Министерството на финансите отпусна 6 млн. лв. безлихвен заем на Благоевград

13.12.2023 17:29 Тони Маскръчка
МФ отпусна близо 6 млн. лв. безлихвен заем на Община Благоевград.

Министерството на финансите отпусна 5 987 300 лв. безлихвен заем на община Благоевград.

Общината получава временен безлихвен заем от Централния бюджет в размер на 5 280 300 лв. и 707 000 лв. рефинансиране на непогасен дълг от взет безлихвен заем през 2021 г.

Министерство на финансите отпусна на община Благоевград временен безлихвен заем в размер на 5 280 300 лв. със срок на погасяване 10.12.2024 г.
Отпуснат е и втори временен безлихвен заем в размер на 707 000 лв. със срок на погасяване 29.11.2024 г. С тази сума ще бъде погасен незабавно отпуснатия през 2021 г. и невърнат две години заем на общината.

Общата стойност на отпуснатия от централния бюджет безлихвен кредит е 5 987 300 лв. – с около 2 млн. лв. по-малко от одобрения от ОбС размер от 8 169 656 лв. Първоначалния размер е намален в резултат на допълнителни разчети и преговори между общината и министерството.

Поемането на двата безлихвени кредита, които получаваме от централния бюджет, се наложи заради тежкото финансово състояние на община Благоевград и като единствена възможност за осигуряване на крайно необходимите средства в кратък срок.

То бе предложено от кмета Методи Байкушев и подкрепено от Общинския съвет на заседание в края на ноември т.г. С подкрепата на общинския съвет, кметът Байкушев предприе действия за оптимизиране на разходите и стабилизиране на общината, две общински предприятия - ОП „Озеленяване" и ОП „Стройремонт", бяха слети в ОП „Чистота", разработва се и нова, по-ефективна структура на общината след анализ на ефективността на сегашната.

С нарочна своя заповед кметът разпореди на администрацията, ръководителите на второстепенни бюджетни разпоредители, кметовете и кметските наместници в общината да предприемат действия за стриктно спазване на финансовата дисциплина като: забрани реализирането на разходи, за които не е осъществен предварителен контрол за поемане на задължение и предварителен контрол за извършване на разход, както и „инхаус" поръчките към общински дружества, които не разполагат със собствен капацитет, а превъзлагат без да провеждат обществени поръчки.
Тежкото финансово състояние на Община Благоевград няма да бъде решено лесно, но се прави всичко необходимо, за да се стабилизира.

Други от От страната и света

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

Бусове без номера в Смолян и Кърджали задигат дърва - били за гласове на изборите (Обзор)

Незаконен дърводобив с дерегистрирани бусове в две области - това са резултатите на две от 189-те акции срещу купувачи на гласове в страната. За схемата съобщи вътрешният министър Атанас Илков

Влошава се финансовото състояние на "Мини Марица-изток"

Финансовото състояние на държавните "Мини Марица-изток" се влошава. Държавата ще плаща заплатите на работниците до лятото на следващата година, когато синдикатите очакват да бъде приет план за

>