Хинков при медиците в “Пирогов”, води си записки. Дължал и на директора Димитров този разговор (Обзор)

11.12.2023 21:45
Шефът на “Пирогов” Валентин Димитров и министър Христо Хинков след срещата

Бурна и откровена среща, чакат проверките да покажат кой е бил прав. Единодушни обаче, че ще пазят имиджа на болницата

Очи в очи с отстранения от него шеф на “Пирогов” и медиците там застана здравният министър Хинко Хинков седмица след началото на скандала заради освобождаването на д-р Валентин Димитров. Поканиха го работещите в болницата.

Диалогът премина бурно, медиците са емоционални хора, но аз съм доволен, разказа проф. Хинков след края на срещата. А шефът на “Пирогов” го издаде, че си е водил записки по това, което са му казали медиците.

“Трябваше да се видя с персонала на “Пирогов”, дължа им това. Дължа го също и на д-р Димитров в някаква степен, защото

преди тези срещи през медии ние не сме имали възможност да разговаряме

Сега в откровен диалог се обсъждаха проблемите на болницата и на всички бъдещи неща, които трябва да се случат, за да се укрепи “Пирогов” и да продължава да работи за доброто на софиянци и страната”, обясни министърът. Направен е превод от над 2 млн. лв. за увеличаване на капитала на болницата.

Хинков освободи Димитров след доклад на одита на МЗ в “Пирогов” за периода юни 2022 - юли 2023 г., който показва финансови нарушения, както и че болницата е в лошо финансово състояние. Димитров казва, че дълговете са натрупани преди неговото управление, а от началото на 2023 г. “Пирогов” е на печалба. Съдът пък спря заповедта на министъра, след като бе обжалвана от директора.

Решението на проф. Хинков разклати силно управляващата (не)коалиция, а за оставката му заговориха не само от ГЕРБ, но и финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев. Премиерът Николай Денков обаче обяви, че първо ще изчака резултатите от проверките на прокуратурата и АДФИ.

Около това се обединиха и министърът и директорът днес.

“Хората ги интересува имиджът на болницата, тези сътресения със смяна на директори през последните години му вредят. Съгласен съм с тях. Но съм поставен в ситуация, в която не мога да не реагирам на данните от този доклад, защото ще бъда обвинен в бездействие. Оттук нататък други институции ще вземат решение какво ще се случи и с д-р Димитров, и с мен”, обясни министърът. Подчерта, че това, както и запазването на имиджа на болницата, е била допирната точка между него, Димитров и медиците.

“Пирогов” е в добро финансово състояние и стои стабилно, няма никаква заплаха в обслужването на населението на София и на цялата страна”, обяви отново д-р Димитров.

Той нямал никакви притеснения за проверките.

“Ако съм извършил някакво нарушение, аз съм достоен човек и ще си понеса наказанието

за това”, допълни шефът на “Пирогов”. И вече не бе така емоционален, както миналата седмица по темата ще съди ли министъра за уронен престиж - решението ще е негово, но и на колектива, но “когато компетентните органи излязат с резултати”.

Допълнителните 2 млн. лв., които се отпускат, са за ремонта на клиниката по урология, който се проточил по различни причини 3 години, обясни Димитров.

Проверките в другите болници са започнали. Имаме вече екипи, които са създадени по план, както е даден от премиера, съобщи министър Хинков.

Други от Докторе кажи

Лекари обявиха 2 нови фактора за деменция, единият е неочакван

Нелекувана загуба на зрение също води до чудовищната болест  Услужливият мозък и острият ум са базови качества, които ни помагат през целия живот. Когато сме изморени

Българин със западнонилска треска: До такава степен се тресях, че в Спешното ме вързаха с колани

Нови три случая на западнонилска треска е регистриран у нас. Така от началото на годината заразените са общо шест, каза  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф

Екипи на спешна помощ отново отказват да пренесат пациента до линейката

В хода на мандата си, почти всеки здравен министър поне веднъж трябва да припомня, че пренасянето на трудноподвижен пациент до линейката е работа на спешните екипи, а не на близките

Здравното досие вече в телефона – вземете го без пари и електронен подпис

Новото приложение еЗдраве дава достъп до цялата налична медицинска информация за нас от 2022 г. досега Всеки българин вече може да получи безплатен и лесен достъп до електронното си здравно досие

Полезно е да знаете: Аз и моят личен лекар. Защо връзката е толкова важна?

Основната му функция е профилактиката - направете си преглед един път в годината задължително Защо е необходимо да имате общопрактикуващ лекар (ОПЛ), по-често наричан личен лекар

>