Страхувам се, че може да се повтори историята с края на Кримската война

04.12.2023 18:39 Проф. Михаил Станчев
ГЕН. ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИ
Зеленски направи обръщение към украинския народ. Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Когато Русия загуби Кримската война (1856 г.), я лишават от право на флот, но Севастопол го оставят като руска крепост. Страхувам се, че тази история може да се повтори!

Това каза пред БНР проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

"Очаквам намаление на финансовата и военна помощ за Украйна. Политическият елит във Вашингтон, ако се смени, на Украйна ще ѝ бъде много сложно. Явно западните страни водят тайни преговори с Москва и Киев за намиране на някакъв разумен компромис", подчерта той.

По думите му основните критики, "които се пускат срещу президента Володимир Зеленски и неговия отбор", са от хората на предходния украински президент - Петро Порошенко: "Порошенко никога няма да прости на Зеленски, че му отне президентския пост. Той е много отмъстителен... Ген. Залужни и Зеленски могат да имат различен поглед и това е нормално. Винаги върховният главнокомандващ ще обвинява главнокомандващия за неуспехите на фронта. Политическите очаквания за контраофанзивата бяха много по-големи от реалните възможности на украинската армия. Това го каза ген. Валерий Залужни, че те не могат да достигнат дори паритет, а им е необходимо тройно превъзходство, за да се направи мащабна контраофанзива. А за мащабна контраофанзива няма нито оръжия, нито човешки ресурс."

Проф. Станчев изтъкна, че авторитетът на Зеленски е спаднал с около 30%, а авторитетът на ген. Залужни се е вдигнал: "Ако той прояви политически амбиции, макар засега да казва, че няма, но винаги могат да го накарат да каже "да". Ако каже "да", той печели!".

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>