В съпротива срещу диктатурата

10.12.2023 10:04 Роберта Мецола, Председател на Европейския парламент
Светлана Тихановска и Роберта Мецола,

Не бива да забравяме народа на Беларус. Неговата борба за свобода и демокрация въплъщава ценностите, върху които е изграден Европейският съюз

 

В своята тиха борба за свобода и демокрация народът на Беларус е пример за смелост и издръжливост. Въпреки десетилетията на авторитарно управление и системни репресии той остава непреклонен в стремежа си за свободен живот. Това е битка, която не бива да остане в забрава, особено в този момент на глобална нестабилност.

Основните ценности – зачитането на човешкото достойнство и права, свободата, демокрацията, равенството и върховенството на закона – са опорните точки, които обединяват нас, европейците, и които поддържат нашето единство. И въпреки това, на нашия общ континент, народът на Беларус продължава да бъде системно лишаван от тези ценности.

За разлика от други европейски народи той живее под непрестанен натиск и заплахи. Той живее в режим, в който хора биват хвърляни в затвора по скалъпени обвинения, адвокати биват лишавани от адвокатски права по обвинения в измама и неправомерно поведение, стотици независими медийни организации са на практика цензурирани и принудени да прекратят дейността си, а над хиляда неправителствени организации (НПО) са заличени от регистъра и възпрепятствани да вършат работата си. Народът на Беларус живее в режим, който държи зад решетките повече от 1500 политически затворници. Други са принудени да живеят в изгнание, лишени от паспортите си, докато биват разследвани, съдени и осъждани задочно.

В своето презрение към демократичните ценности и правата на човека настоящият режим в Беларус се е впил във властта с всички възможни средства – дори с цената на това да превърне страната във васална на Русия държава, на чиято територия да бъдат разположени руски ядрени оръжия в близост до границите с ЕС.

Но в същността си Беларус е европейска страна – същност, залегнала в неговите ценности, култура и стремеж за по-добро бъдеще. Историята на страната може да бъде проследена до беларусина Франциск Скорина, един от най-ранните просветители на европейския ренесанс, и до уникалния принос на тази страна към европейското изкуство и мисъл, илюстриран от визионерските творби на Марк Шагал, в които отекват европейските идеали.

Изправени пред все по-отчаяни опити за потискане на несъгласието, беларуските граждани демонстрират непоколебима всеотдайност в стремежа си към свобода и демокрация, в съзвучие с борбата и стремленията на безброй европейци през вековете.

Европейският парламент подкрепя изявленията на беларуските демократични лидери относно европейските стремежи на народа на Беларус. Вратите ни винаги ще бъдат отворени за всички европейски държави, които споделят нашите ценности и идеали и които виждат в Европа свой дом. Включително и Беларус, след като страната стане демократична, свободна и независима.

Ще бъде от същностно значение да поддържаме жива представата за Беларус като част от Европа, като отреждаме на страната челно място в дневния ред на Европейския съюз, за да се насърчи преходът й към демокрация и да се утвърдят независимостта и суверенитетът ѝ.

В беларусите, украинците и молдовците Европа открива себе си. В тях тя открива ценностите, от които е изтъкан европейският проект. Борбата за демократичен Беларус не е просто борбата на един народ; това е борба за запазване на ценностите в основата на нашия континент.

Ето защо Европейският парламент продължава да призовава за непрекъсната подкрепа за беларуските демократични сили и гражданско общество. Това означава по-мащабни санкции срещу нелегитимния режим на Лукашенко за неговите престъпления и участието му в руската агресия срещу Украйна. Нуждаем се и от единна позиция, за да защитим и подкрепим онези, които са избягали от репресиите и са намерили убежище в рамките на Европейския съюз.

Изключително важно е да се разбере, че Европа никога не ще реализира пълния си потенциал, докато Беларус продължава да бъде под диктатура. За мира и сигурността в Европа е необходим свободен, демократичен и независим Беларус. Това е единственият път напред към мирното бъдеще, което европейците наистина заслужават.

Други от Анализи

Дойде време за нови имена на националните празници

Къде да търсим съединение в държава, която си има всичко по две България празнува Съединението с огромни опашки на ГКПП към Гърция. Не пред паметниците или пък пред гробницата на княз Александър I

На Запад след леко ПТП пият кафе, у нас вадят ножове и пистолети

65% от колите ни са на възраст между 18-20 години, а те не са безопасни Според данни на МВР от началото на годината 301 души (до 4 септември - б.р.) са загинали в катастрофи, а 6062 са били ранени

Докога все ще чакаме на опашки пред портите на Гърция

Преди години стояхме с часове пред посолството в София и консулството в Пловдив за визи, сега - най-много на ГКПП Кулата-Промахон и Маказа-Нимфея И преди 10 ноември

Държавата задлъжнява бързо, а домакинствата - още повече (Графика)

Въпреки добрата си дългова позиция в момента не бива да се самоуспокояваме, че това е гарантирано завинаги В края на август Министерството на финансите издаде облигации на международните капиталови

Септември ще бъде все ... септември

Единственото сигурно обединение на нацията и на народа ни е около печените чушки и каната с вино. Там сме единомислещи и единосъщни Този девети месец от календара е май по-възпяван от месец май

>