Пловдивски лекар излезе със съвети към храната на диабетиците за предстоящите празници
Правилното хранене се оказва предизвикателство за диабетиците през предстоящите коледни и новогодишни празници. Това заяви началникът на отделението по Ендокринология в УМБАЛ "Пловдив" д-р Станимира Станчева-Василева. Тя излезе със съвети към тях как да подбират менюто си, за да нямат проблеми.
Удачно да се консумират сезонни разноцветни - сурови, печени, задушени, варени или приготвени на пара, както и на туршии с млечно-кисела ферментация /източник на полезни лактобацили/, като се внимава с количеството сол в тях.
Подходящи са сезонните плодове, които да не бъдат презрели, както и тези, които могат да се консумират необелени; в минимални количества са разрешени и сушените плодове;
Хляб, зърнени и бобови храни, картофи - за предпочитане консумация са типов или пълнозърнест хляб, дългозърнест ориз, батати, паста от твърда пшеница, приготвена „ал-денте"; разнообразие може да се направи с булгур, елда или киноа;
Подходящи за хапване са нетлъсти червени меса, пилешко филе, риби, богати на омега-3-мастни киселини /сьомга, риба тон, сардина/, както и треска, пъстърва, лаврак; не повече от 2-4 яйца седмично;
Мляко и млечни продукти когато са от животински произход, да бъдат с нисък процент масленост /1,5 или 2%/ от краве или козе мляко; с ядковите млека /овесено, соево, оризово и др./ и изварата може да се внесе вкусово разнообразие; да се избягват топени, пушени сирена, готварска сметана, маргарин, мас, сланина.
Приемането на алкохол е опасно. Освен, че е висококалоричен, може да доведе до тежка хипогликемия /спадане на нивото на кръвната захар/, когато се приема едновременно с някои видове таблетки за лечение на ЗД, както и в комбинация с инсулин;
Не бива да прекалява със солта. Може да се използват пресни или сушени билки или подправки; захарта да се замени с подсладител; да се използва само растителна мазнина /слънчогледово олио, зехтин, орехово, царевично или от гроздови семки олио/.
Чешмяната вода може да се редува с различни видове минерална, изворна или трапезна вода.
Изключително важно е да не забравяме и да се съобразим с индивидуалните здравословни и хранителни навици на диабетика и семейството му, както и с вида и тежестта на евентуални придружаващи хронични заболявания.
Подходящо по-здравословно и по-различно меню може да направите чрез избор в различна комбинация от следните рецепти:
Салата - Винегрет, традиционна Шопска салата, боб с лютеница, кьопоолу с хумус, туршия; предястие - пълнени гъби печурки с ролца от раци, галета и кашкавал; зеленчукова палачинка; брускета с маслинова паста и сьомга; основно ястие - печена пуйка, печен заек или пилешко филе в йенско стъкло, поднесени с печен сладък картоф със зехтин и овкусен със сухи подправки, микс от бейби моркови, карфиол, броколи и брюкселско зеле и туршия/кисело зеле, десерт - печена на фурна зелена ябълка с топка кефир и поръсена с канела, парче торта Павлова, сладък омлет с екзотични или цитрусови плодове; баница с късмети - направете я с пълнозърнести кори, извара и спанак.