По-тъмна напитка - по-тежък махмурлук

17.12.2023 03:00 Павлина Трифонова
Колкото е по-тъмна напитката, толкова шансът да имате неразположение на другата сутрин е по-голям. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Навлязохме в сезона на празничните купони. И колкото и да се стараем да не прекаляваме с количеството и да не смесваме напитки с различен алкохолен градус, пак има дни, в които се събуждаме с натежала глава. Започваме да търсим логични причини за неразположението си като недостатъчно сън, магнитни бури или просто традиционно натоварване в края на годината, докато в един момент си даваме сметка, че става въпрос за чиста проба махмурлук. Което, разбира се, не е никакво успокоение, особено ако става въпрос само за една-две чаши червено вино предишната вечер.

Малко хора знаят за теорията, че колкото по-тъмна е напитката, толкова по-лош е махмурлукът, казва пред “Дейли мейл” доктор Сали Адамс, която изследва ефектите на алкохола върху човешкото тяло в университета в Бирмингам. Тя обяснява, че това се дължи

на съединения, наречени конгенери, които се образуват в процеса на ферментация

или дестилация и са свързани с вкуса, аромата и цвета на напитката.

Съществуват доказателства, че в по-тъмните има по-високо съдържание на конгенери, които увеличават риска от махмурлук. Следователно, ако сме избрали червено вино или уиски по време на празничния купон, шансът да се събудим с неразположение на другата сутрин е по-голям в сравнение с консумацията на същото количество джин или водка.

Количеството конгенери зависи от много неща. На първо място от какво и как е направен алкохолът. Смята се, че колкото по-малко въглехидрати има в него и колкото е по-дестилиран, толкова по-ниски са нивата им.

Проучване е показало, че бърбънът съдържа 37 пъти повече конгенери от водката

Учени от университета “Браун” в САЩ са помолили доброволци да пият еднакви количества от една от двете напитки с кока-кола. След това всеки е трябвало да опише как се чувства на следващия ден. Експериментът е проведен няколко пъти и при всички пилите бърбън са съобщавали за по-тежки симптоми на махмурлук в сравнение с тези, които са консумирали водка.

“По отношение на конгенерите - най-вероятно да повлияе на тежестта на махмурлука е метанолът. Когато той се метаболизира в тялото, се разпада на формалдехид и мравчена киселина, които са силно токсични и има вероятност да допринесат за повръщане, сърцебиене”, обяснява доктор Адамс. Друг вид

конгенер, който може да влоши махмурлука, е хистаминът

Той се съдържа в сирена, месо, риба, но също и в червено вино.

Особено при хора с непоносимост към хистамин може бързо да доведе до главоболие, зачервяване и стомашно раздразнение.

Най-високи нива на конгенери има в напитки като червено вино, бренди и ром. Средни са в уиски, бяло вино и джин и най-ниски - в бира и водка. Все още експертите нямат точна представа как те причиняват махмурлук.

Едната от теориите им е, че организмът се концентрира да ги разгражда и това забавя абсорбирането на етанола. В резултат алкохолът се задържа по-дълго в тялото, допринасяйки за

симптоми на махмурлук като главоболие, световъртеж, гадене, обща слабост, коремни и мускулни болки

Генетични фактори също играят роля за разграждането му. Затова симптомите варират при различните хора.

Специалистите обаче са категорични, че дехидратацията е една от основните причини за появата им. Тъй като алкохолът действа диуретично, намалява общото количество вода в организма. Това от своя страна води до по-висока концентрация на разтворените в кръвта вещества и организмът трябва да работи на по-бързи обороти, за да се справи с тях, което го натоварва и изтощава. Появява се общо неразположение и отпадналост, а в някои случаи и останалите по-тежки симптоми на махмурлука. По тази причина експертите съветват да се приемат много течности, както по време на пиенето на алкохол, така и в процеса на изтрезняване. Така че, ако следваме техните заключения,

най-малко рискова изглежда водка с портокалов или доматен сок

по време на празничния период. Но пък тя е много далеч от нашенските коледни традиции, които предполагат на трапезата да има хубаво червено вино и ракийка. През последните години все повече хора предпочитат и точно тези напитки да са домашни, за да е сигурно, че са направени от истински плодове. Само че обикновено те имат повече конгенери, защото процесът на ферментация в домашни условия по-трудно се контролира.

Затова е препоръчително домашният алкохол да се избягва, ако искате да нямате махмурлук. Разбира се, съществуват и други важни фактори, за да се предпазите от него.

На първо място е изпитото количество. Правилото за него е колкото по-малко, толкова по-добре. След това идват питателната храна и осигуряване на достатъчно сън по време на празничния период. Добрата компания също е от значение, защото, когато човек не се чувства щастлив, е склонен да пие повече.

Други от Сила за живот

Пленен от курорта Вили Костенец, Вазов възкликва: Тук сякаш Бог е друг!

През социализма летовището се казвало Георги Димитров Минералната вода лекува периферните нерви, опорно-двигателния апарат, гинекологични болести и дихателните пътища

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

>