Само 1 мандат и само 5 г. за главен прокурор, дават списък на президента за служебни премиери (Обзор)

08.12.2023 22:30 Ана Михова
Резултатът от първото гласуване на промените в конституцията
Правосъдният министър Атанас Славов взе думата в края на дебата. Увери, че правомощията му не се увеличават.
Корнелия Нинова призова Румен Радев да извади своя проект за промени в конституцията.
Шефът на комисията по конституционни въпроси
Пленарната зала по време на обсъждането на промените в Конституцията
Христо Иванов, Атанас Атанасов и Кирил Петков след първото гласуване.
Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски внесе разяснение какви промени ще бъдат направени между първо и второ четене.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Тома Биков и Тошко Йорданов

164 депутати подкрепиха промените в конституцията, за седем дни ще ги преправят

3 март да остане национален празник, президентът да издава указ за освобождаване и назначаване на тримата големи в съдебната власт, а те да нямат право на повторен мандат. Всеки съдебен състав да може да изпраща жалба до Конституционния съд (КС), главният прокурор да запази правото си да дава методически указания, но не и да упражнява надзор за законност над всички прокурори.

Това са част от промените, които ще бъдат направени между първо и второ четене в проекта за конституция. Днес със 164 гласа те бяха приети на първо четене. Както се очакваше, “за” гласуваха народните представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, които са и вносители. Против бяха 66 депутати от БСП, “Възраждане” и ИТН, които се заканиха, че ще пратят в Конституционния съд поправките след приемането им.

“Второто първо” обсъждане се наложи, защото на 6 октомври проектът беше подкрепен от 161 депутати. След като не получи одобрението на три четвърти, или 180 от народните представители, тръгна по т.нар. бавна писта, тоест повторно първо гласуване най-рано след два месеца.Този път дискусията беше доста по-вяла.

“Това е фалшив дебат за фейк конституция. Коментираме текстове, които са мъртвородени и на второ четене изобщо няма да бъдат гласувани”, обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Тя

призова

президента

Румен Радев

да представи

своя проект

и “ако там има смислени неща”, били готови да ги внесат.

Шефът на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков, провокиран от твърдението ѝ, че “дебатът е безсмислен”, повдигна завесата над корекциите, които ще се направят.

Промяната на националния празник от 3 март на 24 май нямало да стане. Това обаче е известно още от септември, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепят 24 май да е националният празник.

Редакция щял да претърпи и текстът за главния прокурор. Той щял да бъде административен ръководител на Върховната прокуратура. Запазвало се правото му на методическо ръководство, но без надзор за законност над прокурорите.

От думите на Чолаков стана ясно и че вносителите вече са си изяснили текста за индивудалната конституционна жалба. Това е единствената поправка, която се подкрепя от всички. Забележката обаче беше, че трябва да има филтър, тъй като не е възможно всеки гражданин да се жалва пред КС. Вносителите решили да дадат право на всеки съд да сезира Конституционния.

Промяна ще претърпи и текстът, че хора с двойно гражданство може да стават министри и депутати. Той лично щял да предложи това да се отнася само до министрите и то със съгласието на Народното събрание. Така било и в Търновската конституция. (Какво мисли лидерът на ГЕРБ за предложението - виж по-долу.)

Идеята му не се посрещна радушно от зам.- шефа на парламента Никола Минчев от ПП-ДБ.

“За президент всички сме наясно, че не е подходящо да има двойно гражданство, но мисля, че и за министри също е неясно. Да дадем пример с министъра на външните работи или на отбраната”, репликира той. И се зачуди защо всички смятали, че идеята за двойното гражданство е тяхна. Не било така.

Разминаването между Чолаков и Минчев стана повод Нинова да репликира, че явно в “сглобката” не са се разбрали.

“Ще атакуваме всякакви ваши решения в КС, вие ще можете да пищите, че ви е опраскана реформата, надявам се да няма последствие за държавата. Заради болните комплексарски амбиции на Христо Иванов”, обяви Тошко Йорданов от ИТН.

Самият Иванов обясни извън залата, че е отпаднала идеята шефовете на ВКС, ВАС и главният прокурор да имат право на повторен мандат.

Двамата

върховни съдии

щели да се

избират за 7 г.,

както досега, но главният прокурор за 5 г.

И председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски внесе разяснение в кулоарите, но за служебното правителство. По думите му щял да се разшири кръгът на хората, измежду които президентът да избира служебен премиер. В проекта се предлагаше това да са шефовете на КС и БНБ или председателят на парламента, но идеята срещна доста критики.

Отворена и

без решение

остава една от

най-ключовите

промени -

тази за разделянето на ВСС на два напълно отделни съвета - съдийски и прокурорски, в който шестима да са от парламентарната квота.

Ако предложението остане, Бойко Рашков от ПП-ДБ се закани, че няма да подкрепи промените, защото били намеса на политиците в прокуратурата. Според правосъдния министър Атанас Славов в прокурорския съвет щели да бъдат избирани “безспорни авторитети”, можело да влязат съдии и адвокати.

Сега депутатите имат 7 дни да внасят предложения за корекции. Второто гласуване вече е текст по текст, като отново трябват минимум 160 гласа. В същото време от “Възраждане” и ИТН попитаха КС с какво мнозинство може да се приемат промените в конституцията - със 160 или със 180 гласа.

Борисов: Успели българи с двойно гражданство ще може да стават министри

“Забраната за двойното гражданство за министри трябва да отпадне, защото в тази динамика много успели българи живеят навън, не искат да си заменят двойното гражданство, а можем да ги използваме като министри и ще бъдат успешни.” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов мотивира промените в конституцията, с които забраната за двойно гражданство отпада.

“Ако образно казано, сте в Канада, вместо да става тук проблем, че ставаш министър - спокойно можеш да дойдеш, да си министър, а след това да си отидеш да живееш в Канада, без да се отказваш от гражданство. Имахме такъв прецедент, той излезе глупост, излезе с политически щети”, продължи Борисов. Но не каза дали визира съпредседателя на ПП Кирил Петков. Преди 2 г., когато бе служебен министър на икономиката в кабинета “Анев”, стана скандалът с канадското гражданство на Петков - проверка на съда по искане на ГЕРБ установи, че макар да е подал заявление за отказ от него, преди да заеме поста, е станал министър с все още валиден канадски паспорт.

На въпроса дали промените ще важат и за граждани на Турция, Борисов отвърна: “Убеден съм, че и в Турция има български граждани или с двойно гражданство, които спокойно биха могли да бъдат използвани, ако са толкова добри, и давам пример с Илхан Кючюк. Той е български гражданин и ако е от Турция, има ли проблем да дойде да стане министър?”.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>