Константин Бояджиев: Само качествените имоти генерират постоянен интерес

11.12.2023 08:00
Константин Бояджиев е изпълнителен директор на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД от началото на 2016 г. В екипа на компанията е от 18 години, през които е участвал в мениджмънта, отговорен за развитието на продажбите и маркетинга. Завършил е „Международен бизнес“ в САЩ през 2005 г.
InterContinental Sofia, който е собственост на водещата инвестиционна компания „Галакси Инвестмънт Груп” се намира в caмoтo cъpцe нa столицата – на пл. „Hapoднo събpaниe” 4
Royal Garden е сред най-предпочитаните и престижни комплекси в Пловдив заради своята локация, модерна архитектура и висококачествено изпълнение
„Офис Парк Пловдив” съчетава всички изисквания за модерно и високотехнологично офис пространство. Сградата на „Галакси Инвестмънт Груп” е и първата със „Златен LEED сертификат“ за устойчиво строителство в Пловдив

Модерното строителство комбинира съвременен комфорт, здравословна жилищна среда и иновативни решения, казва носителят на наградата за инвестиции и растеж през 2023 г.

Множество национални и международни отличия, първокласни проекти с визия за бъдещето и поредица от успешни бизнес начинания. Това са само част от факторите, които издигнаха „Галакси Инвестмънт Груп” до лидерските позиции в сектора на недвижимите имоти и новите технологии през последните над 20 години. Изпълнителният директор на компанията Константин Бояджиев говори за ключа към този и много други постигнати успехи броени дни след поредното голямо отличие, свързано с устойчивия растеж и постоянните инвестиции в ноу-хау, високи технологии и иновации, което дружеството получи от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

- Г-н Бояджиев, преди всичко бих искал да ви поздравя за поредното отличие на „Галакси Инвестмънт Груп”. Компанията стана носител на приза „Инвестиции и растеж“ в конкурса „Мистър и Мисис Икономика” за 2023 г. Каква е тайната за този успех? 

- Това е един от най-престижните конкурси в икономиката и бизнеса у нас. Оценката на най-голямата работодателска организация за постиженията на „Галакси Инвестмънт Груп” мотивира екипа ни да продължаваме да се развиваме и за пореден път ни доказва, че инвестициите в реализацията на модерни концепции, високи технологии и иновации движат компанията в правилната посока.

Да развиваш диверсифицирано портфолио в различни сегменти в сектора на недвижимите имоти, всеки със своята динамика и специфика, е предизвикателство, с което ние в „Галакси Инвестмънт Груп” се справяме ежедневно. Успяваме да създадем проекти, които са отправна точка за най-високи международни стандарти и са в съответствие със стремежа ни за устойчив растеж. Доказателство за всичко това са нашите петзвездни хотели от световен клас, отличителни жилищни комплекси,  модерни офис сгради, индустриални имоти и ритейл зони.

- Какви са основните предизвикателства пред вашия бизнес, когато всички говорят за охлаждане на пазара на недвижими имоти?

- Пазарът на недвижими имоти винаги е бил актуална тема за анализаторите, без значение в каква фаза се намира. Нашата философия е да превръщаме в добра бизнес възможност всеки период, независимо дали той се характеризира с възход или е турбулентен.

В годините изградихме устойчив фундамент – богато и разнообразно портфолио, и отличен екип, който следва успешен бизнес модел. Целта ни е да надграждаме всеки наш нов проект, що се касае до концепция, погледната през призмата на бъдещите изисквания. Държим на качественото изпълнение, с най-модерни сградни системи и съвременен дизайн, което генерира траен интерес.

- А променихте ли курса на вашите активи заради икономическата обстановка?

- Нямаше особена нужда да го правим, тъй като портфейлът на „Галакси Инвестмънт Груп” е много диверсифициран. Всеки обект има своята икономическа тежест и влияе различно върху общия резултат, което ни дава възможност да бъдем устойчиви. При хотелите например през последните две следковидни години се регистрира истински бум.

Това, върху което поставяме особено силен акцент, е повишаването на качеството. Мога да кажа, че това е ключът за всеки един проект. Затова заложихме на реновацията на перлите на нашето портфолио – столичните хотели InterContinental и Hilton. Показахме, че петзвездното качество е възможно във всякакви икономически условия. 

Тези високи стандарти пренасяме и в жилищните ни проект, защото опитът ни показва, че по този начин към тях се генерира интерес и постоянно търсене.

- Как стоят нещата с жилищния сегмент?

- Инвестицията в жилищен имот е изключително устойчива тенденция в дългосрочен план, ето защо отличното изпълнение на сградите, ролята нa cpeдaтa и комфортът нa oбитaвaнe пpoдължaвaт дa са основни пpиopитeти и за нас инвеститорите, и за клиентите.

Ако трябва да обобщя, купувачите са все по-взискателени, активно търсят и сравняват paзлични варианти по много показатели и ca склонни да се сдобият с даден имот само ако той отговаря нa заложените критериите. Част от тях са лoĸaция, функционалност нa застроената плoщ, ĸaчecтвo нa вложените мaтepиaли и нe нa последно мяcтo - нaчин нa cтoпaниcвaнe нa oбщитe чacти.

Наблюдава се и друга тенденция, започнала през последните няколко години. Представителите на новото поколение млади и успешни хора бързо се превръщат в доминираща сила на пазара на недвижими имоти. Този тип клиенти са дигитално ориентирани, търсещи нoвocти, здpaвocлoвнa cpeдa нa живoт и инoвaции, които им cъздaвaт yдoбcтвo и cигypнocт. Те се ориентират към имоти в затворени комплекси, в градска среда, с максимално озеленяване, с възможност за закупуване на паркомясто или гараж. Предимство е наличието на близки паркови пространства, детски градини и училища, магазини и варианти за спорт.

Създаването на нови жилищни концепции стъпва върху задълбочени анализи и проучвания, свързани с утрешните изисквания за модерни жилищни пространства и съпътстващите ги технологии, които създават съвременния комфорт на обитаване.

Нашият екип дискутира и разглежда в дълбочина всеки един детайл в проектите, които създаваме, от гледна точка на дизайн, функционалност и устойчивост. Обследваме различни варианти и специфики на материалите, които влагаме, за да сме сигурни, че сме избрали най-доброто и дългосрочно решение.

Това повишава стойността на имотите във времето. Отличията, които получаваме са отражение на добрата ни работа в тази насока. Сред тях са наградите в националния ĸoнĸypc "Cгpaдa нa годината". За реализацията на първия етап от жилищен парк Royal Garden получихме награда в категория „Жилищни комплекси от многофамилни сгради“ - повод за гордост и висока оценка за средата на живот, която създаваме.

- А какво е очакването ви за останалите сегменти от сектора?

- Реализирането на нови проекти е голяма отговорност. Новите сгради променят облика на градовете, формират нов начин на мислене, повлияват живота на хората в тях.

През последните месеци отчитаме интерес и към офис площите. Очаквам тази тенденция да продължи.

Днешните модерни офиси са място за развитие на нови идеи и формиране на корпоративна култура. Те трябва да отговарят на разнообразните нужди на своите ползватели, като предлагат комфортна и вдъхновяваща среда. Успешни проекти са тези, които събират в едно и отразяват баланса между работни пространства, места за рекреация, комфортни интериорни решения и технологична обезпеченост.  Ние сме наясно, че качеството на средата е от съществено значение за здравето и продуктивността на служителите. В този смисъл „Офис Парк Пловдив” е отличен пример, с който покриваме най-високите стандарти и успяваме да удовлетворим максимално нуждите на наемателите ни. Предоставяме им модерна сграда клас А, в която да развият идеите си съгласно изискванията на техния бранд.

Търсенето на индустриални парцели и индустриални обекти ще продължи, но само на места с готова инфраструктура. Нашият опит показва, че  такива проекти са успешни не само заради локацията си, но и защото предоставят възможност за бърз старт на строителството, който спестява дъгите процедури. Нашият проект „Индустриален парк Марково”,  разположен на околовръстния път на Пловдив, разполага с отличната инфраструктура, която развихме. Голямата част от парцелите в него вече са разпродадени, а някои от клиентите ни предприеха експанзия в зоната, което много ни радва.

Хотелският сегмент е изключително динамичен. Подложен е на постоянни промени и подобрения в отговор на нови тенденции, технологични иновации и задълбочени проучвания върху клиентските нагласи. Също така възникват нови тенденции в областта на устойчивостта, технологиите за персонализация, а тези изменения водят до постоянни нововъведения в хотелския бизнес.

-  Зелената вълна, която преминава през Европа и света, променя ли бизнеса с имоти?

- Нарастващото въздействие на климатичните промени прави екологичната устойчивост ключов приоритет за сектора на недвижимите имоти.

Без съмнение това ще оскъпи допълнително проектите във времето, но инвеститорите ще  трябва да работят в посока намаляване на вредните емисии.

И ние като водеща инвестиционна компания подхождаме изключително отговорно в тази посока. Доказателство за ангажимента ни към изграждането на по-здравословна среда и ефективно използване на енергийните ресурси е „Златният LEED Сертификат“ за „Офис Парк Пловдив” за устойчиво строителство. Той е признание за лидерство в трансформирането на строителната индустрия и взима под внимание всеки детайл, свързан със строителството и експлоатацията на сградата - от дизайна и проектирането, през поддръжката и наемането, до модернизацията и реконструкцията на обекта.

Освен всичко това днес „Галакси Инвестмънт Груп” стои и в основата на най-мащабния и успешно реализиран проект за производство на възобновяема енергия в България.

- Кои според вас ще бъдат предизвикателствата през 2024 г. и как ще се отразят върху имотния пазар?

- Съвкупност от фактори влияят на инвестиционната среда и имотния пазар – инфлация, доставки, лихви по кредити, геополитическа ситуация, ситуация в страната. Поведението на инвеститорите в голяма степен зависи от политиката на банките, свързана с кредитирането. В този смисъл инвестиционният апетит не е самоцелен и  условията за финансиране са ключови за бизнес инвестициите. По-високите разходи за финансиране се отразяват на поведението на икономическите субекти, а лихвите по ипотечните кредити са определящи за крайните клиенти, каквито са купувачите на жилища. Това може да създаде усещане за охладняване на пазара като цяло.

Но често то има и положителен аспект - да държи новите проекти в кондиция и да спомага за едно своеобразно отсяване на добрите концепции.

Други от От Пловдив

Блъснаха пешеходец на бул. "Северен" в Пловдив, задръстването е голямо

Пешеходец е бил блъснат на пловдивския бул. "Северен". Инцидентът е станал преди минути, близо до кръговото кръстовище при моста на Адата. На този етап няма информация за състоянието му

Кметът Димитров и депутатът Георгиев изпълниха задача на Борисов за Пловдив

Министерството на културата е дало картбланш за разкритата археология под Бетонния мост и така жп линиите могат да бъдат прокарани. Това става ясно от прессъобщение на кандидат–депутатите на ГЕРБ

Пловдивчани заравят тайно на лунна светлина умрелите си домашни любимци (Снимки)

Гробището за кучета и котки беше затворено през 2016 г., не можело да е до мъртви хора Направих нарушение, писаната Меги лежи в двора на бащината ми къща в Скутаре

Изтребиха всички пернати в опитната база на Аграрния университет заради птичи грип

От Областната дирекция по безопасност на храните предприемат всички мерки за ограничаване на разпространението на болестта Всички пернати – кокошки и петли

Полицейска акция затвори магазините в Шекер махала (Обновена)

Всички търговски обекти в пловдивската Шекер махала затвориха, щом се разчу, че предстои мащабна полицейска акция. Работеше само една заложна къща и униформените влязоха в нея

>