И бъчвите изчезнаха след арката, смалена два пъти според парите (Обзор)

10.12.2023 22:00
Двойно по-голяма е трябвало да бъде позлатената арка на площад “Александър Невски” в София, която предизвика буря от недоволство в социалните мрежи.
Дървени павилиони и маси от бъчви се появиха до мястото на трите златисти арки пред храм “Св. Александър Невски”. СНИМКА: ФЕЙСБУК

“24 часа”: снимайте коледната украса във вашия град и пишете дали ви харесва

Двойно по-голяма е трябвало да бъде позлатената арка на площад “Александър Невски” в София, която предизвика буря от недоволство в социалните мрежи.

Само два дни преди да бъде поставена обаче, размерите ѝ били променени, защото нямало достатъчно пари заради предварително зададения бюджет.

Иначе замисълът бил арката да е широка 7 м и висока 4,5 м - мащаб, който отговаря на този на улицата, за да може през нея свободно да минават пожарни и аварийни коли. Това разкриха от фондация “Колективът”, която е ангажирана с коледната украса в столицата. Същата фондация втора година прави фестивала “Реките на София”.

“Въпросната арка беше планирана и одобрена от общия дизайн екип като акцент, поставящ начало на новото пешеходно пространство, рамкиращо през свода си силуета на храм-паметника в далечина, така че да се превърне във вход към пешеходната зона, както и в популярен фото кът за заснемането и популяризирането на катедралата”, пишат от фондацията във фейсбук.

Монтираната по-малка златна арка обаче издържа само седмица, след като стотици ругаха и Столичната община бе принудена да я премахне. “Кич”, “рампа за идиоти”, “олтар” и още десетки подигравки се написаха по адрес на украсата в социалните мрежи. А други се захванаха за надписа върху нея “Светлината в нас”, като коментираха, че е послание на учителя Дънов.

“Слоганът “Светлината в нас” бе вдъхновен от светването на храма, както и от предстоящите светли християнски празници”, обясниха авторите.

Те отричат червеното килимче, което бе под арката, а по-късно откраднато, да е тяхна идея. “В групата ни такава намеса не бе обсъждана, но ако открием килимчето, бихме го запазили”, пишат от “Колективът”.

Ден след премахването на арката друга коледна атракция около храма “Св. Ал. Невски” отново възмути софиянци. Този път ставаше въпрос за дървени къщички с бъчви пред тях вместо маси. Те са част от коледен базар, на който ще се продават различни сувенири, храни и напитки. След масовата критика бъчвите бяха премахнати и останаха само къщичките.

Чувствителността на столичани към градското пространство се изостри дотам, че нова вълна недоволство бе предизвикана от подготвяни за монтаж дизайнерски пейки по тротоара на ул. “Цар Шишман”. Странни дървени талпи се появиха пред централния вход на 133-о училище “А. С. Пушкин” и пречат на пешеходците да се движат нормално по тротоара, сигнализираха потребители във фейсбук.

Коледната украса в столицата провокира “24 часа” да пита читателите “Има ли спорове за украсата и в други градове в страната. Харесвате ли празничната одежда на своя град?”.

Чакаме снимки и видео на onlinevgb@gmail.com. Не забравяйте да се представите.

Други от От страната и света

Православен календар за 18 октомври, много именици празнуват

Св. ап. и ев. Лука. Св. вмчца Злата Мъгленска Много българи с красиви имена празнуват днес. Те носят името на светицата Злата Мъгленска, живяла по време на турското робство в Мъгленската епархия

Само в "24 часа" на 18 октомври - Опасна морска бактерия вече и у нас - фатална е за 50% от болните

Само в "24 часа" на 18 октомври четете:  - София свети в червено на пет места и вече не само в час пик - причини и решения за задръстванията в столицата  - Какво помита майчиния инстинкт след раждане

Диагноза: Професионална анхедония. Симптоми и конкретни стъпки да се измъкнете

Ако не изпивате капка удоволствие от работата си, рискувате да съсипете и личния си живот. Сменете я "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Bg-alert работи, тестът изключен фабрично от настройките на смартфона (Обзор)

Тестовете на Bg-Alert са изключени фабрично от настройките на повечето смартфони. Затова почти никой не получи известие на 17 октомври, когато пожарната имаше проби на системата за ранно

София свети в червено поне на пет места и вече не само в час пик (Обзор)

Колите в столицата станаха 800 хил., а улиците ѝ не са строени за толкова, напомня кметът Весил Терзиев  Губим 5 млн. на ден заради задръстванията и дишаме 2,5 пъти по-мръсен въздух

>