Екзалтирани да бутат - крайнолиберални се прегърнаха с крайнодесни

14.12.2023 10:00 Страхил Делийски
Продължава премахването на фигурите от Паметника на Съветската армия.

Когато за исторически символ налагаш само своя прочит, значи просто искаш да властваш над другите

Посягането върху Паметника на Съветската армия (ПСА) е всъщност действие по екзалтацията на една малка група хора. То няма историческо обяснение, тъй като историята се интерпретира и реинтерпретира, а историческите паметници стоят.

Няма идеологическо обяснение, защото виждаме две идеологически малцинства - крайно либералното и крайнодясното, в братска прегръдка в екзалтацията около бутането.

Няма дори и политическо обяснение,

при положение че според едно проучване мнозинството от гражданите от София нямат проблем с паметника. А голяма част от българите като цяло още по-малко имат проблем с него.

В този смисъл остава само психологическото обяснение. Паметници са се вдигали и бутали, откакто има човечество. Въпросът е защо се прави и с какъв ефект. Това, което наблюдавам по отношение на реакциите от бутането на ПСА, е, че основният ефект е свързан с екзалтацията.

Защото всеки паметник е символ, а символът е някакъв знак, който означава за различните хора различни неща.

И когато единственият резултат от цялото това нещо е да кажеш: “Сега всички ще се съобразявате с това какво означава този знак за мен”, влизаме в една психологически нездрава ситуация.

Основната символика на Паметника на Съветската армия е антифашистка - така се преживява от по-голямата част от тези, които разпознават този символ.

Този антифашистки елемент пречеше

на една определена група хора в България.

Първо се събраха антифашисткият елемент на този паметник и съветският елемент.

В същото време съветската част от символиката възбужда пък друга група. И покрай войната в Украйна тази група се свръхвъзбуди. Исторически антифашисткото и съветското са свързани и няма как да ги разделим.

Така тези две малцинства - антиантифашисткото и антируското, някак си намериха своя исторически момент. Много често нещата, които се случват в социалния и политическия свят, не са по план, а по силата на съвпадение на обстоятелства.

Не бива да забравяме обаче, че този паметник е и произведение на изкуството. Едното малцинство ще иска на негово място паметник на прабългарски хан примерно. А другото малцинство може да поиска да е скейт парк. А освен това може да направи реверанс и да поиска, съвсем основателно, до скейт парка да остане някой от орнаментите, направен от две скулпторки лесбийки. Даже бих казал, че ако се задълбочим в символиката и в битката на интерпретациите на символите, демонтирането на Паметника на Съветската армия е

посегателство върху правото на сексуални малцинства

да се изявяват като мейнстрийм артисти.

Затова тези исторически символи имат този смисъл да стоят - да бъдат реинтерпретирани, а не демонтирани, за да кажеш накрая: “Вашата интерпретация не е валидна”. Целта е двете интерпретации да се срещнат и валидират. Това би било чудесно, защото така трябва да се четат символите. Когато стигнеш в ситуация, в която казваш: “Единствено валиден е моят прочит”, ти мислиш само как ще властваш над другите. В този смисъл счупването на паметника е нищо повече от удовлетворяване на властова претенция.

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>