Гергана Апостолова-Костова: Където и да ходя, се връщам в Бургас

05.12.2023 15:40 Тони Щилиянова

В регионалните приложения "Рестарт" на в. "24 часа" търсим хора, родени в съответния град, но които в момента не живеят там или често отсътват от него.

Те разказват с много любов и вълнение за приятелите, за улиците от детството, за гледките и случките, които остават в съзнанието им завинаги.

"Аз съм родена в Бургас и при мен всичко започва от Бургас. Животът ми е минал в този град през много различни и всеки за себе си уникален момент", казва Гергана Апостолова-Костова, прославила не само града, но и България.

Тя е първата българка, станала двукратна световна и трикратна европейска шампионка по карате киокушин - ката, както и многократна шампионка на Америка.

"Имам възможността да живея и в друг морски град, освен това съм отгледана на колела от родителите си - автомобилните състезатели Елена и Стоян Апостолови, но в родния Бургас имам много здрави корени и където и да ходя, ме връщат отново.

Животът ми е свързан със спорта от дете. Тренирах почти всички видове спорт. Основните ни тренировки бяха в Морската градина - любимото място на бургазлии.

Няма да забравя една щафета през зимата, а тогава падаше "приличен" сняг. Нямаше шпайкове за целия отбор и за късмет аз бях от тези, за които не стигнаха.

И тогава дойде паниката. Всичко беше заледено и освен това обувките за бягане не бяха маратонки, а гуменки. Започнах да загрявам, пробвах да ускорявам, но буксувах. А и аз като всички деца трудно понасях загубата. Затова взех най-правилното решение - няма да бягам! Това обаче означаваше, че провалям отбора, спомня си Гергана.

Тогава се намесва баща : "Един за всички, всички за един! Това е предизвикателство! Всеки може на лесното, трябва и ще успееш!" И сваля ботушите и оранжевите си хавлиени чорапи и заповядва на дъщеря си да обуе чорапите върху гуменките.

"Изпълних заповедта и от последна, предадена на мен щафета, докато бяха топли хавлиените чорапи, стигнах до последния пост почти наравно с първата. И успях!

Тогава разбрах, че основното съревнование е да победиш себе си. Няма как да забравя този момент, на това се градят и успехите ми като състезател и треньор.

И всичко започва от Бургас! Как да не обичаш този град и това семейство? Освен това кой ще отрече, че Бургас е град на талантите? Замислете се само, почти всички кадърни и талантливи хора в различните сфери имат корени в Бургас или във феноменалната Странджа."

Други от Новина в снимка

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този поп певец, станал популярен с песен, написана специално от баща му?

Отговорът на фотозагадката от 14 октомври е Владимир Ампов-Графа. 👉Въпросът беше: Кой е този поп певец, станал популярен с песен, написана специално от баща му

Фотозагадка: Кой е този поп певец, станал популярен с песен, написана специално от баща му?

Фотозагадка: Кой е този поп певец, станал популярен с песен, написана специално от баща му? Жокер: Дебютният му албум излиза през 1993 г., а в момента е едно от популярните лица на екрана

Светлинно шоу в небето: Кометата Лавджой ярка за дни, но пак след 80 000 г., северното сияние е кратко, но по-често (Обзор)

В понеделник след 19,30 ч около Варна за последно ще се вижда кометата Ярката комета Лавджой наблюдаваха звездобройци в Северозападна България в събота вечерта

Николай Денков бяга в „Маратон София 2024"

Народният представител Николай Денков сподели своето участие в Софийския маратон в публикация във Facebook. 41-вото издание на "Маратон София 2024", най-масовото спортно събитие в столицата

Полярно сияние в части от Северна България (Снимки)

Полярно сияние беше видяно в небето над части от Северна България, както и от Румъния и Молдова, в четвъртък вечер.  Полярните сияния, известни още като аурори, са оптични явления

>