Асен Василев: Хората с минимални пенсии ще получават по 50 лв. всеки месец (Видео)

08.12.2023 16:04

Имаме индикации в положителна посока за Шенген, каза Василев

Ако ще правим здравна реформа, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите каква трябва да е тя, посочи министърът на финансите

В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки за пенсионерите. Хората с най-ниски пенсии, които са 523 лв., ще получават по 50 лв., всеки месец, а не 50 лв. еднократно за Коледа. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

"Събираемостта на данъците върви доста добре, разходната част - също. Има и повече пари за култура заложени в бюджета", посочи Василев.

"Не е моя работа да искам оставката на здравния министър Христо Хинков. Работа на премиера и вицепремиера е да преценят дали искат оставката на един или друг министър", добави той.

"Мисля, че всички сте свидетели, че подкрепата не идва даром. Има изключително остри дебати и размяна на реплики. Ако ще правим здравна реформа, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите каква трябва да е тя. Работа на здравното министерство е да формулира ясни приоритети и тази реформа да се случи", каза още финансовият министър.

Когато бюджета излезе на второ четене, тогава можем да коментираме дали сме доволни или недоволни, обясни Василев.

"Всички работим България и Румъния да влязат в шенгенското пространство, има изключително голяма подкрепа и от ЕК и от другите държави-членки на ЕС. Имаме индикации в положителна посока. Оттук нататък е въпрос на дипломация и на малко късмет", така той отговори на въпроса дали ще има ли добра новина относно влизането ни в Шенгенското пространство.

"Вътрешните търкания в коалицията показват, че за първи път имаме реална парламентарна република и въпросите се решават в парламента, а не в някакви затворени кабинети. Ако се решаваха в затворени кабинети нямаше да има търкания", посочи финансовият министър.

"Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост се очертава към края на януари, началото на февруари 2024 г.", каза той.

Очаквайте подробности.

Други от От страната и света

Шофьор блъсна 11-годишно дете с тротинетка

55-годишен шофьор блъсна 11-годишно дете с тротинетка в Димитровград, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 17 октомври на булевард „Ст. Стамболов"

17-годишната, която се заби в подлез във Варна с колата на баща си, е закъснявала за училище

Съчетание от несъобразена скорост и липса на умения на неправдоспособен водач на автомобил. Това са причините за катастрофата във Варна, при която 17-годишно момиче без шофьорска книжка връхлетя в

Юнската градушка с големина на юмрук нанесла щети от 1,2 млн. лв. във Велико Търново и Лясковец

Щетите от градушката през юни по обществени сгради в общините Велико Търново и Лясковец са над 1,2 млн. лв. Областната комисия за бедствия и аварии подкрепи искането за ремонти на 11 общински обекта

Трактор затисна млад мъж в нива край Средец

Трактор с прикачени към него сеялка и фадрома е затиснал млад мъж в нива край Средец, съобщават от полицията. Инцидентът е станал около 12,55 ч. на 17 октомври, но за щастие е без фатален край

Добри са условията за туризъм по планините

Добри са условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). Температурите са ниски – около 1-2 градуса

>