Въвличат богати в опасна схема: 20 горят с милиони, уж вложени в ChatGPT

01.12.2023 18:52 Димитър Мартинов
Първата разбита банда в Европа за подобни измами бе у нас.

Опасна схема въвлича богати европейци, сред които и българи, в уж инвестиции във все по-популярната компания за изкуствен интелект ChatGPT.

С телефонни беседи на английски език от колцентрове у нас се предлагат нейни акции срещу солидни инвестиции.

Само в България по този нов измамен модел са ужилени над 20 бизнесмени, търсили бързи печалби със свободните си пари, научи “24 часа”.

Доскоро бандитите включваха в измамите си космическата компания “Спейс екс” на Илон Мъск, но ChatGPT и компанията зад него - OpenAI, я измества заради бързото навлизане на изкуствения интелект в технологиите.

Схемата наподобява тази на телефонните терористи. Историите, с които измъкват пари от жертвите си, са винаги актуални. По същия начин спрямо времето ало бандитите променяха своите сценарии - от “пари за близък, пострадал в катастрофа”, през “помощ на полицията”, до “лечение на роднина с коронавирус”. Сумите при тях обаче са много по-малки, защото лъжат най-често пенсионери.

Днес киберизмамниците веча действат от модерни колцентрове, в час са с новите технологии и търсят заможни хора чрез обяви в социалните мрежи. Затова и парите, които печелят от тази схема, са шест- и седемцифрени суми.

Един от последните случаи е с пловдивски предприемач, изгорял с 300 хил. евро.

Бизнесът му е с канцеларски материали. Видял реклама във фейсбук за инвестиции в криптовалути и решил да пробва. След като се регистрирал, от другата страна го набрали през интернет телефония. На английски му разказвали колко успешна компания за инвестиции са и как заедно могат да спечелят много пари. 50-годишният мъж се съгласил.

Гласовете от телефона го инструктирали как да свали програмата anydesk. С нея те получават отдалечен достъп до компютъра му. Мъжът го направил и гледал в реално време как инсталират на лаптопа му софтуера, уж за инвестиране.

Първоначално вложил 10 000 евро. Казали му, че печели 25 000 от акции на “Оупън ЕйАй” - компанията зад ChatGPT. Щастлив, че вече е акционер в най-перспективната компания в света, пловдивчанинът инвестирал суми още няколко пъти. Убеждавали го, че вече е акционер и в “Епъл” на покойния милиардер Стив Джобс. Акаунтът му показвал, че вече има над 3 млн. евро в ценни книжа от световни фирми. Когато решил да изтегли парите, измамниците му обяснили, че е изгубил всичко на бинарни опции, с които те оперирали с неговите активи. При тях има два варианта - например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си.

Тъй като са високорискови, в Европейския съюз бинарните опции са забранени за физически лица. Мошениците лъжели жертвите си, че залагат от името на фирмата и го правят само на сигурно. Всъщност обаче клиентите винаги губели парите си. А всъщност те нито са ставали акционери в компанията за изкуствен интелект, нито с парите им е оперирано с бинарни опции.

След като загубил всичко, пловдивският бизнесмен потърсил полицията, за да се оплаче, че залогът за бинарните опции не е негово дело. Тогава криминалистите обяснили, че е жертва на измама и никога не е печелил пари от престъпната схема.

Със 100 хил. евро пострадал и столичен бизнесмен. За разлика от пловдивчанина, който спрял да инвестира след загубата си, мъжът първо загубил 5000 евро. Инвестирал наново, този път 10 000, след това още 20 000, преди да им преведе още 65 хил. евро. Едва тогава спрял и подал сигнал, че е жертва на измама.

Друг загубил 30 000 евро. Разследващите са категорични, че става дума за една и съща банда. Причината е в многото съвпадения. Всички жертви са съветвани да изтеглят програмата за отдалечен достъп anydesk. След това уж печелят от акции на едни и същи компании. Загубите им винаги са от бинарни опции. Не е ясно дали схемата се движи от същите измамници, които направиха фалшиви реклами с образа на премиера акад. Николай Денков. Те дори бяха режисирали видео, в което уж академикът ги призовава да инвестират.

Много повече са жертвите на схемата в Германия и Австрия, сочат оперативни данни на разследващите. Според тях измамите се извършват от колцентрове, които обаче се намират в София. Причината е, че интернетът у нас е бърз, а работната ръка и цените за поддръжка на мрежата – евтини. Затова и тези, които се обаждат по телефона, са българи. Те обикновено не знаят, че това е схема. Инструктирани са да говорят само на английски, дори с българи, уж под предлог, че така клиентът има повече доверие. Дават и фалшиви имена. Другият мотив бил, че фирмата, която ги наема, е чужда, но с офис в България.

Израелци може би са мозъкът в бандите

3 банди за подобни измами бяха разбити в България, като поне в две участват израелци. Затова и се смята, че и зад новите схеми стоят евреи.

Те са пионери в този тип измами. Една от тях - за над 100 млн. евро, дори бе извършена от София. Тя бе дело на групата на Гал Барак. Инфраструктурата на сайтовете на организацията - сървъри и други, била в България и Чехия. Участниците вярвали, че не поемат риск и че застрахователите ще им платят, ако загубят инвестициите. В двата колцентъра в София работели около 300 души. Те били разпитани, но никой не е обвинен, защото не са част от схемата, а само работници. Барак е единственият член на бандата, задържан у нас. Групата му въртяла измами срещу немци и австрийци. Малко след като той бе задържан през 2019 г., съдът го екстрадира в Австрия. Там бе осъден на 4 г. затвор, които вече излежа.

По неговата схема обаче почнали да работят Димитър Моралийски, Васил Костов и Алекс Петров, съдействал им германецът Доминик Раух. Те имали офиси у нас и в Сърбия. За разлика от групата на Барак и новата банда, не искали от хората да инвестират много пари или повторно.

Насърчавали жертвите да се регистрират в тяхната платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу такса от 250 евро. Те нямали лиценз, лъжели хората, че загубили всичко, а всъщност бързо си разпределяли парите.

Така успели да изкарат над 80 млн. евро. Бандата им действала от София и Сърбия, въртяла измами предимно в Австрия и Германия.

Първата група за такива измами, разбита в Европа, действаше също в България. Неин лидер бе евреинът Давид Менахем. Той бе първият тартор на подобна банда в Европа, попаднал в ареста.

Заедно с него бяха хванати и сърбинът Михайло Матич и 28-годишната българка Мария Велчева. От трите банди те са с най-скромен оборот - 700 хил. евро, но пък измамите били насочени срещу българи. От 30 жертви, за които разследващите имали данни, 13 се отказали да дадат показания от срам. Делото срещу групата е висящо в съда.

Всяка седмица фирма става жертва на атака за поне 20 000 евро

Всяка седмица българска фирма става жертва на кибератака, при която компанията губи поне 20 000 евро. Това става с подмяна на айбана, а зад схемата стоят нигерийски престъпни групи.

Схемата работи по следния начин. Хакерите изпращат мейл до обща поща на компанията, до която имат достъп поне 10 души. В писмото обикновено се казва, че човек трябва да въведе потребителското си име и парола, в противен случай акаунтът му ще бъде изтрит. Има и линк, където това да стане. Ако го натисне, човек отива на сайт, който изглежда досущ като този на оригиналната поща. Линкът обаче е различен - например вместо .info пише .imfo.

Ако човек попълни данните си, ги праща на киберпрестъпниците. От този момент нататък те започват да следят кореспонденцията. Изчакват завършването на сделка с контрагент и подменят айбана, на който българската фирма трябва да изпрати парите. Рекордът е 12 млн. лева, които компания от топ 10 у нас даде на мошеници през юни.

И зад най-голямата хакерска атака срещу българска фирма стоят нигерийци, съобщи тогава шефът на дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП старши комисар Владимир Димитров. “Става въпрос за нигерийски организирани престъпни групи, които влизат в мейлите на български компании. В точно избран момент подменят банковата сметка, по която българската фирма да изпрати следващото плащане и по този начин се ощетяват български компании с десетки хиляди евро”, обясни Димитров.

“На всеки четири дни имаме българска фирма, която е жертва на този вид престъпления”, допълни главен комисар Явор Серафимов - директор на ГДБОП.

И докато фирмите страдат от подобни атаки, гражданите са жертва освен на инвестиционни измами и на схема при продажба на стоки. Мъж например пуснал обява, че продава конвекторна печка, в популярен сайт. С него по вайбър се свързала жена, която написала, че иска да я купи. Поискала да му плати уж през специален сайт. В него мъжът само трябвало да въведе данните на банковата си карта, за да получи парите. Така обаче жената може да пазарува с картата - за получаване на пари трябва айбан, а не номер на карта. Мъжът се вързал и изгорял с 1000 лева, преди да успее да блокира картата си.

Същевременно се отчита и положителна тенденция. Вече почти няма жертви на така популярните в миналото романтични измами. При тях най-често жени си пишеха уж с американски адмирали. Те ги убеждаваха, че са им изпратили пари, но трябва да платят сума, за да освободят спряната на митниците пратка. Рекордът бе 230 хил. евро, дадени от 26-годишна жена в края на 2020 година. Сега има и цели месеци, в които няма нито един пострадал от подобни схеми, обясняват от дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>