Емили от Казанлък се придвижва вече с инвалидна количка, която сама управлява

01.12.2023 20:01 Ваньо Стоилов

С помощ от инициативата на президентството детето продължава лечението си срещу мускулната атрофия

От Бургас президентът Румен Радев даде началото на 21-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа".

Вече 20 години благородната кауза обединява българите около най-големия християнски празник Коледа. Благодарение на техните дарения през тази година са подпомогнати 586 деца с редки генетични заболявания.

От началото на 20-ото издание на "Българската Коледа" даренията са над 2 720 000 лв.
Благотворителната инициатива ще продължи до края на ноември 2023 г.

Осигурена е и високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на 26 болнични заведения в страната.

Новото издание на "Българската Коледа" е под надслов "Да дарим надежда на дете в беда" и ще бъде насочено в помощ на децата, които се нуждаят от хирургично лечение.

От тази есен Емили Бонева от Казанлък вече е ученичка в първи клас.

Седемгодишното момиченце е едно от децата на "Българската Коледа", което с помощта на инициативата продължава своето лечение срещу спиналната мускулна атрофия.

Миналата година "24 часа" разказа за нея. Тогава детето посещаваше детска градина с помощта на инвалидна количка. Сега то пак е с количката, която се движи с акумулатор и Емили може да я управлява сама, но вече учи в казанлъшкото основно училище "Никола Вапцаров".

Отново е сред здрави деца, които я приемат много добре

"В класа са 5-6 деца от нейната група в детската градина, с които е свикнала, сприятели се и с други свои съученици", разказва майка Стеляна Господинова.

В училището има рампа, по която лесно се придвижват инвалидни колички. По принцип първокласниците в него учат на втория етаж, но за да е по-лесно на Емили, осигурили специално за нейния клас учебна стая на първия.

Класната ръководителка се отнасяла към нея с особено внимание. Емили пък се отблагодарява, като е много добра ученичка. Още от детската градина тя се беше научила да чете и да пише, затова сега е много лесно.

"Емили пише на телефона си, за компютър още е рано. Освен това рисува хубаво и постоянно изработва поздравителни картички. Сама си съчинява и задачи по математика", похвали я преди време майка .
За разлика отпреди година,

първокласничката вече не вярва в Дядо Коледа - така я научили новите съученици

Но вярата на семейството, че "Българската Коледа" ще им помогне и един ден момиченцето ще проходи и ще има своя прощапалник, си е същата.

Другата голяма новина при Емили е, че тя вече е кака. В семейството се роди братче - Йордан, който вече е на 8 месеца.

"Здрав е, започна да се изправя на крачетата си", хвали го майка му Стеляна.

В същото време кака Емили няма сили да върви, може да стои само седнала. Диагнозата е спинална мускулна атрофия. Открили я, когато детето още не било навършило годинка.

Казали им, че заболяването е генетично, макар че в родовете на родителите нямало хора с такава болест. В годините провели лечение с инжекции, сега всяки ден момиченцето взема скъп сироп, който се плаща от здравната каса, разчитат и на рехабилитация със средствата от "Българската Коледа".

За да ги получават, трябва да водят детето на всеки 6 месеца на преглед в столичната Александровска болница, откъдето им издават съответния протокол.

Самата рехабилитация става в курорта Павел баня
- там живее майката на Стеляна и може да помага финансово на внучката си.

Стеляна Господинова е със средно образование, работила е като сервитьорка и шивачка, но сега е безработна, за да може спокойно да се грижи за двете си деца.

Преди време биологичният баща на Емили ги напуснал и създал друго семейство, но плащал издръжка и намирал време да се среща с детето. А майката е щастлива, защото до нея е бащата на Йордан - Христо. Запознали се случайно като в приказките - по време на телефонна онлайн игра, в която се случили от един отбор.

Сега той изпълнил обещанието си и се преместил от родния си град Попово при нея в Казанлък. И тук работи като полицай, но най-важното е, че е приел болната Емили като свое дете и се грижел много за нея.

Други от От страната и света

Пожар в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора

Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи  директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Русе комисар Светослав Войчев, цитиран от БТА

Украинка задържана за домашно насилие в София, счупила носа на гаджето си

Украинка наби гаджето си в София и му счупи носа. Случаят е от вчера. 40-годишният мъж отишъл в "Пирогов" с фрактура на носа и рана на лявата мишница. Разказал, че жената

БАБХ с допълнителни мерки срещу шарката по дребните преживни животни

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни в определени области на страната от днес

Възрастен с 4 апартамента задлъжня с 1,5 млн. лв. дни преди да почине

Заможен мъж с 4 апартамента се оказва длъжник за 1,5 милиона лева след смъртта си, става ясно от разследване на Нова тв. Няколко месеца след кончината на 77-годишния художник Стефан Родев

Полк. Елин Алексов за авиокатастрофата на 13 септември: Картината беше зловеща

По думите на ръководителя на Военно-апелативна прокуратурa всичко се е случило в рамките на седем секунди „Никой не знае какво се е случило в съзнанието на тези две момчета

>