Митрополит Николай: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява значително

07.12.2023 11:17
Патриарх Неофит СНИМКА: Николай Литов

Доколкото имам информация, състоянието на патриарх Неофит се подобрява значително, каза днес пред журналисти Пловдивският митрополит Николай преди началото на днешното заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), което е в Синодалната палата.

Както писа БТА, на 29 ноември от Светия синод на БПЦ-БП съобщиха, че Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е хоспитализиран във Военномедицинската академия (ВМА) заради белодробно заболяване.

"Всички ние отправяме усърдни молитви към Бога, да го вдигне от болничния одър. Да бъде здрав и да продължи да управлява достойно, както досега и занапред, с вдъхновението на Светия дух, кораба на родната ни Света църква към Божието царство", заяви днес Пловдивският митрополит.

Попитан дали Негово Светейшество е контактен и дали някой е разговарял с него, митрополит Николай отговори: "Доколкото имам информация, контактен е".

На въпрос на БТА по какви теми ще заседава днес Светият синод, както и попитан от други медии - дали ще има промени в администрацията, Пловдивският митрополит каза, че няма да има промени в администрацията.

Синодът ще заседава по текущи въпроси, свързани с различни преписки, с финансовите бюджети на митрополиите, на ставропигиалните манастири. Ще видим и просветната дейност в духовните училища. Имаме теми от различно естество, все в полза на Светата ни православна църква, каза митрополит Николай.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>