Депутат - бивш съпруг и шеф на министерски кабинет, скара "здравно" ДБ и ПП

07.12.2023 22:00
Съпредседателят на ДБ Христо Иванов успокоява колегата си от ДСБ Йордан Иванов, който се ядоса на “Промяната” заради министър Хинков. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Проф. Христо Хинков е дал нарушенията на прокуратурата и финансовите институции.
Васил Пандов

Изненадващо уволнението на шефа на “Пирогов” за първи път удари публично и отношенията между “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

“Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на която и да е болница”, заяви финансовият министър и съпредседател на “Промяната” Асен Василев в сряда вечерта. И обясни, че “ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката, вместо да прави циркове и да блокира държавата”. Борисов подкрепи реакцията му. Дали това вече е било проиграно между двамата, никой не знае.

Залпът на съпредседателя на ПП Василев срещу колегата здравен министър предизвика бурна реакция у ДБ. И даде повод за по-внимателно вглеждане във фактите под повърхността.

Проф. Христо Хинков, който е от квотата на ДСБ, уволнява назначения от бившия здравен министър на ПП Асена Сербезова директор д-р Валентин Димитров. В негова защита скочиха първо от ГЕРБ - лидерът Бойко Борисов, двама бивши здравни министри - проф. Костадин Димитров и Десислава Атанасова, както и от ДПС. Следва изненадващото искане на оставката на Хинков от министър Василев (от ПП).

В четвъртък сутринта от ДСБ настояха: “Изказването, че всеки министър трябва сам да търси своята политическа подкрепа, ни притеснява - означава, че всеки министър сам трябва да се договаря с ГЕРБ и ДПС. Затова той дължи обяснение на нашата група трябва ли министрите да се договарят с ГЕРБ и ДПС и ако не получат тяхната подкрепа, да си подадат оставката”, заявиха от партията, чийто дългогодишен член е проф. Хинков. И му декларираха подкрепа в “битката му с корупционни практики”.

“Буди недоумение как цялата политическа власт втори ден се занимава с директора на една болница, за когото има експертен доклад за съществени нарушения на Закона за обществените поръчки”, каза зам.-шефът на ДСБ Йордан Иванов. И тълкува - Костадин Ангелов се стреми към министерския пост, но “начинът, по който го прави, ще доведе до скъсване на менискус”.

Всъщност явно напрежение между хора от ПП-ДБ и проф. Хинков има от септември. Острието на атаката е депутатът от ПП Васил Пандов, който дори му поиска оставката с пост във фейсбук. Формален повод бяха думи на Хинков пред “Евроком”, че се чудел дали да напусне, или да продължи да се бори. Каза ги след уволнението на зам.-министър Бойко Пенков, който бе лично негов избор, и назначението на посочения от премиера проф. Илко Гетов.

В това интервю Хинков обяви, че “има граници, които могат да се спазят. Ако не се спазят, аз също ще си подам оставката”. А границата била без повече смени в екипа му. Иначе за Денков каза добри думи: “Аз затова работя с него - той запазва здравия си разум с тази психопатна среда и аз искам това правителство да успее, защото това е шанс за България”.

Назначеният му зам.-министър Гетов е в близки отношения с проф. Асена Сербезова по фармацевтична линия, твърдят от средите.

“Атакуващият” депутат Пандов пък е бивш шеф на кабинета ѝ като министър и бивш съпруг на депутатката от ДБ Елисавета Белобрадова.

Публична тайна сред ПП била, че съпартиецът им е имал амбиции или за поста на Хинков, или поне пак да е шеф на министерския кабинет.

Според запознати Пандов е поискал публично оставката на Хинков, защото във въпросното интервю министърът от ДСБ за пръв път си позволил и по-остър коментар за недостига на лекарства по тяхно време: “Проф. Сербезова очевидно е в тази цялата игра с реекспорта и нейните обяснения по медиите, че тя е променила формулата в СЕСПА съобразно формулата в закона, са несъстоятелни - можело е да промени формулата в закона”.

Забележка към Хинков дойде и от друг депутат от ПП - Венко Сабрутев. “Защо има одит само на една болница. Защо не “Майчин дом”? Защо не се направи цялостен одит на здравната система? Всички знаем за тежките нарушения в здравеопазването”, каза той.

След приятелския огън Кирил Петков опита да замаже: “Това, което каза Асен Василев, е, че всеки министър по принцип трябва да си носи отговорността за действията. Че ако бюджетът не бъде приет, той ще си подаде оставката. За други оставки не е говорил”. Твърди се, че опитвал да балансира и вътре в коалицията.

Обясни, че модел на Бойко Борисов е да коментира (лидерът на ГЕРБ препоръча да послушат Асен Василев), но добави: “Колегите от ГЕРБ трябва да знаят, че всяко едно финално решение става, след като има лидерска среща. Такива индивидуални медийни изяви нямат много стойност”. И крайното решение е на Денков и Габриел.

На този фон здравната комисия гласува снощи Хинков да отмени решението си за отстраняване на Димитров като шеф на “Пирогов” до произнасянето на компетентни органи. Реално тя не може да задължи министъра. И двамата бяха изслушани от депутатите.

Хинков е дал доклада за нарушения на АДФИ, Сметната палата, ДАНС, Икономическа полиция и прокуратурата. От палатата обаче още не го били получили, а одит на “Пирогов” планират за догодина.

“Прокуратурата е в “Пирогов”. Не разследват мен. Разследват хора от екипа на г-н министъра”, отвърна пък Димитров на удара. Не посочи имена, но става дума за бившите заместници на проф. Балтов като директор на “Пирогов” - д-р Красимир Николов (сега шеф на кабинета на Хинков) и д-р Лучия Добрева (началник на “Медицински дейности” в МЗ). Те бяха уволнени от новия тогава директор проф. Иван Поромански, назначен през юли 2021 г. от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Причината - пак обществени поръчки. Бяха дадени на прокуратурата, но Балтов не беше замесен.

Директорът на “Пирогов” ще съди професора за уронен авторитет, преди него задлъжняла болницата

Валентин Димитров: Пращат ни неосигурени от цялата страна, само лечението на

обгорелите грузинци ни струва 1,5 млн. Иск за обида, уронване на авторитета и клевета срещу министъра на здравеопазването ще заведе уволненият директор на “Пирогов” Валентин Димитров. Два дни след като стана ясно, че Хинков го отстранява заради лошо финансово състояние на болницата и обществени поръчки, Димитров свика медии да направи изявление, а зад него се подредиха лекари.

Тези хора не са престъпници, посочи ги шефът им. “Инсинуациите, че “Пирогов” е пред фалит, за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър”, заяви той.

Настоя, че откакто е директор, дружеството е на печалба, а въпросните 31 млн. лева загуба са трупани 23 г. Печалбата т.г. при него била над 1,12 млн.

“Всички неосигурени са тук, поехме тримата грузинци след взрива, струваха 1,5 млн., но още не е платено за тях, нито за децата от Македония”, даде пример д-р Димитров как “Пирогов” трупа загуби.

След всички сътресения имало две опасности - 2574 притеснени медици дали ще вземат заплатите си и хора в напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ, обяви Димитров.

Той написал писмо до Борислав Сарафов, в което сам го моли прокуратурата да влезе в “Пирогов” и да го провери за одитния доклад на министър Хинков. “Да ме провери и финансовият министър Асен Василев”, призова той.

Няма да си подам оставката, категоричен е Хинков

“Не правя циркове, а си върша работата.” Така здравният министър проф. Христо Хинков задочно отвърна на министъра на финансите Асен Василев, който заяви, че Хинков трябва да си подаде оставката, а “не да прави циркове и да блокира държавата”.

“Няма да си подам оставката за такова нещо”, категоричен бе Хинков пред Би Ти Ви в четвъртък. Според него оставка може да му иска само премиерът, който го е назначил, и след това тя да се гласува в парламента.

“Не може всички решения, които вземам аз на този пост, да бъдат съгласувани с политически лидери. Ако това бърка нечии сметки или създава проблеми от политическо естество, не мога да ги реша аз”, каза Хинков.

По думите му вече сваленият от поста директор на “Пирогов” д-р Валентин Димитров е пример за това, че болницата не е случайно място и там очевидно се преплитат интереси.

“Аз съм бил 10 г. в “Пирогов”, стар пироговец съм. През последните 10-15 г. болницата западна много. Много лекари напуснаха. Тази болница е изключително важна за България, не може да напускат професионалисти”, обоснова решението си Хинков да уволни директора ѝ.

Според одитния доклад на МЗ Димитров е възложил 3 обществени поръчки за апаратура, всяка на стойност над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с министерството. Има и други разходи за 1 млн. и 143 хил. лв., както и фактури без сключени договори и обществени поръчки. “Предприятието е декапитализирало по нашите официални доклади”, каза още Хинков. Според него последният заем, който болницата взема, ще създаде още по-тежка финансова ситуация.

Други от От страната и света

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

Община Русе започна обновяване на алеите в Парка на младежта (Снимки)

Започна изпълнението на текущ ремонт на алеите в Парка на младежта, като част от стратегията на Община Русе за подобряване на инфраструктурата и осигуряване на по-комфортни условия за разходка и

>