Пловдивчани грабят домашни луканки по пазарите, не ги е страх от трихинелоза (снимки)
Не зная при какви условия са приготвени, но не съм сигурна и в купешките, каза клиентка
Домашни луканки, бабеци и сланина са хитът по пловдивските пазари в деня за Бъдни вечер. Изложени са на десетки сергии, а на продавачите не им пука, че могат да ги санкционират ветеринарните власти. Хората пък купуват един през друг, без да се страхуват, че има опасност да пипнат трихинелоза.
"Не съм сигурна при какви хигиенни условия са ги приготвили, но по същия начин не зная и купешките луканки какво съдържат", казва Лалка Петрова, докато гледаше сергиите по пазара на Гребната база.
Макар домашната продукция, която се предлага, да не е евтина, мнозина я предпочитат. "Идваме за втори път. Преди седмица си купихме и много ни харесаха тези луканки. Мекички, с подправки, много вървят с винце", обясни Венцислав Стоянов. От години той и семейството му работели в чужбина и за празниците се прибрали. Били петимни да вкусят нещо истинско, българско и домашно приготвено.
Парче луканка около 300 грама излиза 12 лева, а бабек от 400 грама – 18 лева. Сланината също държи цена от 12 лева за килограм.
"Баба и дядо ги приготвят на село, а ние ги продаваме", обясниха млади търговци. Твърдят, че месото било от домашни прасета.
Имаше и продавачи, които предлагаха на открито прясно мляко, яйца, сирене и кашкавал. "Нищо им няма, пресни са", хвалеше търговец продукцията си на пазара на улица "Младежка".
Часове преди Бъдни вечер, пловдивчани най–много купуваха орехови ядки, които вървяха между 17 и 24 лева за килограм. Мандарините пък удариха 5 лева.
И макар времето да е топло, търговци се оплакваха, че оборотът им днес бил слаб. "Повечето хора са си набавили всички продукти и няма голямо търсене", заяви продавачка.
"Хайде, че след малко и ние затваряме и отиваме да се приготвяме за Бъдни вечер", каза тя.