Към Дядо Коледа - от “искам яхта и ферари” до “намали на мама работата, съсипва се”

11.12.2023 18:37 Марияна Бойкова
Сред купищата писма има и такива от цели класове.
Милена Тошева от “Български пощи” е сред помощничките на вълшебния старец.
На картичката с елхата детето е прикачило часовник, подарък за Дядо Коледа.
Тази година те моля да ми донесеш рокерски дрехи. Ако не си много наясно, ето някои примери (следва рисунка на момиче с отбелязване встрани) - готини гривни, късо потниче, панталон с широк крачол накрая, иска детето.
Много бих искала аз, моят брат Константин, мама и тате да сме здрави. Искам още и играчки за мен и моя брат, ние сме близнаци и много те обичаме, пише Мария.
Момиченце пуска писмото си до Дядо Коледа в кутия на “Български пощи”.
Отсега коледни елхи създават празнично настроение в “Български пощи”.

Над 10 000 писма с желания пускат в пощата децата на България всяка година

“На мама и тате 12 метра яхта и ферари. Знам, че не ти е по бюджета, но съм сигурен, че ще измислиш нещо.”

Това е едно от желанията в хилядите писма от българските деца до Дядо Коледа. В контраст с елитните поръчки Ема иска вълшебникът да намали работата на мама. “Моля те! Съсипва се и не си почива”, пише то.

29 години “Български пощи” събират желанията на децата, за да ги предадат на Дядо Коледа. През 2020 г., в COVID пандемията, те са били над 6000. През 2022 г. вече минават 10 000.

В момента тече конкурсът за най-хубавото писмо. Всички малчугани ще получат отговор от Дядо Коледа от Северния полярен кръг, Лапландия, казва Милена Тошева, главен специалист “Западен регион” в компанията.

Някои деца му пращат и подарък освен желанията си. Румен е мушнал в писмото си часовник. Мнозина изработват сами картичките, една е например с елха с копчета.

Част от писмата сочат практичност, подателите им са бъдещи мениджъри, ако си оправят правописа. Така Румен направо възлага на добрия дядо 21 подаръка и е императивен: “Моля да изпълниш поръчката ми”.

Лия си е поискала пиано и по 50 лв. за нея и за братчето ѝ, за мама - гердан, а за тате - 300 лв. В едно писмо има флашка: “Ето я и моята книга, не е довършена, само искам да имам издател”.

Дете пък си поръчва подаръците с касови бележки, защото “100% ще има неща, които не ми харесват и да мога да ги върна”.

Момиче е написало, че обича перални и като порасне, ще има салон. “Можеш да си носиш дрехите и тези на джуджетата”, обещава то.

Традицията с послушковците продължава. Повечето деца обявяват, че са били добри и обещават да слушат и в идната година. Но има и такива, които с угризение признават пакости.

Писмото на 10-годишния Мартин е пълно с разкаяние: “Разбирам нещата и знам, че съм направил грешка. Сега съм решил да слушам навсякъде и да бъда много добър”. Затова е скромен в желанията си - иска несесер с три реда, дървен влак и кола с дистанционно.

През тази година станах приятелка с хора, които ме ненавиждат (и се опитвам да преодолея омразата си към останалите), и проумях много неща, които миналата година не разбирах. Тази година те моля да ми донесеш рокерски дрехи, пише Виктория и с рисунка дава указания какво точно да ѝ донесе, ако не е наясно. И има още една огромна молба: “Да се съберем всички на Коледа. Моля те, изпълни я!”.

7-годишната Хриси пък не пропуска да благодари за подаръците миналата година. Вече се разбира с кака си и си играят заедно. Иска лего джип, а за “моята мила и умна кака” моли да получи джиесем и две романтични книги.

“Много бих искала аз, моят брат Константин, мама и тате да сме здрави. Искам още и играчки за мен и моя брат, ние сме близнаци и много те обичаме”, четем в писмото на Мария. Тя мечтае за светещ хамелеон, а за братчето си поръчва плюшена играчка.

Кристина, на 7 г., от София е лаконична: грим бих искала и коледни меденки. Момичетата често си пожелават бижута, някои с диаманти. На мода при тях са еднорозите.

Огнян пожелава на добрия старец късмет в раздавнето на подаръците, каквото и да носи това послание.

“Скъпи Дядо Коледа, да си жив и здрав и да си имаш Рудолф - пише петгодишният Михаил. - Моля, искам книжка за оцветяване “Пес патрул”, за брат ми Стефан, който е на 6 месеца, плюшена играчка Чейс от “Пес патрул”. Симпатичните кученца от спасителната група “Пес патрул” също са много желани подаръци.

Има и нетрадиционни поръчки, като това Дядо Коледа да даде тест за бременност на майката, защото много искала братче или сестриче. Дете се е нарисувало и е написало: “Това съм аз, ако си ме забравил”.

Малките, които не могат да пишат, често изразяват желанията си с рисунки, но най-често диктуват на мама и татко. Като 4-годишния Димитър, който освен това се е похвалил, че вече брои до 10, а от азбуката му остават още само 12 букви. На картичката си 8-годишната Виктория пък написала: “За теб и всички коледни създания”.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>