4-ма кметове посрещнаха първия полет от Манчестър до летище Пловдив

16.12.2023 14:21 24 часа Пловдив онлайн
Първите пътници от Манчестър до Пловдив бяха посрещнати с официална церемония.
Четирима кметове присъстваха на посрещането на първия полет от Манчестър.

Първите пътници по новата авиолиния от Манчестър до летище Пловдив кацнаха днес. Всички 175 пасажери от Великобритания бяха посрещнати с официална церемония.

Този месец започва и зимната чартърна програма с полети от Белфаст, Анталия и Измир, които ще превозват туристи за българските зимни курорти.

Броят на полетите за последната една година е чувствително увеличен, като в момента Фондът за развитие на летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания.

"Самолетът кацна на 90% пълен капацитет и с толкова ще излети в обратна посока. Капацитетът на летището е 1 милион пътници. До момента имаме 230 хиляди пътници за последната година и работим в насока да го увеличим", заяви председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Той припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите и каза, че последната година единствено общините Чепеларе и Хисаря са платили своите вноски във фонда.

На официалната церемония присъстваха областният управител Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров и кметовете на Чепеларе Боран Хаджиев, Кричим Атанас Калчев и Смолян Николай Мелемов. Домакини на събитието бяха изпълнителният директор на летище Пловдив Красимир Пешев и неговият екип.

„Адмирираме усилията и помагаме с каквото можем", каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, чиято племенница кацна на летището преди церемонията.

Той се ангажира да внесе предложение до Общинския съвет, с което да се вземе решение Пловдив да преведе вноската си като член на Фонда за развитие на летище Пловдив, за да подкрепи усилията за разкриването на нови авиолинии.

Областният управител Илия Зюмбилев също обеща подкрепа за летището от страна на държавата.

С полета от Манчестър пристигнаха много българи за празниците и туристи, които ще посетят зимните ни курорти.

Други от От Пловдив

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

Защо да изберете нас – "Петко Ангелов БГ"

Опит „Петко Ангелов БГ“ ЕООД извършва транспорт на всякакви видове товари, включително ADR, от България и Турция до всички европейски дестинации и обратно

>