Шефът на "Пирогов": Политически незрели са инсинуациите, че болницата фалира (Видео)

07.12.2023 09:05

Ще заведа иск за обида, уронване на авторитета и клевета срещу министър Хинков, заяви Димитров

Инсинуациите, че "Пирогов" е пред фалит за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър. Това заяви освободеният шеф на "Пирогов" Валентин Димитров на брифинг пред медии.

"Втората опасност е, че хората живеят в напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ. За времето, за което съм начело на болницата, дружеството е на печалба. От началото до 31 октомври тази година печалбата е над 1,12 млн. Тези 31 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години, не чувствам вина. Всякаква намеса на "Пирогов" в политически борби не е приемлива, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия", допълни д-р Валентин Димитров.

Димитров заяви, че при встъпването си е внесъл в Министерството на здравеопазването доклад за цялостното състояние на болницата.

"Имахме един час разговор с Хинков. Обясних му всичко. Това е моят единствен разговор с него. После се видяхме на връчването на наградите "Млади лекари" и едно мероприятие на ВМА. Не съм викан в Министерството", каза още той. И допълни, че е написал писмо до прокуратурата, с което иска държавното обвинение да влезе в лечебното заведение и да направи проверка.

"Предавам писмо до Асен Василев и до АДФИ с молба да влезе и да провери по одитния доклад директора на болницата. Изпратил съм писмо до министър Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в МЗ септември месец подлага на заплаха "Пирогов", коментира шефът на "Пирогов".

"Хората в "Пирогов" работят под постоянен стрес. С Мустафа Емин нямаше да има скандал, ако хората бяха диалогични. Всеки родител може да допусне грешка", допълни той.

Според Димитров няма как "Пирогов" да не бъде декапитализирана, след като всички неосигурени хора се лекуват в болницата.

"Обадили са ми се от всички парламентарни групи. Подкрепа получихме от всички. Няма да назовавам имена."

"Аз лично ще заведа иск за обида, уронване на авторитета и клевета лично срещу министъра заради неговите изказвания в медиите."

Изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров беше освободен от поста си във вторник от министър Хинков и на негово място беше назначен д-р Константин Димов. Новият директор все още не е вписан официално обаче, тъй като процедурата е спряна от Софийския градски съд.

ГЕРБ веднага реагираха и обявиха бойкот на правителството заради смяната на директора. Те поискаха създаването на механизъм за взимане на решения в "сглобката", а Костадин Ангелов заяви, че одитът за "Пирогов", станал причина за смяната на ръководството, бил "изсмукан от пръстите си".

Междувременно прокуратурата започна проверка въз основа на одитния доклад.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>