Дългогодишен рибар: Шаранът си е шаран, край морето без черноморска риба за Никулден не може
„През последните над десетина дни времето, предвид силния вятър и бурните вълни в морето, е доста непредразполагащо за Никулден да има прясна черноморска риба. Моята искрена и настойчива препоръка към хората край морето е да не лишават никулденската трапеза от черноморската риба, като отворят фризерите си. Сигурен съм, че след този успешен риболовен сезон все ще има прибран по някой пакет", каза дългодишния рибар от Балчик Виктор Лучиянов.
„Който е роден край морето няма как да харесва шарана. Твърдя най-отговорно, че черноморската риба е една от най-вкусните в света. Дори и да престои няколко седмици във фризер, не губи качествата си", добави той.
Риболовният сезон беше изключително богат на лефер, сафрид, зарган, карагьоз. Една от най-предпочитаните риби за приготвяне на Никулден покрай морето е леферът. На нея години наред залага и Лучиянов."Както и да я приготвиш тази риба, винаги е вкусна. Но препоръчвам лефер на дървени въглища. И тук идва тънкостта – печен с помощта на пулверизитор с вода. Аз научих рецептата от гърците, които ни критикуват, че не знаем как да печем риба. Опитах се да им обясня, че, когато се пече рибата, трябва да се маже с олио, зехтин, масло и т.н. Оказа, че това е погрешно. След като е почистена добре рибата – лефер, скумрия, карагьоз, се взема пулверизитор със студена вода. Когато парчетата се наредят върху скарата над дървените въглища, започва запалване на рибата. В този момент се пръска леко върху нея, така че капчиците вода да угасят огъня. По-важен е обаче другият ефект – рибата да почне да става сочна. И друга подробност – капките вода, падайки върху жарта, отделят пара нагоре. Тази пара допълнително доприготвя рибата и запазва сочността й. Мазнина не се слага, тъй като рибите – лефер, чернокоп, карагьоз, отделят толкова мазнина, че, когато почна печенето им, може да запалят дървените въглища", обяснява Лучиянов. „През зимния период „наборът" от видове риба в морето става доста по-малък, основно се лови карагьоз, попчета, в ограничени количества калкан", казва дългогодишният рибар.