Опозицията се скара кой е виновен за конституцията и кой е тротинетка на властта

20.12.2023 12:44
След приемането на конституционните промени опозицията започна да спори, но не с мнозинството, а с останалите групи срещу измененията

Макар и уж единни срещу новоприетите промени в конституцията, БСП, ИТН и "Възраждане" успяха да се скарат кой е виновен за минаването на измененията, както и кой подпомага управляващото мнозинство.

Всичко започна с обяснение от Кристиан Вигенин от БСП защо е гласувал срещу промените в основния закон. Той атакува ИТН и "Възраждане", че не са били в зала да защитят и аргументират позициите по основния закон. Затова социалистите били в зала, за да се възпротивят на мнозинството аргументирано и да се чуят мотивите срещу измененията.

 Костадин Костадинов пък обвини БСП, че "когато трябваше да излязат - останаха, когато трябваше да останат - излязоха". "БСП е резервното колело на управляващата коалиция.

Тошко Йорданов от ИТН също атакува социалистите, които напоследък коментирали други опозиционни групи. "Гледам да не казвам, че от 3-4 седмици желаете да станете тротинетка на управляващата сглобка, защото така се държите - подкрепяте ги, гласувате с тях, осигурявате присъствие, легитимирате им заседания. Лорер благодари на БСП за конструктивния диалог. Браво, БСП", подхвана ги той. И напомни, че депутати на ИТН са мотивирали позициите им, а Вигенин едва сега ги осъзнавал.

"Ще има жалба до конституционния съд. Президентът Радев има достатъчно мозък и експерти да ви наложи вето на конституцията, Рано е да бързате да се радвате на тази конституция, която направихте", закани се Йорданов на мнозинството.

"Няма да ви позволя да с е катерите по раменете на БСП", скочи срещу "Възраждане" и Георги Свиленски от БПС. "Не БСП прави квалификации на други парламентарни групи. Но да стане ясно - Костадинов, оня ден като протестирахте не бе за Паметника на Съветската армия, а за някакво решение, което минало през комисия. ИТН пък са против конституцията. Но нито един от вас не каза, че протестира срещу събарянето на паметник Така протестирате, че целия ден заседанието вървеше, микрофони се подаваха в зала, а вие стояхте и гледахте", заяви той. И обяви, че заседанието е  щяло да приключи при протест, а "Възраждане" станали свидетели за приемането на Законите за ДОО и НЗОК. "Ясно е защо присъствахте и не гласувахте. Като сте напуснали заседание за гледане на конституцията, какво правите тук? Защо вчера ви нямаше като имахте предложение и нито един не излезе да го защити, а днес ни питате защо сме тук? А вие защо сте тук?", попита Свиленски.

В отговор Костадинов отбеляза, че Свиленски говорел спокойно и възпитано за сметка на "управляващия фашистки башибозук". Но БСП отказали да подпишат жалбата до КС срещу процедурите за промяна на конституцията и отново обвини социалистите, че заради депутатката им Мая Димитрова и регистрацията й в конституционната комисия, тя се провела. Юристите на "Възраждане" и Мая Манолова спрели процедурата за събарянето на Паметника на Съветската армия. "Вие защо не пуснахте жалба? Всичко е ясно", заяде се Костадинов.                          

"Една комисия се състои от 9 човека, кворумът е 5, мнозинството има 6. И да участва Димитрова, и челна стойка да направи, не може да провали комисията", оправда съпартийката си Свиленски. За паметника пък водели борбата заедно. "Благодаря за сигнала, ние сме направили каквото е трябвало", заяви той. И атакува "Възраждане", че осигуряват кворума, а за конституцията дали комфорт на управляващите промените да се приемат за 3, а не за 6 часа. "Вие сте част от управляващите, подкрепяте ги трудни моменти, а има записи, които ви се показва как ви се дават командите", заяви Свиленски.

Златанов Златанов от "Възраждане" се ядоса и опита да си вземе думата, макар председателстващата Росица Кирова да не му я даде. Съпартийката му Цвета Рангелова все пак я получи. "Паднаха маските ви и всички видяха какво правите. Свиленски да не превръща пленарното заседание в състезание "Нашата опозиция е по-хубава от вашата". Недостойно е, след като нямате предложения по конституцията, чии предложения останахате да браните, като нямахте ваши и не подкрепихте тези, които твърдяхте, че са конструктивни?", атакува тя социалистите. Политическото лицемерие на БСП не се харесвало дори и на избирателите им.

Други от От страната и света

Камен Воденичаров, Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев бягат от урагана Милтън във Флорида

"Здравейте, аз съм Камен Воденичаров и се намирам на летището във Форт Лодърдейл - едно от двете летища, които работят, заедно с международното летище на Маями

Товарен автомобил падна в пролука на скали край Царево (Снимки)

Около 15.03 ч. днес в полицията в Царево е получено съобщение за инцидент, възникнал в местност между "попския плаж" и "арапя", при който товарен автомобил "ивеко", с бургаска регистрация

Главчев в Дубровник: Подкрепяме Украйна в каузата й за независимост

Подкрепяме Украйна в справедливата й кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право

С автентични ретро автомобили пристигна екипът на филма за Гунди, мина по синия килим (Снимки)

Съпругата на Георги Аспарухов Лита, синът му Андрей с жена си Изабела, Наско Сираков и Илияна Раева, както и отборът на "Левски" с треньора Станислав Генчев бяха сред хилядите на гала премиерата на

Отрицателна е кръвната проба на шофьора, катастрофирал с автобус в Бургас

Кръвната проба на шофьора, катастрофирал с автобус на градския транспорт в Бургас, е отрицателна. Мъжът е освободен, а превозното средство - върнато на общинския превозвач

>