Всички обичат/спасяват София, Бонев – поста

20.12.2023 13:28
БОРИС БОНЕВ
6 пъти вече се събира СОС, в 5 от тях направи неуспешни опити да излъчи председател, без какъвто не може да стартира работа. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Варианти: ротация като в парламента или ГЕРБ на шефското място в СОС. Но съдбата на лидера на "Спаси София" все ще е на опозиционер. Дори на своите

По-добре нови избори за съветници в София, отколкото да ходим да целуваме ръка на Бойко Борисов.

Това обеща Борис Бонев на столичани, след като за 5-и път получи “не” за шеф на Столичния общински съвет.

Кметът Васил Терзиев за пореден път предупреди, че градът става заложник на политическия инат и е безотговорно да загуби милиони по проекти заради липсата на работещ съвет. Деликатно градоначалникът не подели тежестта на ината между спасителя на София и останалите съветници.

Оказа се възможно Паметникът на Съветската армия да се реже на части, но спасяването на София трябва да стане от раз, като заличи спомена за ГЕРБ от управлението ѝ. С Бонев в главната роля, а не с опит за общ прочит на проблемите на града. Решенията, които впрочем са почти еднакви в програмите на всички водещи формации в СОС

Или, така да се каже,

ББ (Борис Бонев) заложи дори обичта си към София във войната си с ББ (Бойко Борисов)

Социолозите са категорични, че нови избори не носят други мнозинства, а умората на хората дори няма нужда да я установяват експертите. Дори ако ОИК обяви прекратяване на правомощията на този СОС, е много вероятно съдът да не пусне такова решение. В най-новата ни история частични избори за съветници имаше само в Кюстендил през 2012 г. заради драстични нарушения на редовните.

Защо тогава Бонев дърпа пак към урните? Създава усещането, че сядането в председателското кресло за него вече е на живот и смърт.

Някъде през 2015 г. той изгря като нова звезда, за да стане 3 г. по-късно независим съветник, спечелил гласове, колкото за цяла листа. Но нямаше регистрирана такава и остана самотен играч.

Така и не стана зам.-кмет,

каквото очакване (а казват, и негласна договорка) имаше преди 4 г. Може пък тази толкова дълбока ненавист към ГЕРБ да се е родила тогава. Младият спасител наистина успя да увлече хора с образование, с искрено желание да направят нещо за града си и решимост да пресекат ремонтите на ремонтите. Но просто изпусна звездния си миг.

В края на мандата регистрира “Спаси София” като партия и тръгна да се връща триумфално.

Казват, че

трудно е преглътнал разпределението в коалицията с ПП и ДБ

кой какво взема при победа на вота. Съгласието му да отстъпи като кандидат за кмет, за да се обединят трите формации зад Терзиев, бе “платено” с обещанието той да оглави СОС. Дори казват, че като точка в общото споразумение е било записано, че всички нови съветници на ПП-ДБ се кълнат да гласуват за Бонев като председател на столичния парламент.

Но когато си получил 24 (от 61) съветнически мандата, едното его вече не стига. Трябва си коалиция и Бонев чевръсто се бе заел да я осигури със социалистите. Те разполагат с 9 места, групата на ГЕРБ е от 14 души, 3-ма са от “Синя София” начело с Вили Лилков.

Спешното задвижване на демонтажа на паметника разчлени обаче и лявата сглобка на Бонев. Истината е, че

Терзиев е предупредил няколко пъти шефа на БСП в София

Иван Таков, че паметникът си отива до Коледа и ако искат да съуправляват, да си го изговорят и решат с другарите. Бонев обаче приема това като неприятелска атака.

Освен с Таков Терзиев и ДБ са се срещали буквално с всички, при това не само официално, издават от “Московска”. Проблемът е в многото вътрешни фронтове - всеки е срещу някого, дори срещу свои. ДБ и Вили Лилков имат стари рани от предателства, ГЕРБ не иска с червените, ИТН не искат с ГЕРБ, ПП не иска с “Възраждане”...

Водещите политически формации в СОС да спрат с нападките помежду си и да започнат конструктивен диалог, призоваха в отворена позиция хората на Вили Лилков във вторник.

Кметът е длъжен да представи за одобрение от СОС структура на общинската администрация, което явно скоро няма да се случи и така ще се блокират евентуалните реформи в управлението. Скоро няма да бъде внесена и програмата за управление на кмета, която той по закон е длъжен да представи пред СОС и която пряко е свързана с бюджета за следващата година, предупреждават те. Бюджетът ще закъснее. Напомнят и думите на Терзиев, че Столичната община губи безвъзмездна помощ, ако до края на 2023 г. не бъдат разплатени дейности по куп европроекти.

Няма и час по-рано своя позиция разпространи и ПП-ДБ-СС.

В нея БСП и “Възраждане”, които напуснаха залата при последния опит за избор на шеф, се обвиняват в безотговорност. Упреци има и към ГЕРБ и ИТН, но “Синя София” не е спомената сред тези, които с “политическия си театър” блокират съвета.

Или

пътят вдясно изглежда все по-логичен

вместо постлания от “Спаси София” червен килим към Ваня Григорова. Тя обжалва избора на Терзиев за кмет, а Лилков тихо седна в съветническото кресло след отпадането си на първия кметски тур и призовава останалите за разум и компромис.

Последното решение на ПП-ДБ-СС да издигнат доайенката на СОС Грети Стефанова за шеф временно - докато се приеме бюджетът, звучи точно в тона на Лилков. Между другото, следващият по старшинство сред съветниците е той. Добри думи за него казват повечето му колеги.

Проблемите тук са два. Първо, самият

Лилков не бил склонен да е временен председател

За постоянен обаче (засега) не са склонни от ДБ.

Второ, пак опираме до Боневите битки. Виковете от тях долитали дори откъм кабинета на кмета Терзиев, когато при него влизал лидерът на “Спаси София”, носи клюката на “Московска”.

Преди изборите спасителят заплашваше, че ще се отцепи от градската коалиция, ако се влезе в съглашателство с ГЕРБ. Ако нещата тръгнат натам - а май друг изход да заработи СОС няма, това означава мнозинството да загуби Бонев плюс 7-те съветници от неговата партия.

Тогава 15 от ДБ-ПП плюс 14 от ГЕРБ не стигат, но пък с тримата от “Синя София” сметката излиза точна. А може все пак и някои от СС да преосмислят приоритетите си въпреки своето левичарство, както и 3-мата от ИТН да влязат в плаващи мнозинства.

И въпреки че “Синя София” е някакъв мост, няма да мине без разговор с лидера на ГЕРБ. Онова “целуване на ръка”, от което Бонев толкова се гнуси. Вярно, то ще е унизително и за всички останали от ПП-ДБ, но просто иначе няма как да се случи софийската сглобка. След 2 месеца блокаж и при политическата математика

всички отдавна са наясно с това, просто отлагаха момента

Ритуалът включва и примирие между Терзиев и ГЕРБ. Сега предишният шеф на СОС Георги Георгиев, бившият зам.-кмет Мирослав Боршош и новият политик Антон Хекимян умело “отстрелват” неопитния в кметските дела предприемач. Но и новите победители сами им се разкриват. Тежкият сняг в София например можеше да бъде изчистен по-рано, а клоните - вдигнати, ако същият Борис Бонев и негови сподвижници не бяха заплашвали общински шефове с уволнение, а фирми - с прекратяване на договорите. В отговор те им направиха “показно” какво става в града, ако някой реши да не си свърши работата.

Но пък в същото време самият Терзиев успокои администрацията, че чистка няма да прави. И не пипна дори активисти на ГЕРБ в нея. “Хората са си професионалисти”, коментираха от екипа му пред “24 часа”.

Пиарите на общината, които кметът запази, вероятно вече са му обяснили, че въпреки че е бизнес етикет, не е “политически коректно” да кани чрез служебен мейл на лидерска среща ГЕРБ.

Не е ясно дали и с левите са си разменяли мейли, но подобни наблюдения за начина на общуването с кмета има и Ваня Григорова. Преди 10 дни Терзиев заяви, че София ще загуби няколкостотин милиона лева. Още тогава помолихме за официален доклад с приложени всички документи - колко пари дължи СОС, по кой проект, какви са възможностите за финансиране и пр. Бил ни пратил ПРЕЗЕНТАЦИЯ. Този човек още си въобразява, че е в корпоративен офис..., разгневи се тя във фейсбук.

Едно е ясно - два месеца без работещ СОС е прекалено! Щом в аналогична ситуация в Сливен се разбраха да излъчват по един председател на ОС от различните групи за всяка сесия, за да гласуват важните решения за града, защо модерните столичани да не могат?

Коледа прави дори политиците по-добри, а кризата от последните 3 години ги направи и много по-комбинативни и гъвкави.

До 11 януари със сигурност ще знаем кой как измерва обичта си към София и какво ще жертва за спасяването ѝ.

Други от От страната и света

Атанас Запрянов: Подновеният фокус на НАТО изисква повече сили, способности и инвестиции в отбраната

„Намираме се във времена на подновен фокус върху колективната отбрана, което изисква повече сили, способности и инвестиции в отбраната с цел да бъдат изпълнени отбранителните планове

Халед Мешал е новият лидер на "Хамас"

Мешал контролира всички комуникации в преговорите за освобождаване на израелските заложници Халед Мешал e поел функциите на действащ ръководител на палестинската групировка "Хамас"

Атанас Илков: Имаме 189 акции с 36 задържани за купуване на гласове

189 са акциите на МВР срещу купувачите на гласове, 36 души са задържани. Сигналите, постъпили във ведомството, са 258, а образуваните разследвания - 70. Това съобщи вътрешният министър Атанас Илков

Зам.–министър Петър Младенов председателства заседанието на Националния консултативен съвет за младежта

Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов председателства заседанието на Националния консултативен съвет за младежта. На срещата, на която домакин беше Софийски университет „Св

От Варненския исторически музей настояват за реставрационни ателиета

Ръководството на Регионалния исторически музей във Варна настоява местната власт да им осигури подходящи помещения за реставрационни ателиета. Това съобщиха на пресконференция директорът Игор

>