Теодора Иванова: Децата ни живеят в интернет, но там ги малтретират с лоши думи или видеа

06.12.2023 12:01 Ярослава Прохазкова
Теодора Иванова

Няма българин, който да не е убеден, че трябва да осигурим защита на най-малките, но искаме да чуем колкото може повече мнения как да стане това, казва председателката на Държавната агенция за закрила на детето

- Д-р Иванова, тревожни данни има във ваши проучвания - 26% от българчетата са имали предложения за подаръци от непознати в мрежата, а 32% не са споделили, че са жертва на кибертормоз. Какво още не знаем за преживяванията им в мрежата?

- Ясно е, че в по-голямата част от всекидневието те са в онлайн пространството. Това се потвърждава и от двете проучвания, които Държавната агенция за закрила на детето реализира с Черноморска академия за сигурност и Регионалните управления на образованието и които цитирате.

Нашият водещ приоритет е да осигурим безопасна и сигурна онлайн среда за децата и затова анкетирахме над 4000 ученици във Варна и София.

В морската столица над 50% от децата влизат в социални мрежи поне 5 пъти на ден. 25% са в интернет пет и повече часа в денонощието. 55% играят в мрежа с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че такива покани са за срещи на живо.

Към 21% са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Резултатите в София не се различават. Почти 40% от анкетираните имат познати с фалшива самоличност. 26% са получавали предложения за подаръци от непознати. Най-притеснителното е, че 32% не са споделили с никого, че са били жертва на кибертормоз.

Безспорно интернет предоставя много възможности за знания и уместни за детската възраст забавления и развлечения, от които ние не може и не трябва да лишаваме децата. Чрез Националната телефонна линия за деца 116 111 децата споделят също, че в онлайн пространството са подложени и на психически тормоз и уронващо достойнството им от други деца чрез публикуване на видеоматериали и снимки.

Има случаи, при които в резултат на споделени компрометиращи видеа с нецензурно съдържание от техни познати, деца са изложени на риск от самонараняване, суицид и риск от разпространение на вредно и незаконно съдържание в интернет.

Затова е нужно от съвсем ранна възраст да бъдат научени на дигитална и медийна грамотност. И за възрастните е необходимо да положим усилия, за да се научат да говорят пълноценно с децата по тази тема.

- Какво прави агенцията, за да предпази малките в интернет?

- Работим в изключително добро сътрудничество с дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП-МВР и с Центъра за безопасен интернет. Именно онлайн безопасността и случващото се в интернет са винаги част от темите, които обсъждаме на заседания на Съвета на децата към председателя на ДАЗД.

Така от първа ръка имаме информация от децата, за да бъдат по-добре защитени. Стремим се с различни събития и дискусии да обясним и на възрастните как да ги подкрепят в подобни ситуации.

На сайта на Държавната агенция за закрила на детето са достъпни материали за безопасното сърфиране. Има ги и в училищата.

Една от основните цели на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2023 - 2026) е да се гарантира правото им на закрила чрез информационни и комуникационни технологии.

- За какво звънят най-често децата на телефонния номер 116 111?

- Най-често и деца, и възрастни се нуждаят от съвет заради трудности в комуникацията помежду си и с връстниците. И едните, и другите търсят подкрепа от консултантите на Националната телефонна линия 116 111 и на чат приложението към нея. Много съм щастлива, че имат вече доверие към нея, някои деца ни търсят повторно. Звънят за конфликти с родители и обратното, пращат сигнали за физическо и психическо насилие и пренебрегване, за риск от изоставяне на дете, за просещи на улицата...

- Има ли история, която вас лично най-много развълнува?

- За съжаление, освен за консултация и подкрепа понякога деца съобщават и търсят помощ за много тежки ситуации.

Не мога да кажа, че има обаждане, което ме е развълнувало повече или по-малко, защото не само като председател на Държавната агенция за закрила на детето, но и като майка не приемам и не пренебрегвам и най-дребната опасност за децата.

За да е по-лесен достъпът до нас, и отчитайки времето, което децата са онлайн, пуснахме и чат приложение към 116 111. Засега всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа експерти от агенцията отговарят на въпросите. Чатът е достъпен за всеки през 116 111.bg.

Има немалък брой мълчаливи позвънявания. Убедени сме, че чат приложението ще ги улесни да споделят на глас, за да получат подкрепа.

- Какво е важното, което трябва да знаем за тази Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца?

- За нейното разработване събрахме и анализирахме информация от всички ведомства, които имат отношение. В средносрочен план целта ни е да намалим случаите на насилие над деца поне с 20%. Политика на нулева толерантност към всички форми на насилие е друга цел, както и да повишим капацитета на професионалистите, работещи с деца.

Усилено работим да гарантираме правото на закрила на деца с увреждания, със специални образователни потребности, деца с нарушена или липсваща функционална реч, както и за борбата с ранните бракове, защитените места за изслушване и разпит на деца - т.нар. сини стаи.

- Подготвя се стратегия за детето - какво реално в живота ще зависи от нея?

- България е една от много малкото страни в Европа без стратегически документ, касаещ правата на децата.

Аз съм сигурна, че няма български гражданин, който да е против да се осигури необходимата подкрепа за децата, и подчертавам - за техните семейства и най-близките им.

Целта ни е да чуем възможно повече хора и затова апелирам повече хора да попълнят нашата анкета.

Други от Интервюта

Шефът на СДВР: Повече осветление и камери на уязвими места - така хванахме 70 крадци от домовете

Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов казва още: Целият контингент по задигането на коли премина през следствените арести Най-често в София се кара след употреба на канабис

Д-р Валентин Симеонов: Суши и пожари, а след тях потопи са само началото на новата реалност

Екстремните явления ще нарастват и по сила, и по продължителност.  Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ "Козлодуй", казва атмосферният физик във Федералния институт за

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

>