнание и е контактен.

От болницата отказват информация. Светият синод е специална институция, която Негово Светейшество е упълномощил да дава информация и да изпълняват неговите функции, а не ръководството на Военномедицинска академия, коментира шефът ѝ ген. Венцислав Мутафчийски.

Усложнения след настинка вероятно са причилини тежкото заболяване на патриарха, коментира говорителят на Светия синод Емил Велинов. В края на ноември Неофит имал много ангажименти и именно тогава се разболял.

През септември 2022 г. той пак бе в болница заради проблеми с белите дробове, страда от такива от години, както и от паркинсонизъм. Периодично те се обострят заради възрастта му. А при сегашното си боледуване е имал проблеми и с ниска сатурация.

През май 2022 г. пък счупи бедрена кост при инцидент в Софийската митрополия. Тогава бе приет в “Софиямед”, опериран на следващия ден и изписан след две седмици.

Последното заседание на синода преди хоспитализирането на Негово Светейшество не е било водено от него, а от митрополит Григорий. Като пръв викарий на патриарха Поликарп пък е поел работата му в Софийската митрополия. Макар уставът на БПЦ да допуска избор на нов патриарх поради старческа немощ на действащия, до тази хипотеза едва ли ще се стигне, тъй като Светата църква има ясен механизъм за споделяне на отговорност при заболяване на ръководителите ѝ.

Други от От страната и света

Иван Кондов: Напълно ангажирани сме да оказваме помощ в енергийния сектор на Украйна

В рамките на посещението си в Ню Йорк Иван Кондов взе участие днес в срещата на министрите на външните работи във формат Г-7+, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна

Вижте всички водачи на листи на ИТН, Станислав Балабанов е в Пловдив и областта

ИТН регистрира листите си за депутати в районните избирателни комисии в цялата страна. Слави Трифонов ще води листата на партията в 25 Многомандатен избирателен район (МИР) в София

Георги Тахов: Подкрепата за Украйна не трябва да е за сметка на производителите ни

Министерският съвет е за твърда подкрепа за народа на Украйна, но това по никакъв начин не би трябвало да коства интереси, загуби и фалити на нашите производители

БНБ: Фалшивите 100-левки се разпознават лесно

Били принтирани на цветен принтер, суперзащитата не е пробита Във връзка с публикации в някои медии относно разпространение на неистински банкноти от 100 лева БНБ заявява

Предадоха главата на статуята в Хераклея Синтика на музея в Петрич (Снимки)

Проф. Людмил Вагалински предаде откритата глава на статуята в Хераклея Синтика на музея в Петрич. Днес неговият екип от археолози я откри при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика

>