"Българската Коледа": На 6 г. Румен вече говори, а Светльо казва само отделни думички

10.12.2023 07:00 Дима Максимова
Румен и Светослав Расимови страдат от аутизъм, но ходят на детска градина наравно с другите деца.
Милка и Милен Расимови с близнаците Румен и Светослав

Близнаците Светослав и Румен Расимови от Свищов ходят на детска градина наравно с другите деца, но са различни от връстниците си.

Освен че изостават в развитието си и имат нужда от помощ, те си имат особености в поведението - махат с ръчички, пляскат.

Догодина ще бъдат първокласници, а най-голямото притеснение на родители им Милка и Милен Расимови е как ще бъдат приети в новата среда в училище.

Момчетата са с аутизъм. Те са от децата на “Българската Коледа”, на които инициативата

помага, за да правят малки стъпки напред

в усвояване на елементарни умения и изразяване.

Светослав и Румен се раждат преди 6 години и десет месеца след тежка бременност и секцио в плевенска болница.

“Бяха две седмици в болницата, дали оттам се е получил проблем с развитието, не знаем. Единият се беше нагълтал с околоплодни води, другият трябваше да стои в кувьоз, имаха някакви инфекции, които ги лекуваха с антибиотици”, разказват родителите.

Медиците, които обгрижвали бебетата, говорили по-скоро за лека умствена изостаналост, но не и за аутизъм. Милка и Милен Расимови си били правили генетични изследвания, които излезли перфектни. Но малко след като близнаците навършили 2 години, се появили съмнения.

“Гледах едно филмче за аутизма. Без да знам, че моите деца са аутисти,

видях маркери, които са характерни за поведението им - примерно реденето на играчки, това, че не говорят, че не са наравно в развитието си с връстниците им. Все още бяха с памперси, имахме проблеми с дъвченето”, разказва Милен.

Първо отишли при логопед в Свищов. Лекарката задълбочила съмненията на родителите, че децата им са аутисти. “Отидохме първо в детска неврология в София. Да видим на скенер главичките им как са, да нямат други увреждания. Лекарката там ни каза, че за нея близнаците имат аутистични маркери”, разказват Расимови.

Минали обследване при детски психиатър и психолог в Пловдив, където поставили диагнозата - детски аутизъм.

От 2020 г. семейството води близнаците на свои разноски в център “Аутизъм днес” в Плевен. Правят го три пъти в седмицата. “Аба терапия им прилагат в Плевенския център, може би най-добрата терапия в световен мащаб за деца аутисти. Това е поведенческа терапия, която приучва децата да се обслужват сами, без чужда помощ. Ерготерапия също посещават - помага на сензориката и физическите им умения.

До 4,5 г. те не можеха да държат лъжица

или вилица”, обяснява Милен.

Безплатни занимания се провеждат и в Центъра за деца с увреждания в Свищов. Всяка събота ходят отново до Плевен, където работят с отделен логопед.

“Без тази помощ децата може би нямаше да имат този напредък. Румен вече говори, облича се с малко помощ, храни се сам. Преди да тръгне на терапията, не можеше да прави нищо. Светослав е по-назад в развитието. Казва само отделни думички, докато Румен вече прави цели изречения”, обнадежден е Милен.

Убеден е, че трябва да продължат с методичност и постоянство, но

терапията би била непосилна финансово без помощта на благодетели

Плевенчанинът Йото Йотов, завършил международни икономически отношения в Свищовската академия и професор в LeBow College of Business във Филаделфия, САЩ, дарил на аутистичния център 100 000 лева. С дарението се поемат разноските за работата с шест деца и две от тях по волята на дарителя са Светльо и Румен. За втора година момчетата получават по 1500 лв. от “Българската Коледа”, които вече са преведени за работата с логопед.

Коледното чудо, на което се надяват, е децата да продължат да напредват и един ден да могат да се справят с живота сами.

“Румен иска да прави всичко сам. Дори казва: “Искам сам!”. При Светльо обаче не се случват така нещата. Той си е много по-труден, на него всичко трябва да му се даде в устата, да се облече, да се обслужи. Още не е достигнал такова ниво да иска сам. Защото първо трябва да се постигне нивото на желание”, обяснява бащата.

 

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>