Пробив! Нидерландия ни пусна в Шенген (Обзор)

15.12.2023 22:35
Марк Рюте. СНИМКА: Wikimedia Commons

Преговорите с Австрия продължават

Нидерландия се съгласи България да се присъедини към Шенген, слагайки край на дългогодишното противопоставяне на страната на този ход. Новината бе разпространена от нидерландското министерство на правосъдието в петък.

В изявление на ведомството се казва, че наскоро в България е била проведена проучвателна мисия, ръководена от Европейската комисия, която не е открила пропуски в опазването на външната граница на ЕС. И тъй като “по-рано установихме, че България е приложила реформи в областта на върховенството на закона по устойчив начин, ние заключаваме, че България отговаря на изискванията за присъединяване към Шенген и може да се присъедини към шенгенското пространство”, се казва в изявлението на властите в Нидерландия. Оттам допълват, че се ангажират да гарантират, че България продължава да работи за здрави външни граници.

Толкова много неща са се подобрили, че би било просто много глупаво, ако Нидерландия продължи да задържа България. Това заяви нидерландският премиер Марк Рюте в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел. “Нидерландия прави това (блокира България) от около четиринадесет или петнадесет години, но сега наистина може да се види напредък. При това положение просто

трябва да бъдем справедливи

Ако ние казваме, че правите всичко, което се изисква от вас, но ние все още ви спираме, това просто не е правилно”, заяви Рюте.

По-рано на срещата на върха на ЕС в Брюксел премиерът на България Николай Денков обяви, че очаква позитивни новини от Нидерландия.

“Днес (петък - б.а.) е имало решение на нидерландското правителство по темата, като предстои то да бъде внесено в нидерландския парламент, който следва да вземе и крайното решение за вдигане на ветото. Това ще стане другата седмица, ако всичко е наред”, разкри Денков. Той подчерта, че за да стане това възможно, е извървян доста труден път през последните месеци. “Приетите закони в НС, работата по вдигането на специалния механизъм за наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която беше през ноември в София с участието на Нидерландия и Австрия”, каза Денков.

Същевременно стана ясно, че австрийският канцлер Карл Нехамер, който блокирал решението за 12-ия пакет от санкции срещу Русия,

не бил в залата заради членството на България

в Шенген, когато лидерите са одобрили мерките, разкриха трима европейски дипломати пред “Политико”. Според източниците това е било съвпадение, тъй като Нехамер е напуснал стаята, за да говори с председателя на комисията Урсула фон дер Лайен относно присъединяването на Румъния и България към зоната за свободно пътуване в Шенген. Отсъствието му все пак много напомняло на това на Виктор Орбан, когато се вземало решението за даване на зелена светлина на преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС (повече за случилото се с унгарския премиер - вдясно).

В четвъртък е имало и друга среща за зоната за свободно пътуване, на която премиерът Николай Денков и президентът на Румъния Клаус Йоханис разговаряли с Карл Нехамер и Урсула фон дер Лайен. Те обсъдили бъдещето на амбициите на София и Букурещ за шенгенското пространство.

Според Денков четиримата са говорили и за необходимостта от отваряне на сухопътните граници, както и на въздушното пространство, след като Австрия сигнализира по-рано тази седмица, че ще обмисли вдигане на ветото си румънските и българските летища да станат част от Шенген.

“Обяснихме, че за нас сухопътните граници са важни. Преговорите ще бъдат до последно. Не знам да е имало среща на четири очи между Нехамер и Фон дер Лайен”, обяви българският министър-председател.

В петък външният министър и вицепремиер Мария Габриел обяви, че дори да има вариант за поетапно влизане в Шенген, за нас е важно той да включва и сухопътните граници.

“Ние проявяваме разбиране към вътрешнополитически ситуации, но България е тази, която

ще си отстоява извоюваното с много труд”,

добави Габриел в парламента преди изслушването в парламентарната комисия по въпросите на ЕС, шенгенското пространство и еврозоната. По думите ѝ пакет от всички граници - въздушни, морски и сухопътни, ще облекчи опашките по границите. Габриел беше категорична, че на този етап няма риск страната ни да бъде разделена от Румъния за Шенген.

Други от От страната и света

Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

>