Уволненият шеф на МВР в Пловдив: Очаквам да бъда върнат на работа

05.12.2023 08:20
Васил Костадинов вече не е шеф на пловдивската полиция. Снимка Архив

Васил Костадинов, един от полицейските началници, които бяха сменени от новото ръководство на МВР заради забавеното разследване при убийството на Митко от Цалапица, заяви, че очаквал да го върнат на работа.

17 от 28 областни началници бяха сменени, а покрай скандала с протестите срещу МВР и последвалите обвинения за полицейско насилие се оказа, че те са преназначени в специално звено. "Първият, който бе преназначен и единствен за момента е уволнен, по мое мнение, с измислени аргументи и умишлено преиначени факти. Това звено функционира през чл, 33 от Закона за МВР- министъра на вътрешните работи може да разкрива неограничен по брой щатове и да назначава и като титуляри ръководни служители, които да подпомагат дейността му", обясни бившият началник на полицията в Пловдив. Самият той попаднал в звеното в началото на август - бил пренанзначен временно за година.

"Министър Калин Стоянов ми се обади няколко дни преди това и ми каза, че около мен има доста напрежение и по тази причина трябва да мисля дали може да работим заедно. С останалите 17 колеги е подходено по същия начин. Те, за разлика от мен, са викани в кабинета му и им е казано, че около тях има напрежение. На мен не ми даде подробности. Впоследствие бе изтъкнато, че причината за недоверието към мен е случая в Цалапица", обясни уволненият началник. Разговорът е 4-5 дни след убийството в пловдивското село. "И до ден днешен твърдя, че действията на полицейските служители по случая са достатъчно отговорно извършени, така че в максимално кратък срок да се открият извършителя и трупа при редица неизвестни обстоятелства, както и при много заблуждаваща информация, която да даде възможност на сочения за физически извършител да избяга", настоя той.

Костадинов очаква да бъде върнат на работа, въпреки че е дисциплинарно уволнен. Причината за отстраняването му е, че  е утвърдил изплащане на 14 лв. началника на полицията в Стамболийски Ангел Керпиев. В заповедта за уволнение пише 16,80 лв. дори сумата не са си сметнали, ядосан е той. В заповедта да уволнение не пише нищо за Цалапица.

Костадинов реагира и на скандала с "голите проверки" в пловдивски дискотеки, за които също бе обвинен в публичното пространство. 

Вижте кои бяха назначени за началници на пловдивските районни управления, имаше масова смяна седмица преди изборите, заяви той. И обясни, че хора, участвали и имащи "определящо отношение по реда и начина на извършване на проверките в дискотеките" вече са на важни постове. Според него това не е случайно.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>