От мрежата: Защо са зле и по четене, и по математика

07.12.2023 21:31
Ученици се редят за полагане на матура

Отчайващите резултати на българските ученици в международното изследване PISA предизвикаха гневни и възмутени коментари в социалните мрежи.

Страната с най-слаби жизнени показатели в съюза е и с най-слаби образователни? О, каква изненада!... Предлагам виновна да е държавна-сигурност-и-всичко-останало. Може и Путин да се е намесил, пише във фейсбук профила си политологът Първан Симеонов.

Няма да стегнем учениците с повече дисциплина и да престанем да се лигавим пред капризите на родителите, няма да овластим учителя. Напротив, ще настояваме на още повече от онова, което давахме в последните три десетилетия - да бъде творческо образованието, а не състезателно; да има по петнайсет учебника и да избираме; в тях, ако може, да не пише нищо за България, а само за компютри и всеки да става ИТ; децата да “са себе си”, а не да знаят отрано, че пазарът на труда иска своето; да внушаваме на ученика, че всеки ще е поне Стив Джобс, а няма да е наемен работник; да насърчаваме още повече индивидуализъм, а не солидарност, в едно от най-индивидуалистичните и бездруго общества в Запада, пише още той.

Големият проблем не е спадът от 17 точки, а фактът, че резултатите по четене и математика са еднакво зле, пише от своя страна математикът и преподавател в НБУ и НГДЕК д-р Лъчезар Томов.

Това не е типично (обикновено математиката изостава видимо от четенето) и показва, че не е просто липса на часове проблемът, а дълбок, принципен проблем с целите на системата - наизустява се без мислене по всеки предмет, обяснява той във фейсбук.

Политологът Явор Сидеров пък посочва парадокс - общият срив води до срив в представянето и на онези, които са привилегировани в българския контекст.

С други думи, в образованието поединично спасение няма, нито пък е възможно да създадеш работещи гета за богати, споделя Сидеров.

Според д-р Аспарух Илиев пък тези деца ще имат огромни проблеми да се реализират в модерния свят, а функционалната грамотност започва от вкъщи.

И ако търсим да обвиняваме само училищата и системата, няма да е правилно. Системата има огромни проблеми. Но с масово разпространение и приемане на фалшиви новини от интернет и всякакви конспиративни източници, без грам проверка на данните, вярвайки на никому неизвестни “пророци” по всякакви теми, създавайки нездрава и безкритична среда вкъщи, търсейки рептили, световно правителство, съзаклятнически тъмни ложи и пр. дивотии, просто сме отгледали следващото поколение, подобно на нас. Всеки един от нас възпитава децата си, пише той.

Подобна позиция споделя и Лияна Панделиева.

И докато мрежата завря и прекипя от възмущение за жалките резултати от изпита PISA сред деветокласниците, над 90% от коментаторите не могат да улучат и един пълен член, не знаят как се пише сравнителна степен, не знаят елементарни пунктуационни правила. Но те са възмутени и ругаят “системата”, пише още Панделиева.

Според икономиста Михаил Кръстев, отнемайки конкурентния принцип в образованието и властта на преподавателите да поставят сито между желаещите и нежелаещите да се образоват, води до резултати като тези от PISA.

Безусловното базово образование (в каквото се е превърнало всичко до магистърска степен в България) не работи именно заради принципа на безусловност. По същия начин, както не би работило в икономиката и всяка друга сфера, в която се отнеме принципът на конкуренцията. Нито едно дигитално приложение, нито едно нововъведение или реформа няма да сработи, докато не се премахне гаранцията, че всеки ще получи образование, независимо от усилията, които отказва да положи, обяснява икономистът.

 

Други от Лични

Иван Гарелов, който ми даде от професионалните уроци до вкуса на живота

Така е с най-големите загуби: внезапно осъзнаваш, че си е отишъл един от най-важните хора в живота ти. Че няма да се обади по неговия кратък и категоричен начин

Свободата е междинно състояние - ето как го нарисува Анри Кулев

Коментар на седмицата №3: В Германия слушат "Добре дошли, скъпи убийци!" или защо се провали миграционната политика *

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с близо 38 048 прочитания. ⁃ Дисциплинираното общество не издържа вече на политическата коректност

Не е добре

Много е добре, че в ПП-ДБ има дискусия, предшестваща евентуалното общо явяване на предстоящите избори. Никак не е добре, че тази дискусия е съсредоточена /по публична информация/ в правилата по избор

Завещание на седмицата: С райския газ се провалихме, дано поне с енергийния сниф успеем

Политици и институции спят. Събуди ги певицата Диона, докато рекламира енергийна напитка на прах, която се смърка през носа. Преди Диона обаче беше вестник "24 часа"

>