С близо 43 млн. лв. са рекултивирани 32 депа за отпадъци в 31 общини

11.12.2023 20:03
Министерството на околната среда и водите и ПУДООС представиха проекта по рекултивация на депата.
Климент Радулов, главен експерт в ПУДООС показа как е изглеждало депото в Пещера преди рекултивация.
Климент Радулов, главен експерт в ПУДООС показа как е изглеждало депото в Пещера след рекултивация.

Близо 43 млн. лв. са средствата финансирани по старата оперативна програма "Околна среда" 2020-2014, с които се рекултивираха 32 депа за отпадъци в 31 общини. 

За това съобщиха Министерството на околната среда и водите и ПУДООС (предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда) на пресконференция във ведомството. 

Целта на събитието бе да се представят резултатите по реализацията на "Проект BG16M1OP002-2.011-0001 „Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14".

През 2015 г. страната ни е осъдена за продължаване на експлоатацията и непредприети действия за изпълнение на техническата рекултивация на общо 113 общински депа. В периода на предишното управление последните издадени заповеди за прекратяване на експлоатацията на общинските депа, които не отговарят на нормативните изисквания, са от декември 2017 г. Въпреки ясно определения краен срок - декември 2020 г., неглижирането на проблема в продължение на години и бавните темпове на закриване и рекултивация на старите общински депа, е пряката причина, която доведе до уведомлението от Европейската комисия от 15.07.2021 г., че страната ни ще бъде изправена пред Съда на ЕС за втори път в резултат на неизпълнението на решение по дело С-145/14 от 15.07.2015 г., за да бъде определен размерът на санкцията, която страната ни ще заплаща.

"Проектът е свързан с наказателна процедура, но сега Европейската комисия извършва проверка на докладваното изпълнение на проекта и очакваме през 2024 г. да се произнесе за закриване на процедурата", уточни Светла Кирчева, ръководител на проекта.

  Постигнатите резултати от закриването и рекултивацията на депата, представи Климент Радулов, главен експерт в ПУДООС. 

Ограничаване до минимум на замърсяването на околната среда, прекратяване на разпрашаването на леки фракции отпадъци от депата, предотвратяване на потенциалното замърсяване на водоизточници, улавяне и извеждане на сметищния газ безопасно и контролируемо от тялото на депото, подобряване на условията за живот на населението и др.

"Когато видим резултатите, не може да не споделим, че реализацията на такъв тип проекти показват, че заобикалящият ни свят и ландшафтът следва да отговарят на някакви изисквания", каза Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите.

Тя благодари на всички колеги замесени в проекта и пожела след докладването на ЕК наказателното дело да отпадне. 

"Аз също искам да изкажа своите благодарности и да пожелая никога да не се случва отново да попадаме в наказателна процедура и да се налага пет години да се търсят средства от националния бюджет и европейски средства, за да покажем, че държавата ни има отношение", каза и Галина Симеонова, главен директор на главна дирекция Оперативна програма „Околна среда".

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>